Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Новини

2 АМУРСКИЯТ ЛЕОПАРД Panthera pardus orientalis e увеличил двойно популацията си в Китай
2012.05.06

Резултатите от първото изобщо проучване до сега, което се занимава само с амурските леопарди, показват, че следите на редките диви котки вече могат да се видят в много по-голям район от около 4100 км2 - територия, равна на тази на Френска Полинезия. Амурският леопард е изключително рядък в природата, това е най-застрашената дива котка в света, по-рядка дори от амурския тигър. Днес в североизточната част на Китай и Далечния изток на Русия живеят по-малко от 50 от тези красиви същества.


2 КИТАЙ ще изгради НОВ развъден център за ГИГАНТСКИ ПАНДИ
2009.04.22

Китай започва пред м. май изграждането на нов развъден център за гигантските панди, който ще замени световно известния център в резервата WOLONG. Резерватът пострада тежко при изключително силното земетресение в югозападната провинция Съчуан през 2008. В сгради, съоръжения и проекти в новия център ще бъдат вложени над $ 220 милиона в защита на застрашени животински видове. Според агенция „Синхуа”, новият център ще бъде разположен в Хуангкаопинг само на около 10 км от стария развъден център в WOLONG.


2 СЪВМЕСТНО ПРЕДАВАНЕ 200 в ефира на Радио Стара Загора
2009.02.09

ЮБИЛЕЙ! И то какъв! На 3 февруари 2009 заедно с колегите от Радио Стара Загора имахе празнично предаване N 200! Огромно цифра за съвместни рубрики, посветени на домашните любимци (котки, кучета и разни екзотични създания), на дивите котки в миналото и днес и на красотата на дивата природа на Земята. Всичко това само за 2 и половина - започнахме на 7 октомври 2006. И продължаваме!:))


2 "ЕКЗОТИКУС" - за любителите на екзотични домашни любимци
2009.01.21

Запознайте се с "ЕКЗОТИКУС" - нов сайт в помощ на притежателите на екзотични домашни любимци и на тези, които биха искали да имат у дома по-различно и интересно живо същество. Създаден е от сдружение „На ти с природата” с подкрепата на RSPCA (британското Кралско дружество за защита на животните от жестокост) в рамките на проект „БЪДИ НАЯСНО!”


2 Проект "Жива пролет" на Българското дружество за защита на птиците
2008.03.01

Пролет е! Видяхте ли вече първия щъркел? Запишете наблюдението си в Интернет на адрес www.springalive.net. “Жива пролет” е българската версия на може би най-приятната европейска уеб инициатива Spring Alive за проследяване на пролетната миграция на щъркели, бързолети, кукувици и лястовици.


2 Идентифициран е НОВ ВИД дива котка: ОПУШЕН ЛЕОПАРД от о. Борнео
2007.03.21

Учените са идентифицирали нов вид опушен леопард, обитаващ островите Борнео и Суматра! Тази новина обиколи света на 14 и 15.03.2007. Извършените ДНК анализи показват 40 генетични разлики на Neofelis diardii с опушения леопард от Югоизточна Азия Neofelis nebulosa. Това предполага, че опушените леопарди на о. Борнео са се отделили от тези на континента преди около 1.4 милиона години. За сравнение генетичните разлики между същинските леопарди Panthera Pardus и лъвовете са 56 на брой.


2 Дивите котки в първата за 2007 игра в предаването "Внимание: животни!" по ДАРИК радио
2007.01.09

В първата за 2007 година аудио игра на проект "КОТКИТЕ" по ДАРИК радио ви попитахме: Под знака на кое животно според китайския лунен календар ще бъде 2007 година? Обадиха ни се 63 слушатели. 12 от тях спечелиха награди с верния си отговор. Прочетете подробности и легендата как са събрани животните в китайския зодиак!:))


2 ЯГУАРИТЕ и шейната на Дядо Коледа в Бразилия
2007.01.03

Бразилия дава своя ценен и, разбира се, екзотичен принос в разнообразните транспортни средства, с които Дядо Коледа разнася подаръците на послушните деца (и не само деца) по света: В Манаос, в сърцето на джунглата на р. Амазонка, на повече от 4 500 км от Рио де Жанейро шейната на Дядо Коледа се тегли от ... огромни ягуари!!!


2 Нашата нова секция "СПИСАНИЕТО!"
2006.09.29

В тази секция и при дивите, и при домашните котки ви представяме списание "КОТКИТЕ"!
Това е все още прохождащия медиен елемент от проекта ни. Защото неговата web и радио част вече стабилно стъпи на крака благодарение на големия интерес на Internet аудиторията ни и радио слушателите ни. Благодарим ви!
Надяваме, че да четете списанието ни ще ви бъде също толкова интересно, колкото когато посещавате catbg.net или ни слушате по радиото.
Вижте съдържанието на пилотния брой на списание "КОТКИТЕ"!


2 Web проект "КОТКИТЕ"
2006.03.26

Силни, красиви, грациозни и безмилостни – хищниците, от които повечето от нас се възхищават, но които междувременно продължаваме да унищожаваме. По Земята все още има невероятни места, където можем да видим истинската, недокосната от разрушително човешко присъствие естествена среда на местообитание на дивите котки.


 

 Влияния

2 СФИНКСЪТ - С ТЯЛО НА ЛЪВ и човешко лице
2007.01.26

Фантастичните същества - едновременно хора и животни - са част от религията и изкуството на всички древни цивилизаци. Лъвове, ягуари, соколи, чакали, бикове, змии – всички те са символи и превъплъщения на митични, изключително умни и властни създания. И днес няма нищо по-величествено и по-магнетично от "най-древната и най-изящната лъвска статуя с човешка глава - прочутия Сфинкс в Гиза.” (Уолис Бъдж)


2 ТИГРОВОТО око
2006.05.13

Преди повече от 5000 години хората откриват разновидност на един минерал, който е добре известен – кварца. Тази разновидност, особено след полиране, удивително напомня за очите на тигъра. Полускъпоценният камък тигрово око е непрозрачен кварц или халцедон с преливащ се златисто-кафяв цвят с копринен отблясък. Това е камъкът на сбъднатите надежди...


2 ЧАВИН - индианската империя на синовете на ягуара
2006.03.26

Древно Перу е достойно за уважението ни наравно с Египет, древна Гърция и Рим. Една важна особеност на всички древни индиански култури и империи от Мексико до древно Перу е обожествяването на ягуара. Но макар, че свещеният ягуар е неразделна част от всяка висока култура на древните индианци от Централна и Южна Америка, само една от тези високо развити и толкова интересни култури се прекланя пред ягуара като основно, върховно божество - Чавин.