Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Ледена епоха

2 ГИГАНТСКИЯТ ЕЛЕН - сред чудесата на последната Ледникова епоха
Mammalia/ Artiodactyla/ Cervidae/ Megaloceros giganteus

2009.12.08

Известен е като ирландски лос или гигантски елен - това огромно и грациозно създание от Ледената епоха е най-големият съществувал на планетата ни елен, властвал из цяла Евразия от Ирландия до езерото Байкал през късния плейстоцен. На ръст около 2.1 метра при раменете, този елен е носил огромни, разклонени рога, достигащи до 3.65 метра разстояние между върховете им! Но как е изчезнал? Това все още е истинска тайна...


2 РАНЧОТО LA BREA - надникнете в живота на ЛЕДЕНАТА ЕПОХА!
2007.12.29

Катранените ями в ранчото La Brea в Калифорния са може би най-известните сред любителите на палеонтологията в цял свят. Необикновената група от древни естествени капани се намира в Ханкок парк в самото сърце на Лос Анджелис. През 40-те и 50-те години на 20 век обществеността в цял свят следи невероятните открития на останки от огромни бозайници от последната Ледена епоха. Всички находки от La Brea са изложени в музея „Джордж Пейдж” - разходете се из него!


2 Евразийският ПЕЩЕРЕН ЛЪВ Panthera Leo Spelaea
2007.02.22

Това е най-голямата съществувала някога котка – според учените пещерният лъв е бил с около 25 % по-голям от съвременния африкански лъв: дължината на тялото му е достигала до 3.5 метра, а теглото му е било между 270 и 320 кг. Panthera leo spelaea е живял през плейстоцена преди около 300 000 години. Предполага се, че е изчезнал преди около 10 000 години, въпреки някои сведения, че може би е продължил да съществува до преди около 2000 години на Балканския полуостров!


 

 Влияния

2 СФИНКСЪТ - С ТЯЛО НА ЛЪВ и човешко лице
2007.01.26

Фантастичните същества - едновременно хора и животни - са част от религията и изкуството на всички древни цивилизаци. Лъвове, ягуари, соколи, чакали, бикове, змии – всички те са символи и превъплъщения на митични, изключително умни и властни създания. И днес няма нищо по-величествено и по-магнетично от "най-древната и най-изящната лъвска статуя с човешка глава - прочутия Сфинкс в Гиза.” (Уолис Бъдж)


2 ТИГРОВОТО око
2006.05.13

Преди повече от 5000 години хората откриват разновидност на един минерал, който е добре известен – кварца. Тази разновидност, особено след полиране, удивително напомня за очите на тигъра. Полускъпоценният камък тигрово око е непрозрачен кварц или халцедон с преливащ се златисто-кафяв цвят с копринен отблясък. Това е камъкът на сбъднатите надежди...


2 ЧАВИН - индианската империя на синовете на ягуара
2006.03.26

Древно Перу е достойно за уважението ни наравно с Египет, древна Гърция и Рим. Една важна особеност на всички древни индиански култури и империи от Мексико до древно Перу е обожествяването на ягуара. Но макар, че свещеният ягуар е неразделна част от всяка висока култура на древните индианци от Централна и Южна Америка, само една от тези високо развити и толкова интересни култури се прекланя пред ягуара като основно, върховно божество - Чавин.