Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Сафари

2 ДЖИМ КОРБЕТ
За тигрите, леопардите и джунглата - с любов

2006.07.12

Имената на Джим Корбет и Джон Хънтър са добре известни на всички, които се интересуват от дивите и вълнуващи времена на професионалните ловци в Индия и Африка. И двамата са познавали в изумителни детайли живота в джунглата, и двамата са признавали и уважавали силата на хищниците от семейството на котките.

Едуард Джеймс Корбет е роден през 1875 г. в Кумаон, Индия, в живописните предпланини на Хималаите. Бащата на бъдещият прочут професионален ловец на тигри-човекоядци умира много млад, когато Джим е на 4 години и има още 11 братя и сестри.
Джим Корбет описва детството си като горска идилия. Вечер преди да заспи се вслушва в звуците на джунглата. Научава се да имитира призивите и виковете на животните толкова точно, че веднъж, когато имитира леопард, към него едновременно се прокрадват британски ловец и истински леопард.
Джим Корбет започва да ловува по съвсем прозаични причини – за да помогне за изхранването на огромното им семейство. Пушката му е стара евзалия с предно зареждане, а едната й цев била привързана към ложата с тел! Той не може изобщо да си позволи неточна стрелба защото брои всеки патрон...   
Уменията на Корбет като стрелец и познанията му за звуците на джунглата стават все по-известни. В началото на 1906 г. за първи път се обръщат към него за помощ за да открие и убие тигър или леопард, който напада хора. Корбет има интересни възгледи относно опасните диви котки – той счита, че животните, които са нападнали хора при специални обстоятелства (в защита на малките си или за да пазят плячката си) не трябва да бъдат обезпокоявани, а за убийсто изобщо не може да става и дума. Професионалният ловец се занимава само със случаи на истински хищници-човекоядци и то при две условия:
да няма обявена никаква награда за трофея и всички други ловци да напуснат района...
В началото на 20 век в Индия проблемът с дивите котки-човекоядци е доста сериозен. Корбет убива 12 такива хищници между 1906 и 1941 г. Ако се пресметнат всички мъже, жени и деца, които са били жертви на дванайсетте тигъра и леопарда, броят им ще надхвърли 1500. Първият човекоядец, убит от Корбет, е тигърът от Кампауат. Само неговите жертви са 436 (официално документирани). Отношението на Корбет към собствените му ловни успехи срещу тигрите и леопардите, обаче, е доста противоречиво. Той винаги внимателно анализира причините, поради които хищникът се превръща в човекоядец. В книгата си „Леопардът-човекоядец от Рудрапраяг” пише: „Леопардите не стават човекоядци по същите причини както тигрите. Макар да ми е неприятно, трябва да призная, че нашите леопарди - най-красивите и най-грациозните животни в джунглата, които нямат равни на себе си по храброст, когато са в безизходно положение или са ранени се хранят с мърша… Когато избухне някаква епидемия в планинските селища и жителите им умират по-бързо, отколкото могат да бъдат погребани, в самото село се извършва един много прост обред: поставя се жив въглен в устата на починалия, след което занасят трупа до ръба на някоя скала на края на хълма, откъдето го хвърлят в долината. Ако някой леопард в местност, където естествената му храна е недостатъчна, намери тези трупове, той много скоро добива навика да се храни с човешко месо и когато епидемията затихне и животът започне отново да тече нормално, леoпардът много естествено, след като не намира повече трупове, започва да убива хора.” 

През 20-те години на 20 век Корбет е искрено ужасен от нарастващия като лавина брой на британските и индийски ловци в джунглите. Той е загрижен за бъдещето на животните поради изсичането на горите за дървен материал.
Започва да разказва на различни групи ученици за тяхното наследство от дивата природа като придава на разказите си необичаен колорит, придружавайки ги с прекрасни имитации с цяло гърло на рев на тигър, например. Корбет спомага за създаването на Асоциацията за запазване на дивеча в Обединените провинции и за провеждането на първата Конференция за запазване на дивата природа в Индия. През 1934 г. основава първия национален парк на Индия на хълмовете на Кумаон.
В средата на 30-те години Корбет напълно изоставя лова и насочва вниманието си към ново и  съвсем различно предизвикателство: да залови няколко тигъра за участие в игрален филм. Когато по време на снимките забелязва, че шумът на камерата смущава и притеснява тигрите, той измисля великолепен начин за отстраняването на проблема – започва да имитира бълбукането на горски поток. И прави това всеки ден цели 4 месеца! Неговите умения и познания за звуците на дивата природа помагат на тигрите да се чувстват спокойни и спестява на екипа на филма доста емоции. А за Корбет остава наградата да види своите седем любими диви котки на кино екрана.

Когато избухва Втората световна война Корбет е на 64 години. Въпреки това той се записва като доброволец и започва да обучава чуждестранните части от британските войски на техники за оцеляване в джунглата. Напрежението, обаче, се оказва непосилно за него и той се разболява много тежко.

Докато се възстановява, пише „Човекоядецът от Кумаон” – книгата става световен бестселър и е преведена на 27 езика. Специфичният стил на разказа и вплетените в него автобиографични елементи печелят и възхищението на литертурните критици. „Човекоядецът от Кумаон” е последван от още 3 романа: „Тигърът от храма и другите човекоядци от Кумаон”, „Познанието за джuнглата” и „Леопардът-човекоядец от Рудрапраяг”.

През 1947 г. Корбет заминава за Кения заедно със сестра си Маги, на която е предан през целия си живот. Там той продължава да пише и да работи в защита на дивата природа като непрекъснато привлича вниманието към тревожната тенденция за намаляването на броя на тигрите и другите диви животни.

Джим Корбет умира през 1955 г. Само година след смъртта му националният парк, основан от него в Индия, променя името си от „Рамганга” на „Джим Корбет” като разширява над два пъти територията си.
Днес националният парк „Джим Корбет” (www.corbettpark.com) е сред най-популярните туристически дестинации за дива природа в Индия – притегателно място за всички, които мечтаят да видят тигър.

                                                                                   catbg.net 2006
 

 

 Сафари

2 Филмът "ПРИЗРАКА и МРАКА" и истинската история на лъвовете - човекоядци от Тсаво
2009.12.20

2 ДЖИМ САНДЕРСЪН и малките диви котки на планетата Земя
2006.09.18

2 ДЖИМ КОРБЕТ
За тигрите, леопардите и джунглата - с любов

2006.07.12