Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Начало

Новини
2 АМУРСКИЯТ ЛЕОПАРД Panthera pardus orientalis e увеличил двойно популацията си в Китай
2012.05.06

Резултатите от първото изобщо проучване до сега, което се занимава само с амурските леопарди, показват, че следите на редките диви котки вече могат да се видят в много по-голям район от около 4100 км2 - територия, равна на тази на Френска Полинезия. Амурският леопард е изключително рядък в природата, това е най-застрашената дива котка в света, по-рядка дори от амурския тигър. Днес в североизточната част на Китай и Далечния изток на Русия живеят по-малко от 50 от тези красиви същества.


Видове диви котки
2 ПУМА - най-голяма сред малките и най-малка сред големите котки
Mammalia/ Carnivora / Felidae / Felinae / Puma/ Puma concolor

2009.09.30

Пумата е дивата котка, позната с най-много имена – рекорд, който официално е признат и от Гинес. Наричат я кугар, еленова котка, планински дявол, кралска котка, планинска пищяща котка, сребърен лъв, планински лъв... А нейната грация и мощ са били обект на възхищение и преклонение в културите на индианците в двете Америки.


2 ПУМА - господарят на двете Америки от Юкон до Огнена земя
2009.09.30

Пумата е денонощно активен хищник. Създадена е да се катери по дървета, по стръмни планински склонове и да спринтира в гонитбата на плячката си на всякакъв терен. Може да скача на разстояния до 12 метра по земя! Също като лъва, тя е с едноцветна окраска на козината. Пумата е четвъртата по големина в света дива котка след тигъра, лъва и ягуара.


Любопитно
2 JETHRO TULL в защита на планинската котка от Андите
2010.10.17

JETHRO TULL и Йън Андресън от десетилетия подпомагат различни проучвания и проекти в защита на дивата природа. А малката дива южноамериканска котка от Андите Oreailurus jacobita е сред застрашените видове, които се радват на вниманието им. Почитателите на Jethro Tull също подкрепят тази кауза с щедри дарения. Ако харесвате музиката на Jethro може би ще се пръсъедините към тях в защота на малките диви котки? Вижте подробностите!


Резервати
2 Националният парк YELLOWSTONE - една приказка без край (част І)
2009.01.06


„ЙЕЛОУСТОУН” e първият в света национален парк в защита на дивата природа. Основан е на 1 март 1872. Единствен по рода си тогава, „Йелоустоун” и днес е прочут с прекрасната си дива природа, красиви пейзажи и безброй геотермални източници. На огромната му територия се намират уникални езера, реки, каньони и пещери. Вулкани, гейзери, вкаменени гори - разходете се из "Йелоустон"!


 

 Влияния

2 СФИНКСЪТ - С ТЯЛО НА ЛЪВ и човешко лице
2007.01.26

Фантастичните същества - едновременно хора и животни - са част от религията и изкуството на всички древни цивилизаци. Лъвове, ягуари, соколи, чакали, бикове, змии – всички те са символи и превъплъщения на митични, изключително умни и властни създания. И днес няма нищо по-величествено и по-магнетично от "най-древната и най-изящната лъвска статуя с човешка глава - прочутия Сфинкс в Гиза.” (Уолис Бъдж)


2 ТИГРОВОТО око
2006.05.13

Преди повече от 5000 години хората откриват разновидност на един минерал, който е добре известен – кварца. Тази разновидност, особено след полиране, удивително напомня за очите на тигъра. Полускъпоценният камък тигрово око е непрозрачен кварц или халцедон с преливащ се златисто-кафяв цвят с копринен отблясък. Това е камъкът на сбъднатите надежди...


2 ЧАВИН - индианската империя на синовете на ягуара
2006.03.26

Древно Перу е достойно за уважението ни наравно с Египет, древна Гърция и Рим. Една важна особеност на всички древни индиански култури и империи от Мексико до древно Перу е обожествяването на ягуара. Но макар, че свещеният ягуар е неразделна част от всяка висока култура на древните индианци от Централна и Южна Америка, само една от тези високо развити и толкова интересни култури се прекланя пред ягуара като основно, върховно божество - Чавин.