Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Резервати

2 Националният биосферен резерват ULLA ULLA в БОЛИВИЯ - домът на кондора
2007.05.25

Синьо небе с огромни кълбести облаци, подобни на памук, е обичайният фон на бавния и величествен полет на господаря на летящите хищници по върховете на Андите: кондора. Това е прекрасно и незабравимо зрелище, което често може да бъде наблюдавано в районите на кръстосващите се въздушни течения в националния биосферен резерват ULLA ULLA в Боливия. Той се намира в провинция Франц Тамайо на около 160 км северозападно от столицата Ла Пас. Неговата западна граница съвпада с тази между Боливия и Перу.
Националния биосферен резерват
ULLA ULLA обхваща част от територията на може би най-интересното високопланинско плато в света – Алтиплано – и обхваща площ от 200 000 хектара. Недалеч от ULLA ULLA се намира и най-високо разположеното сладководно езеро Титикака, чието дъно и до днес не е достигнато. А в близост до древните брегове на езерото са останките на най-древния град в Южна Америка Тиахуанако. Неговото датиране е все още доста спорно и се движи в широките рамки на от 5 000 до 15 000 години.
Средната надморска височина на Алтиплано е около 4 400 метра, а климатът е студен и влажен.Тук
е домът на кондора (Vultur gryphus) – най-голямата летяща птица в света. Той поразява въображението ни не само с изумителните си размери (често е с над 1 метър височина), но и с неговата пъргавина и изненадващата въздушна акробатика, на която е способен, без видимо да влага никакви усилия. Да наблюдавате неговите изящни движения е още по-интересно, когато осъзнаете, че кондорът е тежка птица – често над 11 кг, но това никога не може да се усети в плавния му и спокоен полет. Господарят на Андите се храни предимно с мърша. Той има богато и много характерно оперение на главата и шията. Неговите големи крака имат извити пръсти с остри нокти, които му пречат да пренася храната си така, както правят орлите и ястребите. Но той с лекота пренася до 4 кг храна в огромната си гуша. Неговите мускулести крила му дават възможност да планира леко по вятъра с часове. Това наистина е едно от най-изумителните зрелища, на които могат да се наслаждават природолюбителите.

РАЗНООБРАЗНА фауна
Преобладаващата в този район растителност е пасбищна, с многобройни билки
– това обяснява и присъствието на големия брой различни камилоподобни животни като лама, алпака и гуанако. Тук може да бъде видяна и най-голямата популация на викуня
(Vicugna vicugna) в Боливия.Туристите често срещат и други интересни животни като пумата
(Felis concolor),  андската мечка (Dusicyon culpaeus), елена (Odocoileus virginianus) и много други познати и не особено познати животни.
В равнините на Високите Анди се намира местността Аполобамба Кордилера, чиято средна надморска височина е около 5 500 метра. Аполобамба има неповторимо и екзотично излъчване.
Геолозите различават три района: първият от тях е с високопланинска равнина с глинеста почва, вторият е в по-ниските райони на Кордилера, а третият е покрит със седиментни скали и обхваща района около р. Сукес.  

НАСЕЛЕНИЕ
На територията на резервата в 35 селища живеят около 12 000 души – всички те са индианци аймара
. Занимават се основно с животновъдство – отглеждат алпака и лами. В малките и затворени общости на индианците аймара и днес са запазени и се изпълняват ритуали и се спазват традиции, предавани от поколение на поколение хиляди години. Поради тежките природни условия, това е един от районите, които са останали почти недокоснати от Конквистата, унищожила преди около 600 години всички индиански цивилизации, разположени на по-ниска надморска височина.

ТУРИЗЪМ
Националният биосферен резерват
ULLA ULLA предлага многобрйни възможности за еко туризъм, риболов и различни екстремни спортове. Той е включен в списъка на UNESCO на най-ценните национални паркове и резервати в света още през 1977 г.

 


Със своите просторни равнини, колоритни ледникови езера и впечатляващи остри върхове, покрити с вечни снегове, националният биосферен резерват
ULLA ULLA е място, изпълнено с традиции, очарование и вечна красота.

           За повече информация посетете
www.enjoybolivia.com  


           

                                                    catbg.net 2007
 

 

 Резервати

2 Националните паркове - близнаци "ТСАВО” в КЕНИЯ
2010.01.10

2 Националният парк "КАО ЙАЙ" в ТАЙЛАНД
2009.06.11

2 Националният парк KILLARNEY - ярките багри и древните гори на ИРЛАНДИЯ
2009.04.08

2 Националният парк YELLOWSTONE - една приказка без край (част І)
2009.01.06

2 Националният парк YELLOWSTONE - приказка без край (част ІІ)
2009.01.06

2 Националният парк GROS MORNE - късче от историята на ЗЕМЯТА
2008.09.30

2 Природният резерват WOLONG - домът на спящия дракон
2008.08.26

2 Националният парк "КАКАДУ" - свещената земя на АВСТРАЛИЯ
2008.07.01

2 Националният биосферен резерват ULLA ULLA в БОЛИВИЯ - домът на кондора
2007.05.25

2 Резерватът "УСУРИ" - там, където са запазени последните древни манджурски гори
2007.03.02

2 "КЕДРОВАЯ падь" - скъпоценност от Далечния изток на РУСИЯ
2006.03.28