Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Организации

2 Small Cats Conservation Alliance (SCCA) в защита на малките диви котки на планетата
2006.09.18

Small Cat Conservation Alliance (SCCA) е основан с една единствена цел: да подкрепя in situ проекти за запазването на малките диви котки в цял свят, както и да предоставя финансова, техническа и лична помощ на колеги, работещи по програми за малките котки. Small Cat Conservation Alliance SCCA подкрепя няколко проекта за малки диви котки. Например, работи с World Conservation Network за защитата на дивата планинска котка от Андите (Oreailurus jacobita) в Южна Америка. В Китай SCCA продължава да изучава китайската планинска котка (Felis bieti). Small Cat Conservation Alliance подпомага изучаването на ръждивата петниста котка (Prionailurus rubiginosa), работи за запазването на виещата котка от Борнео (Catopuma badia), мраморната котка (Profelis marmorata) и плоскоглавата котка (Prionailurus planiceps).  

ПРОЕКТИТЕ на
Small Cat Conservation Alliance (SCCA)

Андска планинска котка (Oreailurus jacobita)
Тегло: 5 кг, височина 38 см. Среща се в диво състояние в Аржентина, Боливия, Чили и Перу. Може да бъде описана като красива и тайнствена.
За последно е видяна в Боливия през 2005 г. Андската планинска котка е изключително рядка и неуловима. Не е виждана е Перу от 25 години. Ако видите тази котка в Андите, веднага уведомете оторизираните власти. Информацията, която
ще дадете, е критична за нейната защита. Повече за подкреpата на този проект от групата JETHRO TULL вижте в секция "Любопитно", а още за андската дива планинска котка ще научите в секция "Видове диви котки".

Плоскоглава котка (Prionailurus planiceps)
Тегло: 4.5 кг, височина около 30 см. Среща се в диво състояние в Малайзия, Суматра и Борнео. За последно е видяна в Саба през 2005 г. З-годишният проект за проследяването й с камера в Малайзия не даде резултат. Ако видите в тези райони малка дива котка през нощта близо до вода, веднага уведомете оторизираните власти!

Мраморната котка
(Pardofelis marmorata)
Тегло: 5 кг, височина 35 см. Среща се в диво състояние в Югоизточна Азия, Малайзия, Суматра и Борнео. Мраморната котка е изключително боязлива. За последно е видяна при проследяване с камери.
Нищо не се знае за статуса й в дивата природа.
Ако видите на някое дърво малка дива котка с голяма пухкава опашка, незабавно уведомете оторизираните власти! Предоставената от вас информация може да помогне за създаването на програмата за защитата на мраморната котка.

Корейската леопардова котка (Prionailurus bengalensis)
Тегло: 5 кг, височина около 28 см
Прекрасната леопардова котка живее на Корейския полуостров и никога не е изучавана в естествената си среда.
Тези мънички диви котки често загиват в опитите си да пресичат високоскоростни  магистрали. Един корейски студент е започнал изучаването им в дивата природа. Няколко от тези котки в момента са с радио нашийници. Може би трябва да се помисли и за варианти (например, подлези), които да предлагат безопасна възможност на тези котки да пресичат пътищата.

Котка на Палас (Otocolobus manul)
Тегло: 5 кг, височина около 25 см. Не можете да сбъркате манула или котката на Палас с нито една друга дива котка! Тя живее отвъд големите степи на Азия и в Монголия. Живее в каменисти райони където нейна плячка са безопашатите зайци и други гризачи. Козината й е разкошна и плътна особено през зимата. Монголците ловят манулите / котките на Палас в бърлогите им и си правят шапки от кожата. Много често кожи от тези котки се продават по пазарите в Китай. Котката на Палас е проучвана, но има още какво да се направи. Тъй като нейният ареал е много голям и доста безлюден, за момента тя не е застрашена като вид. Русия подкрепя този проект, за да се предпази своевременно от унищожение манулът. Повече за тази доста интересна котка, която, според някои теории, е сред предците на днешната персийска домашна котка, вижте в секция "Видове диви котки".


Това са част от проектите, по които работи
Small Cat Conservation Alliance (SCCA). Информация за другите им проекти в Шотландия, Тайланд и Чили ще откриете на адрес: www.smallcats.org

Ето как създателят на организацията Джим Сандерсън описва  причините за нейното създаване:
"Основах
Small Cat Conservation Alliance за да помогна за запазването на малките котки в дивата природа навсякъде, където се срещат. Работя с партньори на местно ниво, които обикновено работят сами и с много малка подкрепа. Има 36 вида диви котки. Повечето хора знаят за седемте най-големи представители на семейството: лъва (Panthera leo), леопарда (Panthera pardus), тигъра (Panthera tigris), ягуара (Panthera onca), гепарда (Acinonyx jubatus), снежния леопард (Uncia uncia) и пумата (Puma concolor). Котките със средна големина, които може би сте виждали по телевизията, са различните видове рисове (род Lynx). А може би ще си спомните и че сте виждали оцелот (Leopardus pardalis), сервал (Leptailurus serval) или каракал (Caracal caracal) в зоологическата градина. Ако ги прибавите към другите изброени котки, те ще са общо 14 вида. А какво става с останалите 22?  Повечето от 36-те вида диви котки са малки – не по-големи от домашна котка. Нещо повече, старанията за защитата на дивите котки са насочени изключително
към най-големите членове на семейството, към така наречената харизматична мегафауна – големите котки. Факт е, че всяка година само за запазването на тигъра се харчат милиони долари. Минимална част от тези средства се харчи за изследвания на малките котки по света. А това е много тъжно, защото ние не знаем почти нищо за тях. За някои, както за планинската котка от Андите, знаем само, че съществуват във Високите Анди на Южна Америка. Вярвам, че тази ситуация трябва да се промени.
Снимката на планинската андска котка, която успях да направя, бе след прекарани 2 месеца на 5 000 метра надморска височина на границата между Чили и Боливия. А това е една от най-прекрасните и най-неуловимите малки диви котки на Земята. Знаем много малко за нейната биология, поведение и начин на живот. Аз силно подозирам, че тя е много рядка, но това не ми помага в изготвянето на стратегия за нейното запазване. За съжаление такава е ситуацията при повечето малки котки. (На снимката тук виждате Джим Сандерсън по време на експедицията, която успя да заловаи за първи път и да постави радио нашийник на андска планинска планинска котка на 25.04.2004 - б.р.).

Наистина, бяха проведени някои изследвания на пясъчната котка (Felis margarita) - на снимката отляво, котката от пампасите (Oncifelis colocolo), онцила или тигрина  (Leopardus tigrinus), маргай (Leopardus weidii), мраморната котка (Pardofelis marmorata) и виещата котка от Борнео (Catopuma badia).
За да разберем от какви защитни програми за малки котки има нужда, първо трябва да научим всичко за днешното им състояние. Повечето изследователи отдавна са забелязали, че е много по-трудно на намериш малка, отколкото голяма котка или друг хищник. Ето защо аз използвам фотографски камери, които ми помагат да извършвам проучванията си. Първата стъпка е да се открият местата, които са подходящи за малките котки и ще мога да ги видя. След това подбирам група от завършващи студенти, които се интересуват от консервационни програми като потенциална дипломна работа. Осигурявам им камери, отивам заедно с тях на мястото за наблюдение, разполагаме оборудването и помагам на студентите да намерим потенциални партньори сред населението.  Моят опит показва, че студентите са изпълнени с желание да постигнат резултат и камерите не престават да работят. Само с постоянни усилия ще можем да открием най-редките сред редките животни – малките котки.
Затова създадох Small Cat Conservation Alliance (
SCCA). Защото е невъжможно да работиш сам.
Целта на SCCA e да получава постоянен поток от информация за всички видове малки котки по света. Това не замества програмите за защитата им. Тигър в зоологическата градина не е див тигър. За да предодвратим угасването на популациите от диви котки на свобода, те трябва да бъдат наблюдавани. За тази цел са необходими местни специалисти. В много случаи SCCA подпомага създаването на такива ученипо места. Понякога защитата на природата не означава аз да провеждам програмата. Понякога това означава да окуража някой да я проведе. Вие можете да ми помогнете да постигна тази цел!  
                                                                                                     Джим Сандерсън


                                         
catbg.net 2006
 

 

 Организации

2 Small Cats Conservation Alliance (SCCA) в защита на малките диви котки на планетата
2006.09.18

2 Wildlife Conservation Network (WCN) - да мислим по нови начини за стари проблеми
2006.08.30