Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Резервати

2 "КЕДРОВАЯ падь" - скъпоценност от Далечния изток на РУСИЯ
2006.03.28

Кедровая Падь” е един от най-старите и най-ценният биосферен резерват на Русия. Разположен е в Хасанския район на Приморския край - между западния бряг на Амурския залив и границата с Китай в полите на Черните планини - последните хребети на източната Манджурска планинска система. “Кедровая Падь” по естествен път завършва веригата от резервати на сушата в Далечния изток на Русия, които започват от остров Врангел далеч на север.
Средната надморска височина на хребетите в резервата е 300 – 400 метра. Поради близостта на морето, климатът е с ярко изразен мусонен характер с големи сезонни и денонощни температурни амплитуди. Лятото в
Кедровая Падь” е топло, влажно и изключително дъждовно, а зимата е сурова, ясна и с малко сняг. Резерватът съхранява природни комплекси, които са характерни само за най-южните части на този район на Русия и по-скоро са типични за граничещите с Приморския край Китай и Северна Корея. Запазването на тези природни дадености е още по-важно защото в двете съседни държави те на практика вече са унищожени.
Резерватът „Кедровая Падь” е създаден през 1916 г. по настояване на Славянското лесничейство на Приморския край с първоначална площ от 4 500 хектара. Охраната на защитената територия се осъществявала с помощта на военна кавалерийска част от донски казаци.
Като всяка изящна скъпоценност и „Кедровая Падь” не впечатлява с огромни размери – площта му е само 179 км2.
Освен главната река Кедровая, на територията му има още 50 планински потока. Те са необикновено красиви, спускат се в тесни, дълбоко врязани каньонообразни долини с многобройни скални издатини и водопади.
Мелодичният ромон на струящата по камъните вода може да бъде чут във всеки кът на резервата - затова наричат долината на река Кедровая „Долината на пеещата вода”.
В този район, който не е засегнат от последното заледяване през
квартернера, са запазени остатъци от древен ландшафт, от растения, сред които има значителен брой южни и древни видове, достигнали до нас от терциера и даже от креда (преди повече от 50 милиона години).
 
По богатство на растителното си царство „Кедровая Падь” няма равни в Далечния изток – над 900 вида висши растения (почти половината от всички растителни видове на Приморието). Само тук можете да видите на едно място едновременно 8 вида клен и 5 вида брези. Някои растения се срещат само в резервата и неговите околности, а 64 растения са включени в различни Червени книги. Стволовете на дърветата са обвити с лиани, които се увиват до 30 – 35 метра височина. Диаметърът на виещото се амурско грозде и на актиния аргути достига 10-15 см. Те пълзят по земята като гигантски змии, обвиват храстите и притискат в здравите си обятия стволовете на дърветата. Такива места приличат на тропическа гора. Сходството още повече подчертават ажурните корони на манджурския орех, бодливите стволове на диморфанта и манджурската аралия, високите пищни клони на многобройните папрати. А в цепнатините на кората и в разклоненията на дърветата се среща едно много странно растение: малкият папрат усурийска многоножка.
85% от горите на резервата са широколистни (дъб, клен, ясен, амурска липа). А старите гори от изключително рядката черна ела са се съхранили само по високите части на долината и заемат малко повече от 10% от територията на „Кедровая Падь”. Тези ели се срещат единствено в най-южната част на Приморския край на Русия. Нито една от хвойново-горските формации на Русия не може да се сравни по растително богатство и дървесно разнообразие със смесените горите от черна ела и широколистни дървета.

 

Черната ела е наречена така заради тъмния цвят на кората си. Това е най-голямото дърво на Далечния изток – може да се видят дървета с височина 45-50 метра, диаметър на височината на гърдите 1.5 - 2 метра и възраст 400-500 години. Кедрите съвсем не са характерни за резервата независимо от името му – факт, който е известен още при създаването на „Кедровая Падь”
. Един малък участък гора с корейски кедър – около 40 хектара - е разположен в горната част на басейна на р. Кедровая. Но в „Кедровая Падь” има много по–интересни дървета. Сред тях е брезата на Шмит, която още наричат „желязна”. Куршумите отскачат от нея като грах от стена. По здравина тя 3 пъти превъзхожда дървесината на дъба, и е 150% по-здрава от чугуна и желязото. Желязната бреза дори когато е суха потъва във вода, а ако престои по-дълго в нея става още по-твърда. И расте тази бреза не както трябва: винаго строго перпендикулярно на повърхността на хълма като върховете и винаги са наклонени по посока на най-високата точка на пътя на слънцето през деня. Когато се разхождаш из такава гора имаш чувството, че дърветата всеки момент ще паднат. Но това не е така. Има дървета с височина до 20 метра и дебелина 80 см на нивото на гърдите, а и възрастта им е почтена – 300- 350 години.
Тази удивителна бреза расте само в южния края на Приморския край, в Корея и малко в Китай.
Дъб, липа, бреза, клен, габър, ясен, вишна, круша, черна или бяла ела – това са само малка част от дърветата в прекрасната гора на
Кедровая Падь”.

Много интересен е и животинският свят на резервата. В него се съчетават южни и северни видове насекоми, птици и животни, някои от тях с много древен произход. Многообразието на птици е поразително – над 240 вида. Животинският свят е представен от сърната, петнистия елен, дивото прасе, енотовидното куче, хималайската мечка. Към тях може да добавим бенгалската котка, видрата, манджурския заек. Чести гости на резервата са  усурийските тигри, червени и сиви вълци, рисове, кафяви мечки.
Главната гордост на Кедровая Падь” е далекоизточният леопард. Той не се среща в нито един друг резерват в Приморието. Популацията му е много, много малка – само около 30 леопарда. В „Кедровая Падь” живеят постоянно две семейства.

Резерватът „Кедровая Падь” е сред най-интересните и за стъпилия през 1995 г. на територията на Русия Световен фонд за защита на дивата природа (WWF). Долината на кедрите е част от един огромен проект на фонда: създаването на биосферен резерват, който обхваща граничните райони и на трите държави: Русия, Китай и Северна Корея. Това много амбициозно начинание вече е подкрепено и от Китай, и от Северна Корея. Може би с помощта на WWF ще бъде възстановен този своеобразен природен комплекс, запазен в резервата „Кедровая Падь” –  уникалното бижу на дивата природа в Далечния изток.

Още много интересни неща за резервата „Кедровая Падь” и за неговите прекрасни древни и безкрайно ценни растения и животни ще намерите в Internet на тези два адреса:  
                                www.reserves.biodiversity.ru
                                       www.tigerpath.ru


                                                     catbg.net 2006
 

 

 Резервати

2 Националните паркове - близнаци "ТСАВО” в КЕНИЯ
2010.01.10

2 Националният парк "КАО ЙАЙ" в ТАЙЛАНД
2009.06.11

2 Националният парк KILLARNEY - ярките багри и древните гори на ИРЛАНДИЯ
2009.04.08

2 Националният парк YELLOWSTONE - една приказка без край (част І)
2009.01.06

2 Националният парк YELLOWSTONE - приказка без край (част ІІ)
2009.01.06

2 Националният парк GROS MORNE - късче от историята на ЗЕМЯТА
2008.09.30

2 Природният резерват WOLONG - домът на спящия дракон
2008.08.26

2 Националният парк "КАКАДУ" - свещената земя на АВСТРАЛИЯ
2008.07.01

2 Националният биосферен резерват ULLA ULLA в БОЛИВИЯ - домът на кондора
2007.05.25

2 Резерватът "УСУРИ" - там, където са запазени последните древни манджурски гори
2007.03.02

2 "КЕДРОВАЯ падь" - скъпоценност от Далечния изток на РУСИЯ
2006.03.28