Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Любопитно

2 JETHRO TULL в защита на планинската котка от Андите
2010.10.17

JETHRO TULL и Йън Андресън от десетилетия подпомагат различни проучвания и проекти в защита на дивата природа. А малката дива южноамериканска котка от Андите Oreailurus jacobita е сред застрашените видове, които се радват на вниманието им. Почитателите на Jethro Tull също подкрепят тази кауза с щедри дарения. Ако харесвате музиката на Jethro може би ще се пръсъедините към тях в защота на малките диви котки? Вижте подробностите!


2 ВЪОБРАЖАЕМО интервю с Йън Андерсън - сърцето и разумът на JETHRO TULL
2010.10.17

Това е едно интервю от вида, от който давам по няколко пъти на ден по време на турне или промоция на нов албум... Надявам се, че за вас – журналистите – тези въпроси и отговори ще са полезни. Малка предварителна подготовка чрез прочитането на основната информация в сайта ни също ще ви спести време и усилия. Извинете ме за предложенията. Просто се опитвам да съм ви полезен.
Поздрави,
Йън Андерсън


2 НОВИТЕ 7 ЧУДЕСА на Природата на Земята
2009.02.10

МОЖЕ БИ ВЕЧЕ СТЕ ЧУЛИ, а може би не (и затова е време да научите) за втората световна кампания на Бернард Вебер за избор на НОВИТЕ 7 ЧУДЕСА на Земята. Този път класацията е за природни феномени и красиви места. Подбрани са прекрасни места от всички континенти, морета и океани, за които можете да гласувате. Природното чудо, с което България участва в състезанието, са Белоградчишките скали в категорията „Пещери, скални формации и долини” . Конкуренцията е силна, Белоградчишките скали в момента са на трето място - на първо са съседите ни в Сърбия също със скалната формация Davolja Varos, разположен в планината Радан в Южна Сърбия. Следва ги Гранд Каньон на р. Колорадо. Гласувайте и вие. Непременно!


2 МОРСКИЯТ ЛЕОПАРД - повелителят на полярните ледени води
2008.12.20

Наричат го леопардов тюлен или морски леопард. Своето ”котешко” име дължи както на петнистата си кожа, така и на хищния си характер. Заедно с косатката морският леопард е доминиращият хищник в Южния океан. Изглежда много симпатичен, нали? Но може би не е точно така.


2 МИТОВЕ от ХИМАЛАИТЕ за снежния леопард
2007.03.27

В Хималаите на територията на днешните Непал, Тибет, Индия и Пакистан са запазени много местни поверия и шамански практики, които водят началото си от древни времена преди възникването на будизма като религия. Голяма част от тези праисторически вярвания са станали част от днешния будизъм, от неговия пантеон от богове и от ритуалите му.
Снежният леопард в цялата си красота и сила (защото мнозина изследователи на дивите котки считат, че той е най-красивата сред тях) е главния герой в много от тези поверия, митове и легенди. Прочетете част от тях!
Надяваме се, че ще ви бъде интересно:)


2 ПОВЕДЕНИЕТО на тигрите
2006.03.26

Въпреки създадените за него представи, тигърът е по-скоро добродушен, отколкото свиреп. Той е много любопитно животно. Навикът на тигъра да върви по следите им прави най-страшно впечатление на хората.
Тигърът – тази красива и могъща дива котка – обича да се разхожда. Той е много подвижен и понякога отива далеч извън пределите на постоянното си местообитание. При подходяща растителност той може да контролира територии до 400 км2.


 

 Влияния

2 СФИНКСЪТ - С ТЯЛО НА ЛЪВ и човешко лице
2007.01.26

Фантастичните същества - едновременно хора и животни - са част от религията и изкуството на всички древни цивилизаци. Лъвове, ягуари, соколи, чакали, бикове, змии – всички те са символи и превъплъщения на митични, изключително умни и властни създания. И днес няма нищо по-величествено и по-магнетично от "най-древната и най-изящната лъвска статуя с човешка глава - прочутия Сфинкс в Гиза.” (Уолис Бъдж)


2 ТИГРОВОТО око
2006.05.13

Преди повече от 5000 години хората откриват разновидност на един минерал, който е добре известен – кварца. Тази разновидност, особено след полиране, удивително напомня за очите на тигъра. Полускъпоценният камък тигрово око е непрозрачен кварц или халцедон с преливащ се златисто-кафяв цвят с копринен отблясък. Това е камъкът на сбъднатите надежди...


2 ЧАВИН - индианската империя на синовете на ягуара
2006.03.26

Древно Перу е достойно за уважението ни наравно с Египет, древна Гърция и Рим. Една важна особеност на всички древни индиански култури и империи от Мексико до древно Перу е обожествяването на ягуара. Но макар, че свещеният ягуар е неразделна част от всяка висока култура на древните индианци от Централна и Южна Америка, само една от тези високо развити и толкова интересни култури се прекланя пред ягуара като основно, върховно божество - Чавин.