Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Палео котки

2 METAILURINI - евразийските древни котки със зъби като ятаган
2008.01.16

Евразийските котки със зъби като ятаган от семейство METAILURINI са живели по време на късния миоцен до ранния плейстоцен. Те са изчезнали в Евразия и Северна Америка в ранния плейстоцен, но са оцелели в Африка до средния плейстоцен. Най-добре познатият род сред тях е Dinofelis ("гигантска котка"). В Южна Африка нейни фосили са открити заедно с останки от австралопитеци - вероятно тя е нападала и собствените ни предшественици (стига да вярвате в еволюционната теория, че такъв е произходът на Homo Sapiens).


2 SMILODON FATALIS - последният саблезъб тигър от Ледниковата епоха
2007.12.15

Саблезъбият тигър от вида Smilodon fatalis е най-големия и най-силния хищник от семействo Felidae, който властва по западния бряг на Северна Америка през последната ледникова епоха. Това е най-известната и най-добре изучената от всички древни саблезъби котки, съществувала до преди около 10 000 години.


2 MACHAIRODONTINAE - същинските саблезъби котки
2007.09.24

Представителите на подсемейство MACHAIRODONTINAE вече са били същински котки. Въпреки, че обикновено най-напред се сещаме за саблезъбия тигър от рода Smilodon, съществували са два различни вида саблезъби котки: котки с подобни на кама зъби и котки с подобни на ятаган зъби. Кучешките зъби на махайродонтите (махайродонт означава „саблен зъб”) са били плоски от двете страни (като острие) и продълговати. Саблезъбите котки са били приспособени да могат да отварят челюстите си изключително широко и са притежавали силно развити вратни мускули.


2 Семейство NIMRAVIDAE - древните полусаблезъби котки
2007.09.05

NIMRAVIDAE са отделно семейство коткоподобни животни, които са еволюирали паралелно с истинските котки (Felidae). Нимравидите са също познати и като Paleofelids (древни котки) или полусаблезъби котки, защото те са коткоподобни, но не са същински котки. Това са и най-ранните котки, известни за момента.


2 Thylacosmilidae - древният ТОРБЕСТ ТИГЪР на Южна Америка
2007.03.12

Видът Thylacosmidae е част от уникална група хищници в Южноамериканската пампа – бориениди (Borhyaenidae): Те се появяват през миоцена и владеят южноамериканските гори и гористи местности в течение на около 30 милиона години. Thylacosmilus е най-съвършеният хищен бозайник в Южна Америка през плиоцена и плейстоцена.


2 Семейство Thylacoleonidae - ТОРБЕСТИТЕ ЛЪВОВЕ на Австралия
2007.03.12

Thylacoleonidae са подобни на лъв торбести животни, които са обитавали Австралия през олигоцена и до плейстоцена. Най-известният представител на семейството е торбестият лъв Thylacoleo carnifex - австралийският еквивалент на южноамериканския торбест Thylacosmilus atrox и на живораждащия Smilodon. Огромните зъби за разкъсване на месо на Thylacoleo carnifex са най-големите изобщо за хищниците бозайници.


2 Древният АМЕРИКАНСКИ лъв Panthera leo atrox
2007.02.23

Лъвовете Panthera leo atrox са били сред най-големите месоядни животни, живяли през квартернера и до края на Ледниковата епоха в Америка. Характерни за тях са огромните като размери и съответно издължени, стройни крайници. Според анатомичната си структура американските лъвове са били поне толкова бързи, колкото африканските.


2 ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ КОТКИ и коткоподобни животни
2006.12.03

Повечето от праисторическите големи котки са били набити, мускулести животни. Съвременните диви котки са с по-дълги крака и са по-гъвкави от далечните си предци. Въпреки, че ги наричаме „големи котки”, повечето от праисторическите видове не са били истински котки, а коткоподобни бозайници...
Преди 18 милиона години от рода Pseudaelurus се развиват първите представители на семейство Felidae - ранните гепарди (вижте възстановката на снимката), сега представяни от рода Acinonyx.


2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на изчезнали родове и видове диви котки
2006.09.11

В тази класификация са включени отдавна несъществуващи хищници от семейство "Котки". Някои от тези родове и видове от семейство Felidae са изчезнали в края на последната Ледникова епоха, а други - десетки, стотици хилядолетия преди това. Древните диви котки са били много по-едри, много по-силни, много по-опасни. И с огромни зъби - и то не само тигрите. Надяваме се, че ще ви бъде интересно!


 

 Влияния

2 СФИНКСЪТ - С ТЯЛО НА ЛЪВ и човешко лице
2007.01.26

Фантастичните същества - едновременно хора и животни - са част от религията и изкуството на всички древни цивилизаци. Лъвове, ягуари, соколи, чакали, бикове, змии – всички те са символи и превъплъщения на митични, изключително умни и властни създания. И днес няма нищо по-величествено и по-магнетично от "най-древната и най-изящната лъвска статуя с човешка глава - прочутия Сфинкс в Гиза.” (Уолис Бъдж)


2 ТИГРОВОТО око
2006.05.13

Преди повече от 5000 години хората откриват разновидност на един минерал, който е добре известен – кварца. Тази разновидност, особено след полиране, удивително напомня за очите на тигъра. Полускъпоценният камък тигрово око е непрозрачен кварц или халцедон с преливащ се златисто-кафяв цвят с копринен отблясък. Това е камъкът на сбъднатите надежди...


2 ЧАВИН - индианската империя на синовете на ягуара
2006.03.26

Древно Перу е достойно за уважението ни наравно с Египет, древна Гърция и Рим. Една важна особеност на всички древни индиански култури и империи от Мексико до древно Перу е обожествяването на ягуара. Но макар, че свещеният ягуар е неразделна част от всяка висока култура на древните индианци от Централна и Южна Америка, само една от тези високо развити и толкова интересни култури се прекланя пред ягуара като основно, върховно божество - Чавин.