Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Сафари

2 ДЖИМ САНДЕРСЪН и малките диви котки на планетата Земя
2006.09.18

Д-р Джим Сандерсън е един от най-значимите учени и природозащитници в последните 25 години. В момента той е може би и най-големият експерт в света по малките диви котки, особено когато става въпрос за планинската котка от Андите (Oreailurus jacobita) или котката гиня (Oncifelis guigna).
И
не само за тях.
Джим Сандерсън е човекът, който 2 месеца наред денонощно e следял появата на неуловимата андска планинска котка, преди най-после да я види отблизо.
Снимката, която той успява да направи по време на тази невероятна среща, възнаградила огромното му търпение, е публикувана на корицата на броя на
National Geographic през февруари 2000 г. Това е една от само петте качествени снимки на тази котка и е най-популярната от тях в Internet. Две от тези снимки можете да видите в секция "Видове диви котки" в статията за планинската дива котка от Андите.

Д-р Сандерсън е и високо ценен еколог и активен член на групата на специалистите по диви котки на International Union Conservation Network (IUCN). Неговата специалност е радио телеметрията и проследяването с видео камери на малките диви котки в Централна и Южна Америка, Азия и Африка.
World Conservation Union се занимава с определянето на статуса на видовете диви котки по света. Категориите „изключително застрашен” или „застрашен” вид най-често се използват във връзка с представителите на семейство Felidae. Но в тази класификация има още една тревожна категория – „липсват данни за вида. В нея са 3 вида диви котки и всички те са малки.
Д-р Сандерсън провежда и собствени проучвания, съсредоточени върху планинската котка от Андите и котката гиня. Той работи с местни специалисти и доброволци, които изучават други малки диви котки в целия свят. Такъв тип сътрудничество може да се окаже ключов в запазването на тези застрашени животни. Работата и резултатите на учените в отдалечени един от друг райони се събират в ценни бази данни, които могат да бъдат обединени в по-голяма обща база данни с информация за тези редки котки.

Джим Сандерсън е основател и ръководител на организацията Small Cats Conservation Alliance (SCCA), чиято дейност е посветена единствено на защитата на малките диви котки. Повече за целите и проектите на SCCA можете да прoчетете в секция „Организации”.

    

Д-р Сандерсън и неговите сътрудници от Small Cats Conservation Alliance (SCCA) използват за събиране на информация метод, разделен на 3 елемента:

1) Използване на камери, които снимат всичко живо, минаващо през района – котки, други бозайници. Птици, дори хора. Тези снимки дават изключително редкия шанс да се наблюдава естественото поведение и движение на малките котки и другите животни, с които делят територията си.
2) Поставяне на радио нашийници и проследяване на котките чрез радио телеметрия за да се изучава начина им на живот, включително и контакта / конфликта им с местното население. Този метод вече не веднъж е давал отлични резултати в програми за защита на големи диви котки (например, за усурийския тигър). На снимката долу отляво виждате поставяне на радио нашийник на котката от вида гиня (Oncifelis guigna) в Чили.3) Интензивна работа с местните учени
и населението за планирането и изпълнението на програми по запазването на дивите животни. Успехът на първите стъпки в тези проекти вдъхновява хората да продължават работата в защита на редките котки.

     

Целта на Джим Сандерсън е да въведе този "троен" метод за изучаване на малките диви котки в целия свят, за да се очертае точната картина на днешното им състояние.
Днес д-р Сандерсън работи по 4 дългосрочни проекта на о. Калимантан (Борнео), в Суматра, Китай и Чили. Подпомага и усилията на своите колеги по сродни програми в Аржентина, Боливия, Бразилия, Камбоджа, Индия, Суринам и Виетнам.

Ако искате да научите още за д-р Сандерсън и неговата дейност в защита на малките диви котки, вижте в секция „Организации” или на адрес: www.smallcats.org

                                   catbg.net 2006
 

 

 Сафари

2 Филмът "ПРИЗРАКА и МРАКА" и истинската история на лъвовете - човекоядци от Тсаво
2009.12.20

2 ДЖИМ САНДЕРСЪН и малките диви котки на планетата Земя
2006.09.18

2 ДЖИМ КОРБЕТ
За тигрите, леопардите и джунглата - с любов

2006.07.12