Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Видове диви котки

2 ОПУШЕНИЯТ ЛЕОПАРД
Mammalia / Carnivora / Felidae /Pantherinae / Neofelis nebulosa

2006.06.05

Време е да се запознаете е един от най-странните и най-опасните представители на семейство "Котки".
Опушеният леопард - този хищник с екстравагантна окраска и рисунък на козината - няма нищо общо с вида леопарди Panthera Pardus и неговите 26 подвида. В голямото семейство на котките опушеният леопард е в отделен род Neofelis от подсемейство Pantherinae и има 4 подвида. Любопитното е, че макар и да е малка котка, опушеният леопард е генетично по-близък до големите диви котки – лъвове, тигри, леопарди, ягуари и снежни леопарди (също образуващи отделен род и вид
Uncia uncia). А неговата козина има неповторима и много странна окраска и рисунък – като на змия. Според англичаните фигурите напомнят за облаци, а самият леопард винаги сякаш е замъглен. Този ефект се дължи на особения сивкав оттенък на козината му. Макар, че за цвета на козината му голямо значение има и при каква светлина го виждате.
Все още се знае малко за поведението на опушените леопарди в естествената им среда
, защото те водят наистина много потаен живот в недостъпните райони на Южен Китай, Бирма и Непал, както и в Индонезия, Тайланд и Борнео. Предпочитат дъждовните джунгли на Азия на малка надморска височина, но се срещат и в по-сухи земи с
по-редки гори, както и в Хималаите на надморска височина до 3 000 м ...Опушеният леопард е един от най-добрите катерачи в семейството на котките
.
Той не само владее до съвършенство изкуството да се катери по дърветата, но и умее да виси надолу с главата като се държи за клона със задните си крака! Природата го е надарила с особености на тялото, които му дават възможност да притежава тези удивителни умения. Има къси и здрави крайници, които му осигуряват отличното предимство при катерене да има по-нисък център на гравитация.
Големите лапи с остри нокти
му помагат здраво да се държи за кората на дърветата докато се катери.
Опашката
на този необикновен леопард може да бъде до 90 см на дължина (колкото е дълго тялото му) и е изключително важна за балансирането му.
Задните му крайници има гъвкави глезени, които позволяват завъртане около оста им
над 100 градуса. Тази особеност на тялото на опушения леопард му позволява да слиза от дървото като катерица – надолу с главата!
Друга отличителна и не особено приятна черта на тази странна дива котка са нейните дълги кучешки зъби. Опушеният леопард има най-дългите зъби (пропорционално спрямо тялото) сред всички представители на дивите котки!

Като всички си събратя опушеният леопард е месояден хищник. Той се храни с птици, катерици, маймуни, елени и диви прасета. Макар, че не пропуска случай да ловува и когато се катери по дървета, леопардът ловува предимно на земята. Дърветата са по-скоро място за отдих през деня.
Не знаем нищо за социалното поведение на опушените леопарди. Предполага се, че като повечето диви котки и те са индивидуалисти и се събират само по време на размножителния период и докато израстнат малките. Не е ясно дори дали тези леопарди водят нощен или дневен начин на живот – има наблюдения, че ловуват предимно през нощта, но има и достоверни сведения за обратното. Изобщо повечето познания, които учените са натрупали за обичащия тайнствеността леопард, са резултат от наблюдението и внимателното (и успешно) развъждане на тези диви котки в плен т.е. в зоологическите градини и паркове.При тази не особено голяма дива котка има значителна разлика в размерите на хищниците от двата пола - мъжките достигат тегло до около 50 кг, а женските – само до 17 кг.
Опушените леопарди достигат полова зрялост на около 2 години. Въпреки, че няма определен размножителен период през годината, това най-често са месеците между декември и март. Тези леопарди са истинска размножителна загадка и предизвикателство. Поради силно агресивното поведение на представителите и на двата пола женската много често загива. Този
факт прави опушеният леопард една от най-трудните за развъждане в плен диви котки. Но учените и зоолозите са постигнали голям напредък. Най-подходяща се е оказала практиката леопардите, подбрани да съставят двойка, да се запознаят още преди да са навършили една година. Така те постепенно свикват един с друг и нивото на агресията значително се снижава въпреки, че изобщо не може да се говори за преодоляване на този проблем. Той е все така изключително сериозен... Смъртността сега е „само” около 64%.Женската може да ражда всяка година.
Бременността й трае между 85 и 93 дена. В плен тя много често има  нужда от помощ. Раждат се между 1 и 5 малки - те са съвсем мънички, слепи и безпомощни (тежат не повече от 180 гр.). Родените в зоопарковете леопардчета веднага преминават на изкуствено хранене като млякото им е със специфичен състав, разработен специално за отглеждани в плен диви котки. Малките проглеждат след около 2 седмици.На около 10-месечна възраст опушените леопарди вече са напълно самостоятелни. И безкрайно опасни...

www.cloudedleopard.org – ако сте заинтригувани от странната дива котка, можете да откриете още много информация за нея на този адрес в
Internet. Освен любопитни факти и изящен дизайн, уеб страницата предлага и чудесни видео клипове на бебета опушени леопарди.
Да, когато са малки, са много симпатични, нали? Но когато пораснат...
Е, това вече е друга история.


                                          
                                                 
catbg.net 2006
 

 

 Видове диви котки

2 ПУМА - най-голяма сред малките и най-малка сред големите котки
Mammalia/ Carnivora / Felidae / Felinae / Puma/ Puma concolor

2009.09.30

2 ПУМА - господарят на двете Америки от Юкон до Огнена земя
2009.09.30

2 КОТКАТА - РИБАР или съвършенството в умението да ловиш риба
Mammalia/ Carnivora/ Felidae / Felinae/ Prionailurus/ Prionailurus viverrinus

2009.06.30

2 МАРГАЙ - мини оцелот със странни умения
Mammalia /Carnivora / Felidae / Felinae / Leopardus/ Leopardus wiedii

2009.02.03

2 СЕРВАЛ - съвършеният камуфлаж
Mammalia/ Carnivora/ Felidae/ Felinae/ Leptailurus/ Leptailurus serval

2009.01.25

2 ЕВРОПЕЙСКА ГОРСКА КОТКА - дивата красота на Европа
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Felis silvestris silvestris

2008.10.28

2 КАРАКАЛЪТ - интелигентният и съсредоточен пустинен рис
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Caracal / Caracal caracal

2008.06.23

2 СНЕЖНИЯТ ЛЕОПАРД - господарят на високите планини
Mammalia / Carnivora / Felidae / Uncia / Uncia uncia

2007.05.21

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на семейство "Котки"
2007.03.21

2 Азиатската ЛЕОПАРДОВА КОТКА - миниатюрният горски леопард
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Prionailurus bengalensis

2007.02.08

2 ДИВИТЕ КОТКИ - познатите и непознатите хищници
Mammalia / Carnivora / Felidae

2006.12.11

2 ЯГУАРЪТ - голямата дива котка на Америка
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera / Panthera onca

2006.12.08

2 ВИЕЩАТА КОТКА от о. Борнео - виждал ли я е някой?!
Mammalia / Carnivora / Felidae / Catopuma / Catopuma badia

2006.11.19

2 МАНУЛ или котката на Палас - едно необикновено творение
Mammalia / Caniovora / Felidae/ Felis / Felis Otocolobus manul

2006.09.20

2 ЯГУАРУНДИ - малката дива котка с душа на ягуар
Mammalia / Carnivora / Felidae / Herpailurus / Herpailurus yagouaroundi

2006.08.17

2 ПЛАНИНСКАТА КОТКА от Андите
Mammalia / Carnivora / Felidae / Oreailurus / Oreailurus jacobita

2006.07.10

2 ОПУШЕНИЯТ ЛЕОПАРД
Mammalia / Carnivora / Felidae /Pantherinae / Neofelis nebulosa

2006.06.05

2 ЛЕОПАРДИТЕ - най-разпространените диви котки на Земята
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera pardus

2006.03.29

2 ТИГРИТЕ
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera tigris

2006.03.26