Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Видове диви котки

2 ТИГРИТЕ
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera tigris

2006.03.26

Тигърът е може би най-популярната в света дива котка.
Неговото излъчване е сякаш по-благородно в сравнение ягуара, риса или черната пантера, например, и се доближава до това на лъва.
Разбира се, на външен вид тигърът значително се отличава от своя кралски роднина, но черепите им са толкова сходни, че трудно бихте ги различили.
Като външност тигърът е много по-близък до обичайната ни представа за котка. Тялото му е издължено, гъвкаво, с не особено дълги крайници, главата е кръгла, опашката му е дълга и равномерно покрита с козина по цялата си дължина. Но котка или не, това е огромно и могъщо животно, което в естествени условия прави поразяващо впечатление с лекотата и ловкостта на движенията си.
На дължина тялото на тигъра обикновено е между 180 и 280 см, опашката му – около 90, а теглото му – от 227 ди 272 кг.
Най-характерната особеност във външността на тигъра е бледо или златисто пясъчната окраска на козината с редуващи се напречни линии, чийто рисунък може да бъде много различен. Това е и един от признаците, по които се различават подвидовете тигри.
Основната част на местообитанието им е в тропическите и субтропическите ширини.

Според възприетото от повечето зоолози мнение, на Земята са съществували 7 подвида тигри: индийски, китайски, суматренски, явански, балийски, турански и амурски. Някои учени отделят и осми – индокитайски вид, други пък отричат разделянето на двата подвида тигри от о. Суматра и този от Ява. Навсякъде по света тигрите са поставени под абсолютната закрила на закона. И въпреки това те продължават да са застрашени от човека – през 70-те години на 20 век е обявен за унищожен един подвид, а още 3 са на границата на изчезването.
ИНДИЙСКИЯТ ТИГЪР
(Panthera tigris
tigris) е познат и като бенгалски или кралски тигър. Счита се за един от най-красивите и сравнително едри представители на рода. Той е разпространен главно в Индия, но се среща и в Бангладеш, Непал, Бирма, Тайланд, Виетнам, Камбоджа, Лаос и на полуостров Малака. Безмилостното изтребление на тигрите в тези страни през 19 век нанася огромна, трайна и почти непоправима вреда на бенгалския тигът. По официални данни са избити около 150 000 тигри. В началото на 20 век те са били около 40 000, а днес са по-малко от 2000 в самата Индия и малко повече в околните страни.
В Индия понякога се срещат и специално се развъждат бели тигри, при които на бял фон са разположени кафяви ивици. Очите на тези големи диви котки са наситено сини. Красиви са, но и сякаш малко странни. Преценете сами.

 
 

АМУРСКИЯТ ТИГЪР (Panthera tigris altaica)
Този подвид тигър е по-известен у нас като усурийски по името на река Усури – един от притоците на Амур. Там са разположени едни от най-красивите и най-ценните природни резервати на Русия.
Руснаците пък предпочитат да го наричат сибирски - може би като спомен от времето, когато този тигър е обитавал цялата територия на Сибир. А днешният компромисен вариант на името на този далекоизточен подвид тигър е амурски.

Сибирският/амурският/усурийският тигър е най-голямата хищна котка в света. Дължината на тялото му достига 4 метра, а теглото – 350 кг.
    
 

Китайският тигър
(Panthera tigris
amoyensis) живее в Южен Китай. Той има канелено-светло кафява окраска, а тъмно кафявите му напречни ивици са много тесни и доста раздалечени. Среден е на ръст и размер сред събратя си от другите подвидове тигри, с тегло между 150 и 200 кг. В момента има около 250 представители на този подвид.
Суматренският тигър
(Panthera tigris
sumatrae) е един от най-дребните подвидове. На дължина тялото заедно с опашката му е между 190 и 230 см, а теглото му е само около 120 кг. Обитава остров Суматра и полуостров Малака. Някои учени, обаче, считат, че тигрите от о. Суматра и тези от о. Ява са един и същ подвид.
Яванският тигър (Panthera tigris sondiaca) е най-дребният и най-редкият тигър на Земята. От многобройните красиви тигри на острова днес са останали единици единствено в резервата „Меру Берити” в източната част на Ява. За съжаление вероятността тези тигри да оцелеят и отново да се размножат е много малка. Същото е било положението и с балийския тигър (Panthera tigris balica), който е бил още по-дребен от тигъра от о. Ява и с много  по-светъл основен цвят на окраската. Днес той се счита за напълно изчезнал – това е станало само преди около 30-40 години.

Специалистите отделят още три подвида тигри – всички те унищожени от човека през втората половина на 20 век:
Корейският тигър (Panthera tigris coreensis) макар и изчезнал, той все още поражда спорове дали просто не става въпрос за по-дребни представители на сибирския тигър, известен ни повече като усурийски или амурски тигър. Но вече нямяме шанс да разберем това.
 
Таримският тигър
(Panthera tigris
lecogi) – известен още лобнорски тигър. Той е много сходен с туранския тигър, но все пак е признат за безспорен изчезнал отделен подвид. Ако в това, че има отделно име в класификацията,  има нещо утешително.
Туранският тигър (Panthera tigris virgata)наричан още тюркменски или каспийски тигър, той е обявен официално за изчезнал за територията на бившия Съветски Съюз  през 1978 г. Туранският тигър е бил сред най-едрите представители на тигрите с дължината на тялото на мъжките около 2 метра и опашка близо метър. Теглото им било около 200 кг. Окраската му е била по-ярка от тази на амурския тигър и без големи сезонни разлики. Обитавал е Иран, Афганистан, Закавказието, Казахстан и Средна Азия. В началото на 18 век се е срещал и в Азербайджан, Колхида и Аджария. В Грузия и Армения съществува до началото на 20 век, както и в Киргизия и Туркмения. Фаталното намаляване на броя на туранските тигри е през 30 и 40-те години на 20 век. И вината не е на ловците. Много по-страшен се оказва проблемът с унищожаването на основаната среда на обитанието на туранските тигри: тугайните гъсталаци и населяващата ги фауна. Заради липсата на плодородни земи близо до вода населението масово започва да пали и унищожава крайбрежните богати на живот храсталаци. Загиват предимно малките тигърчета. В пожарите загиват и копитните животни – храна за възрастните тигри. Докато учените усетят каква беда се надига, вече било невъзвратимо късно...

 


Интересни факти за поведението на тигрите в естествената им среда ще научите от статията ни в секция "Любопитно".

     

                                                   
catbg.net 2006

 

 

 Видове диви котки

2 ПУМА - най-голяма сред малките и най-малка сред големите котки
Mammalia/ Carnivora / Felidae / Felinae / Puma/ Puma concolor

2009.09.30

2 ПУМА - господарят на двете Америки от Юкон до Огнена земя
2009.09.30

2 КОТКАТА - РИБАР или съвършенството в умението да ловиш риба
Mammalia/ Carnivora/ Felidae / Felinae/ Prionailurus/ Prionailurus viverrinus

2009.06.30

2 МАРГАЙ - мини оцелот със странни умения
Mammalia /Carnivora / Felidae / Felinae / Leopardus/ Leopardus wiedii

2009.02.03

2 СЕРВАЛ - съвършеният камуфлаж
Mammalia/ Carnivora/ Felidae/ Felinae/ Leptailurus/ Leptailurus serval

2009.01.25

2 ЕВРОПЕЙСКА ГОРСКА КОТКА - дивата красота на Европа
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Felis silvestris silvestris

2008.10.28

2 КАРАКАЛЪТ - интелигентният и съсредоточен пустинен рис
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Caracal / Caracal caracal

2008.06.23

2 СНЕЖНИЯТ ЛЕОПАРД - господарят на високите планини
Mammalia / Carnivora / Felidae / Uncia / Uncia uncia

2007.05.21

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на семейство "Котки"
2007.03.21

2 Азиатската ЛЕОПАРДОВА КОТКА - миниатюрният горски леопард
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Prionailurus bengalensis

2007.02.08

2 ДИВИТЕ КОТКИ - познатите и непознатите хищници
Mammalia / Carnivora / Felidae

2006.12.11

2 ЯГУАРЪТ - голямата дива котка на Америка
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera / Panthera onca

2006.12.08

2 ВИЕЩАТА КОТКА от о. Борнео - виждал ли я е някой?!
Mammalia / Carnivora / Felidae / Catopuma / Catopuma badia

2006.11.19

2 МАНУЛ или котката на Палас - едно необикновено творение
Mammalia / Caniovora / Felidae/ Felis / Felis Otocolobus manul

2006.09.20

2 ЯГУАРУНДИ - малката дива котка с душа на ягуар
Mammalia / Carnivora / Felidae / Herpailurus / Herpailurus yagouaroundi

2006.08.17

2 ПЛАНИНСКАТА КОТКА от Андите
Mammalia / Carnivora / Felidae / Oreailurus / Oreailurus jacobita

2006.07.10

2 ОПУШЕНИЯТ ЛЕОПАРД
Mammalia / Carnivora / Felidae /Pantherinae / Neofelis nebulosa

2006.06.05

2 ЛЕОПАРДИТЕ - най-разпространените диви котки на Земята
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera pardus

2006.03.29

2 ТИГРИТЕ
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera tigris

2006.03.26