Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Резервати

2 Националните паркове - близнаци "ТСАВО” в КЕНИЯ
2010.01.10

Парковете - близнаци „Източен Тсаво” и „Западен Тсаво” е сред най-старите и най-големите в Кения. Създадени през април 1948, те са разположени на площ над 10 милиона акра (около 40 милиона декара). Разделителната линия между източната и западната част на тази огромна територия върви по магистрала 109А и железопътната линия Уганда - Кения. Парковете „Тсаво” са сред най-популярните дестинации за фото сафари. И една от най-строго защитените територии в света - Кения умее на пази своите естествени съкровища.


2 Националният парк "КАО ЙАЙ" в ТАЙЛАНД
2009.06.11


Националният парк "КАО ЙАЙ" е едно от най-красивите места в далечен и толкова екзотичен за нас Тайланд. По-голямата му част е разположена в древните земи на провинция Након Ратчасима, известна в миналото като Корат. Водопадите в парка са сред най-красивите в света – особено 80-метровите Хаео Нарок и Хаео Сууат, известен от филма с Леонардо ди Каприо „Плажът”. През 2005 „Као Йай” и планината Донг Фая Йен са обединени в обща защитена територия и са включени в списъка на световното наследство на UNESCO.


2 Националният парк KILLARNEY - ярките багри и древните гори на ИРЛАНДИЯ
2009.04.08

Националният парк "KILLARNEY" е особено място. Разположен е в югозападната част на Ирландия на площ над 10 000 хектара планини, древни букови и тисови гори, езера, паркови зони и ухайни, изящни градини. В "Киларни" живее ирландският благороден елен – пряк наследник на гигантския благороден елен, изчезнал в края на Ледниковата епоха.


2 Националният парк YELLOWSTONE - една приказка без край (част І)
2009.01.06


„ЙЕЛОУСТОУН” e първият в света национален парк в защита на дивата природа. Основан е на 1 март 1872. Единствен по рода си тогава, „Йелоустоун” и днес е прочут с прекрасната си дива природа, красиви пейзажи и безброй геотермални източници. На огромната му територия се намират уникални езера, реки, каньони и пещери. Вулкани, гейзери, вкаменени гори - разходете се из "Йелоустон"!


2 Националният парк YELLOWSTONE - приказка без край (част ІІ)
2009.01.06

„Йелоустоун” е дом на 1870 вида растения. В парка живеят почти 60 вида бозайници – сред тях вълк, рис и мечка гризли. Срещат се американски бизон, черната мечка барибал, елен вапити, черноопашат елен, снежна коза и пума. Можете да видите и изключително редкия американски жерав, както и белоглавия орел, белия пеликан и лебеда-тръбач.


2 Националният парк GROS MORNE - късче от историята на ЗЕМЯТА
2008.09.30

Националният парк “GROS MORNE” е разположен на площ от 1,805 km² и е вторият по големина в Атлантическа Канада. Планинската верига Long Range Mountains, дълбоките фиорди и каменисти плата даряват земята на Нюфаундленд с невероятна красота и разкриват тайните на еволюцията на Земята.


2 Природният резерват WOLONG - домът на спящия дракон
2008.08.26


Природният резерват WOLONG е разположен високо в планините на западната китайска провинция Съчуан на около 1600 км от Пекин. Създаден е през 1963 г. на площ от 1 999 км2. Като спящ дракон изящно се описват планинските върхове, обграждащи долината на р. Питиао в легендата на народа кианг. „Спящият дракон” е едно от последните защитени места на гигантската панда и на по-малко известната, но не по-малко симпатичната й роднина червената панда.


2 Националният парк "КАКАДУ" - свещената земя на АВСТРАЛИЯ
2008.07.01

„Ако уважаваш земята, тогава ще можеш да я почувстваш. Това е преживяване, което не можеш да имаш никъде другаде по света.”
Брайън Барууей - клан Ууркбарбар
Националният парк „Какаду” е сред най-необичайните резервати в света. Зщото това е не просто природен парк или защитена територия, но и древна свещена земя за аборигенното население на Северна Австралия.


2 Националният биосферен резерват ULLA ULLA в БОЛИВИЯ - домът на кондора
2007.05.25

Резерватът ULLA ULLA се намира в провинция Франц Тамайо на около 160 км северозападно от столицата Ла Пас. Неговата западна граница съвпада с тази между Боливия и Перу. ULLA ULLA обхваща част от територията на може би най-интересното високопланинско плато в света – Алтиплано – и е с площ от 200 000 хектара. Включен е в списъка на UNESCO на най-ценните национални паркове и резервати в света още през 1977 г.


2 Резерватът "УСУРИ" - там, където са запазени последните древни манджурски гори
2007.03.02

Територията на Усурийският държавен природен резерват обхваща два района по южните склонове на планината Пражевалски: Уссури и Шкотовский. Тук няма високи планини, няма и буйни реки. Най-ценни тук са сравнително големите масиви от хвойново-широколистни гори, които почти не са запазени в Далечния изток на Русия и в съседните страни.


2 "КЕДРОВАЯ падь" - скъпоценност от Далечния изток на РУСИЯ
2006.03.28

Това е един от най-старите и най-ценният биосферен резерват на Русия. Разположен е в Приморския край между западния бряг на Амурския залив и границата с Китай в полите на Черните планини. По богатство на растителното си царство „Кедровая Падь” няма равни в Далечния изток – над 900 вида висши растения. Главната гордост на резервата е далекоизточният леопард.


 

 Влияния

2 СФИНКСЪТ - С ТЯЛО НА ЛЪВ и човешко лице
2007.01.26

Фантастичните същества - едновременно хора и животни - са част от религията и изкуството на всички древни цивилизаци. Лъвове, ягуари, соколи, чакали, бикове, змии – всички те са символи и превъплъщения на митични, изключително умни и властни създания. И днес няма нищо по-величествено и по-магнетично от "най-древната и най-изящната лъвска статуя с човешка глава - прочутия Сфинкс в Гиза.” (Уолис Бъдж)


2 ТИГРОВОТО око
2006.05.13

Преди повече от 5000 години хората откриват разновидност на един минерал, който е добре известен – кварца. Тази разновидност, особено след полиране, удивително напомня за очите на тигъра. Полускъпоценният камък тигрово око е непрозрачен кварц или халцедон с преливащ се златисто-кафяв цвят с копринен отблясък. Това е камъкът на сбъднатите надежди...


2 ЧАВИН - индианската империя на синовете на ягуара
2006.03.26

Древно Перу е достойно за уважението ни наравно с Египет, древна Гърция и Рим. Една важна особеност на всички древни индиански култури и империи от Мексико до древно Перу е обожествяването на ягуара. Но макар, че свещеният ягуар е неразделна част от всяка висока култура на древните индианци от Централна и Южна Америка, само една от тези високо развити и толкова интересни култури се прекланя пред ягуара като основно, върховно божество - Чавин.