Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Видове диви котки

2 ПУМА - най-голяма сред малките и най-малка сред големите котки
Mammalia/ Carnivora / Felidae / Felinae / Puma/ Puma concolor

2009.09.30

Пумата е дивата котка, позната с най-много имена – рекорд, който официално е признат и от Гинес. Наричат я кугар, еленова котка, планински дявол, кралска котка, планинска пищяща котка, сребърен лъв, планински лъв... А нейната грация и мощ са били обект на възхищение и преклонение в културите на индианците в двете Америки.


2 ПУМА - господарят на двете Америки от Юкон до Огнена земя
2009.09.30

Пумата е денонощно активен хищник. Създадена е да се катери по дървета, по стръмни планински склонове и да спринтира в гонитбата на плячката си на всякакъв терен. Може да скача на разстояния до 12 метра по земя! Също като лъва, тя е с едноцветна окраска на козината. Пумата е четвъртата по големина в света дива котка след тигъра, лъва и ягуара.


2 КОТКАТА - РИБАР или съвършенството в умението да ловиш риба
Mammalia/ Carnivora/ Felidae / Felinae/ Prionailurus/ Prionailurus viverrinus

2009.06.30

Kрасива и донякъде тайнствена, можете да срещнете малката дива котка–рибар Prionailurus viverrinus от Източен Пакистан през части от Индия, Непал и Шри Ланка, Бангладеш, Виетнам и Тайланд до о. Суматра и Ява. Нейната козина е много красиво маслинено сива с тъмни петна. Котката–рибар не е известна с миролюбиво поведение - точно обратното, има славата на свиреп хищник.


2 МАРГАЙ - мини оцелот със странни умения
Mammalia /Carnivora / Felidae / Felinae / Leopardus/ Leopardus wiedii

2009.02.03

Маргай е петниста котка с дълга опашка, която можете да видите единствено в тропическите джунгли на Централна и Южна Америка. Той е ненадминат в умението да се катери по дърветата - затова и го наричат „дървесен оцелот”. Подобно на опушения леопард маргай може да се завърта на глезените си на 180º и да слиза с главата напред. Твърде опасен противник въпреки малкия си ръст. Може да сграбчва клоните на дърветата и да се задържа на тях и с предни, и със задни лапи, както и да скача на значителни разстояния. Известно е, че маргай може да се задържа на клон само с един крак! Без съмнение доста неприятно е да те преследва из джунглата.


2 СЕРВАЛ - съвършеният камуфлаж
Mammalia/ Carnivora/ Felidae/ Felinae/ Leptailurus/ Leptailurus serval

2009.01.25

СЕРВАЛЪТ се различава от своите роднини в котешкото семейство със специфичен външен вид и уникален рисунък на козината – съвършеният камуфлаж. Името на рода Leptailurus е с древногръцки произход: от думите „lepta” („малка”) и „ailur” („котка”). Сервал има латински произход – „cervus” означава „елен”. Огромните уши, украсяващи главицата му, са близко поставени, със заоблени върхове и имат голямо бяло петно в центъра, което напомня за око. Сервалът държи няколко рекорда при дивите котки - за най-дълги крайници, за най-висок вертикален отскок и най-голям коефициент на полезно действие при лова. Всичко това в съчетание с уникална окраска и рисунък на козината!


2 ЕВРОПЕЙСКА ГОРСКА КОТКА - дивата красота на Европа
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Felis silvestris silvestris

2008.10.28

Европейската дива котка е единственият представител на семейство Felidae, който можете да срещнете сред природата и по нашите земи. Тя е типичен обитател на широколистните и смесените гори. Макар и понякога да изглежда огромна, европейската дива котка е малко по-едра от домашната котка. Ефектът е по-скоро заради по-дългата и по-пухкавата й козина. В дивата природа тя живее до 15 години, но в плен спокойно достига и 30 години!


2 КАРАКАЛЪТ - интелигентният и съсредоточен пустинен рис
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Caracal / Caracal caracal

2008.06.23

Каракалът, известен също и като пустинен рис, е много красива дива котка, чийто очи излъчват интелигентност и съсредоточеност. Можете да го срещнете в цяла Африка на юг от Сахара (без джунглата) и на Арабския полуостров (без пустинните райони), в Мала и Средна Азия до Индия. Обитава сухите райони - гори, савани, степи и акациеви шубраци. Каракалът е нощно животно в по-горещите области, а в по-хладните места от ареала му ловува по всяко време на денонощието. Той е най-бързата дива котка от представителите на семейство Felidae с тези размери. Същевременно е и чевръст катерач по дърветата, където избягва опасностите или (подобно на леопарда) качва плячката си, за да похапне на спокойствие.


2 СНЕЖНИЯТ ЛЕОПАРД - господарят на високите планини
Mammalia / Carnivora / Felidae / Uncia / Uncia uncia

2007.05.21

Наричат го снежен леопард, снежен барс или ирбис. Според мнозина това е може би най-красивата дива котка на планетата. Но и най-рядко срещаната защото нейното най-голямо царство е на средна надморска височина около 4000 метра в Хималаите. Снежният леопард е прочут с необикновената окраска на козината си – опушено-сива с жълтеникав нюанс и тъмно-сиви петна, образуващи отворени розетки. Той има прекрасни зеленикави очи, които напомнят за обработен нефрит или оникс.


2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на семейство "Котки"
2007.03.212 Азиатската ЛЕОПАРДОВА КОТКА - миниатюрният горски леопард
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Prionailurus bengalensis

2007.02.08

Леопардовата котка може да бъде открита от Пакистан на запад през цяла Югоизточна Азия до Индонезия (островите Ява и Борнео) и дори във Филипини. Тя споделя ареала си както с усурийския тигър в Североизточен Сибир, така и с бенгалския тигър в Индия. Територията, обитавана от една котка, е от 30 до 120 км2.


2 ДИВИТЕ КОТКИ - познатите и непознатите хищници
Mammalia / Carnivora / Felidae

2006.12.11

За разлика от повечето месоядни, котките имат подвижни нокти, които им помагат да сграбчват още по-здраво плячката си и да я разкъсват с лекота. Механизмът за прибиране на ноктите е сложен: специална форма на крайчетата на пръстите, сухожилия, които прибират ноктите когато не се използват, баланс между сухожилията, които огъват и тези, които удължават пръстите, както и месест „калъф”, който обгръща и скрива прибрания нокът. Интересно е, че този уникален механизъм от пръсти и сухожилия позволява на котките да си свиват пръстите без да си показват ноктите. Изключение правят гепардите. А знаете ли, че от големите котки само пумата и гепардите могат да мъркат като домашните котки?


2 ЯГУАРЪТ - голямата дива котка на Америка
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera / Panthera onca

2006.12.08

Хората често бъркат ягуара с леопарда Panthera pardus. Но разликите във външния вид на двамата братовчеди са ясно доловими: Ягуарът е малко по-едър от леопарда, тялото му е по-набито и масивно, а опашката и крайниците му са относително по-къси и много по-здрави, с по-квадратна глава. Има разлика и в петната по козината на двете котки, които образуват розетки: Петната на ягуара образуват двойна розетка т.е. кръг, в който също има тъмно петно. Ягуарът е смел и безмилостен ловец. Отличава се от другите диви котки по своя метод на убиване.


2 ВИЕЩАТА КОТКА от о. Борнео - виждал ли я е някой?!
Mammalia / Carnivora / Felidae / Catopuma / Catopuma badia

2006.11.19

Виещата котка от о. Борнео (Catopuma badia) е по-малък роднина на азиатската златна котка (Catopuma temmincki). Tези тайнствени малки диви котки са толкова редки, a срещите с тях са такова изключение, че първата снимка на жива Catopuma badia е направена едва през 1988 г. от фотограф на BBC.


2 МАНУЛ или котката на Палас - едно необикновено творение
Mammalia / Caniovora / Felidae/ Felis / Felis Otocolobus manul

2006.09.20

Тази малка дива котка е още един екстравагантен представител на семейство Felidae. Необикновеното й име манул е с монголски произход. Той е с наистина много своеобразен външен вид, a заради разкошната си плътна, блестяща дълга козина с обилен подкосъм изглежда 2 пъти по-голям, отколко е.


2 ЯГУАРУНДИ - малката дива котка с душа на ягуар
Mammalia / Carnivora / Felidae / Herpailurus / Herpailurus yagouaroundi

2006.08.17

Ако е вярно, че в душата на всяка дори и най-невзрачна котка живее тигър, то в душата на ягуарунди, вероятно, се крие ягуар. Макар на пръв поглед това съвсем да не личи – ягуарунди напомня за домашна котка само, че ... дълга и тънка. Тази сравнително едра сред малките диви котки има необичайно удължено, гъвкаво тяло на къси крайници и дълга тънка опашка. Независимо от малкия си ръст, ягуарунди е доста опасен и безмилостен хищник и може да преследва плячката си на километър и повече. Изглежда, че няма врагове сред дивите животни.


2 ПЛАНИНСКАТА КОТКА от Андите
Mammalia / Carnivora / Felidae / Oreailurus / Oreailurus jacobita

2006.07.10

Планинската котка от Андите е сред най-слабо изучените хищници в света. Тя обитава района на високите Анди в Аржентина, Боливия, Чили и Перу на надморска височина между 3500 и 5500 метра. Тя е със сивкава на цвят гъста козина с червеникави петна, които напомнят като шарка тигрови, но сякаш са строго вертикално разположени.


2 ОПУШЕНИЯТ ЛЕОПАРД
Mammalia / Carnivora / Felidae /Pantherinae / Neofelis nebulosa

2006.06.05

Време е да се запознаете с един от най-странните и най-опасните представители на семейство "Котки" - хищник с екстравагантна окраска и рисунък на козината и още по-екстравагантно и безмилостно поведение. Опушеният леопард е генетично по-близък до големите диви котки. Той живее в недостъпните райони на Южен Китай, Бирма и Непал, както и в Индонезия, Тайланд и о. Борнео.


2 ЛЕОПАРДИТЕ - най-разпространените диви котки на Земята
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera pardus

2006.03.29

Леопардите от вида Panthera Pardus са сред най-красивите представители на дивите котки - те са с гъвкаво, изящно и необикновено силно тяло, кръгла глава, дълга опашка и стройни, много силни крайници. Козината му в тропическите страни е с ярка жълто-златиста окраска с най-различни оттенъци.


2 ТИГРИТЕ
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera tigris

2006.03.26

Тигърът е може би най-популярната в света дива котка. Той е огромно и могъщо животно, което в естествени условия прави поразяващо впечатление с лекотата и ловкостта на движенията си. Неговото излъчване е по-благородно от това на ягуара, риса или черната пантера, например, и се доближава до излъчването на лъва. Най-характерната особеност във външността на тигъра е бледо или златисто пясъчната окраска на козината с редуващи се напречни линии, чийто рисунък е много различен.


 

 Влияния

2 СФИНКСЪТ - С ТЯЛО НА ЛЪВ и човешко лице
2007.01.26

Фантастичните същества - едновременно хора и животни - са част от религията и изкуството на всички древни цивилизаци. Лъвове, ягуари, соколи, чакали, бикове, змии – всички те са символи и превъплъщения на митични, изключително умни и властни създания. И днес няма нищо по-величествено и по-магнетично от "най-древната и най-изящната лъвска статуя с човешка глава - прочутия Сфинкс в Гиза.” (Уолис Бъдж)


2 ТИГРОВОТО око
2006.05.13

Преди повече от 5000 години хората откриват разновидност на един минерал, който е добре известен – кварца. Тази разновидност, особено след полиране, удивително напомня за очите на тигъра. Полускъпоценният камък тигрово око е непрозрачен кварц или халцедон с преливащ се златисто-кафяв цвят с копринен отблясък. Това е камъкът на сбъднатите надежди...


2 ЧАВИН - индианската империя на синовете на ягуара
2006.03.26

Древно Перу е достойно за уважението ни наравно с Египет, древна Гърция и Рим. Една важна особеност на всички древни индиански култури и империи от Мексико до древно Перу е обожествяването на ягуара. Но макар, че свещеният ягуар е неразделна част от всяка висока култура на древните индианци от Централна и Южна Америка, само една от тези високо развити и толкова интересни култури се прекланя пред ягуара като основно, върховно божество - Чавин.