Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Видове диви котки

2 МАНУЛ или котката на Палас - едно необикновено творение
Mammalia / Caniovora / Felidae/ Felis / Felis Otocolobus manul

2006.09.20

Тази малка дива котка е още един екстравагантен представител на семейство Felidae. 
Необикновеното й име манул е с монголски произход.
Другото име на този малък хищник е котка на Палас в чест на Питър Палас, който в средата на 18 век за първи път срещнал манул на брега на Каспийско море. А латинското название в зооклафицикацията Otocolobus е с гръцки произход: us, otos - ухо, kolobos – уродлив. В буквален превод  означава „уродливо ухо”.
Имало е период, в който учените погрешно са определяли котката на Палас като див прародител на съвременната персийска котка.

Котката с толкова много имена не е по-голяма от домашната ви котка. Тя е набита, със здраво телосложение. Дължината на тялото на мъжките е между 50 и 62 см, а теглото им – до 4.5 кг. Манулът е с наистина
много своеобразен външен вид:

с дълга и пищна козина козина на тялото, дебела и сякаш счупена опашка, дългите косми от двете страни на муцуната му (като бакенбарди) и леко сплескана отгоре глава между закръглени, широко поставени уши. Окраската на козината му е кафеникаво или жълтеникаво сива, едноцветна, с малки напречни черни ивици на гърба. Изсветляващите крайчета на космите създават впечатление, че са заскрежени и сякаш създават лек воал около котката. Характерна особеност при манула, която не се среща при нито една друга дива котка, са двете черни ивици, които започват под очите и продължават от двете страни на муцуната, и черните петна на челото му. Всъщност заради разкошната си плътна, блестяща дълга козина с обилен подкосъм той изглежда 2 пъти по-голям, отколко е в действителност.


Ареалът на манула е доста обширен
– обхваща почти цяла Азия от Грузия през Алтай до Забайкалието, в Бурятия, Казахстан, Афганистан, Пакистан, Иран, Индия, Тибет, Монголия и Североизточен Китай. Котката на Палас се чувства у дома в степите, студените пустини и каменистите райони. Повечето от тях са много красиви, както можете да видите на снимките тук.
Среща се и около Каспийско море – там, където до преди 30 години е било царството на каспийския / туранския тигър.Днес са известни 3 подвида на манула:
Обикновен или сибирски (Otocolobus manul manul), който обитава северната част на ареала и се характеризира общо взето със сива окраска на козината;
средноазиатски (Otocolobus manul ferrugineus), който е с рижа козина и се среща в Туркмения, Афганистан и Северен Иран;
тибетски (Otocolobus manul nigripectus), който е с най-тъмната окраска на козината с черни ивици на тялото и опашката и по-ярки петна на главата, обитава Северен Пакистан, Северна Индия, Тибет, Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Узбекистан.

Тази дива котка предпочита каменистите хълмове и обезлесени склонове, понякога се изкачва в планините до 3 - 4 000 метра надморска височина. Живее в дупките на мармоти и други животни или в процепи на скалите. Храни се почти единствено с дребни животни като безопашатия заек, полевката и мармотите. Птиците също са част от плячката – чучулиги, пясъчни и бели яребици стига, разбира се,  да успее да ги хване! По време на лов манулът е индивидуалист, най-активен е на смрачаване и през нощта. При опасност обикновено се притаява като изкусно се скрива сред камъните и сухата трева и се слива с тях - виждате това на снимката отдолу.Плътната, дълга козина предпазва манула от студените ветрове в каменистия му дом. Тези диви котки използват опашките си като като маншон – увиват ги около тялото си за да го предпазят от изстиване. Това е необходимо защото можете да ги срещнете и там, където живее снежният леопард – места със изключително суров климат на надморска височина над 4000 метра.Котката на Палас има много добре развит трети клепач – много по-развит, отколкоко при другите котки. Той предпазва очите й от пясъчните и прашните бури, които са често явление в нейния ареал. Очите на тази котка са много големи, златисти на цвят и напомнят за очите на кукумявката. Зениците им, обаче, заемат по-малък кръг от тези на обикновените котки, а очите са със структура, подобна на тази на гепарда в Африканските пустини. Плоската глава и ниско поставените уши вероятно са резултат на физическа адаптация за да може котката да дебне плячката си в открити райони без да бъде забелязана от жертвата си. Подобна като структура е и главата на пясъчната котка (Felis margarita).
Сигурно е едно – котката на Палас е здрав, издръжлив хищник, който живее в сурова и недостъпна среда. А тя му осигурява и най-добрата защита от най-вредния хищник на земята – човека.

Размножителният период на манула е през февруари и март. Женските позволяват заплождане за изключително кратък период – само 42 часа. Малките котета се раждат през април и май. Те са с много по-тъмна козина и без сребристите отблясъци на възрастните.
Изследванията чрез радио телеметрията ще спомогнат да научим много повече за поведението и репродуктивния модел на тази толкова красива дива котка. Тя е изчезнала от много райони заради постоянното преследване от местни ловци на кожи. Кожата на манула е сред най-луксозните и високо платените. Използва се за направата на шапки, за яки за дрехи. Друг фактор, който нанася вреда на тази дива котка, са периодичните кампании по унищожаването (изтравянето) на безопашатия заек в Русия и Китай, които лишават манула от една от любимите му плячки.
За щастие днес почти навсякъде в нейния ареал ловът на котката на Палас е забранен. Тя е защитен вид, но не е в списъка на застрашените диви котки.

Котката на Палас в Internet
Общо взето всички големи уеб страници, посветени на всички видове диви котки, можете да намерите поне кратка информация за това толкова интересно творение на природата на планетата ни.
Но най-интересната страница, посветена единствено на манула, е на адрес:
www.savemanul.org 

                                        
                                                    catbg.net 2006

 

 

 Видове диви котки

2 ПУМА - най-голяма сред малките и най-малка сред големите котки
Mammalia/ Carnivora / Felidae / Felinae / Puma/ Puma concolor

2009.09.30

2 ПУМА - господарят на двете Америки от Юкон до Огнена земя
2009.09.30

2 КОТКАТА - РИБАР или съвършенството в умението да ловиш риба
Mammalia/ Carnivora/ Felidae / Felinae/ Prionailurus/ Prionailurus viverrinus

2009.06.30

2 МАРГАЙ - мини оцелот със странни умения
Mammalia /Carnivora / Felidae / Felinae / Leopardus/ Leopardus wiedii

2009.02.03

2 СЕРВАЛ - съвършеният камуфлаж
Mammalia/ Carnivora/ Felidae/ Felinae/ Leptailurus/ Leptailurus serval

2009.01.25

2 ЕВРОПЕЙСКА ГОРСКА КОТКА - дивата красота на Европа
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Felis silvestris silvestris

2008.10.28

2 КАРАКАЛЪТ - интелигентният и съсредоточен пустинен рис
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Caracal / Caracal caracal

2008.06.23

2 СНЕЖНИЯТ ЛЕОПАРД - господарят на високите планини
Mammalia / Carnivora / Felidae / Uncia / Uncia uncia

2007.05.21

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на семейство "Котки"
2007.03.21

2 Азиатската ЛЕОПАРДОВА КОТКА - миниатюрният горски леопард
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Prionailurus bengalensis

2007.02.08

2 ДИВИТЕ КОТКИ - познатите и непознатите хищници
Mammalia / Carnivora / Felidae

2006.12.11

2 ЯГУАРЪТ - голямата дива котка на Америка
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera / Panthera onca

2006.12.08

2 ВИЕЩАТА КОТКА от о. Борнео - виждал ли я е някой?!
Mammalia / Carnivora / Felidae / Catopuma / Catopuma badia

2006.11.19

2 МАНУЛ или котката на Палас - едно необикновено творение
Mammalia / Caniovora / Felidae/ Felis / Felis Otocolobus manul

2006.09.20

2 ЯГУАРУНДИ - малката дива котка с душа на ягуар
Mammalia / Carnivora / Felidae / Herpailurus / Herpailurus yagouaroundi

2006.08.17

2 ПЛАНИНСКАТА КОТКА от Андите
Mammalia / Carnivora / Felidae / Oreailurus / Oreailurus jacobita

2006.07.10

2 ОПУШЕНИЯТ ЛЕОПАРД
Mammalia / Carnivora / Felidae /Pantherinae / Neofelis nebulosa

2006.06.05

2 ЛЕОПАРДИТЕ - най-разпространените диви котки на Земята
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera pardus

2006.03.29

2 ТИГРИТЕ
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera tigris

2006.03.26