Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Палео котки

2 ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ КОТКИ и коткоподобни животни
2006.12.03

Всички ние сме виждали на кино как са изглеждали саблезъбите котки, но всъщност само много малка част от праисторическите големи котки са били с тегло над 100 кг и само 4-5 от тях са живяли в Северна Америка. При това не всички от тях са били истински диви котки. А това означава, че малко видове коткоподобни животни са били по-високи и по-големи от днешните леопарди и тигри (по височина при холката). Повечето от „по-едрите” праисторически големи котки са били набити, мускулести животни. Съвременните диви котки са с по-дълги крака и са по-гъвкави в сравнение с далечните си предци. Въпреки, че ги наричаме „големи котки”, повечето от праисторическите видове не са били истински котки, а коткоподобни бозайници.
В праисторически времена Южна Америка и Австралия са били острови и там напълно липсват бозайници.
„Лъвовете” и „тигрите” на тези континенти са били лъво/тигроподобни двуутробни (торбести) животни, по-близки до кенгуруто, уомбат (
Phascolomis) и родствените им видове. Наричаме тези животни коткоподобни, защото те не само са наподобявали днешните котки, но и са заемали същата екологична ниша като тях.
Друга линия от праисторически котки са така наречените „древни котки” (Paleofelids), които са се развили паралелно на истинските котки и имат общи предци с тях, но които нямат съвременни потомци.
И накрая, съществуват, разбира се и праисторически истински котки – изчезналите роднини на днешните диви котки.
 

ЗАЩО е било необходимо еволюцията да сътворява създания, толкова подобни на котките? Това е пример за конвергентна еволюция – съществуват ограничен брой решения спрямо околната среда т.е. животни, които не са родствени, често самостоятелно еволюират по сходен начин и еднакво сполучливо се адаптират към сходна околна среда и една и съща екологична ниша.
Коткоподобните животински форми са се развивали най-малко на 3 етапа – това са двуутробните (торбести) лъвове (Thylacoleonidae) и тигри (Thylacosmilus), както и пракотките Paleofelid
s и Neofelids.
Саблезъбите коткоподобни животни са се развили самостоятелно на 4 етапа в еволюционнaта им история: това са семействата Nimravidае, Felidае, Creodonts и Thylacosmil
us.
Класификацията на днешните и праисторическите видове периодично се променя. Ако се откриват повече нови фосили, те служат като доказателство и са основа на промени в зоокласификацията. Някои видове и родове са касифицирани отделно, но други са се сляли и претопили в съществуващи видове животни и е трудно да се определи оригиналната им класификация.
Има данни за намерени останки на животни много далеч от днешните им местообитания. И това е напълно обяснимо. В наши дни континентите изглеждат съвсем различно. Някои части от земната повърхност, които са били едно цяло, днес са отдалечени и продължават бавно да се отделят една от друга. Липсват и много сухоземни мостове, съществували във времена, когато нивото на Световния океан е било много по-ниско.

ЕВОЛЮЦИЯТА на съвременните котки
Месоядните бозайници се развиват от Мiacids – малки  подобни на белка животни, хранещи се с насекоми, които са живяли преди между 60 и 55 милиона години.
Миацидите се разделят на две линии -  Miacidae и Viverravidae. От Miacidae произлизат групата Arctoidea/Canoidea (мечки и кучета), докато Viverravidae са предците на групата Aeluroidea/Feloidea (котки, хиени, цибетки, мангусти) отпреди около 48 милиона години. Viverravidae са прародители също така на групата, наречена Nimravidae - те са били коткоподобни същества, които се развиват паралелно с истинските котки, но не са част от тях и нямат живи наследници.

ПЪРВИТЕ истински котки, появили се от Viverravidae преди около 30 милиона години, са били от рода Proailurus („първа котка"). Най-известният вид е Proailurus lemanensis, открит във Франция. Proailurus е била малкa, подобна на невестулка котка с относително къси крака и издължено тяло. Тя е имала по един премолар повече от всяка страна на долната челюст в сравнение с днешните котки.
Преди около 20 милиона години от Proailurus се развиват Pseudaelurus - предците на котките от миоцена.
Pseudaelurus lorteti са били големи колкото голям рис, докато Pseudaelurus validus са били колкото голям рис или малка пума.
Три други вида от ранните котки са описани като Pratifelis, Vishnufelis и Sivaelurus (Sivaelurus chinjienis).
Pseudaelurus по-нататък се подразделят на две големи групи: Machairodontinae (махариодонти - същински саблезъби) и Pseudaelurus (предшествениците на сегашното семейство Felidae).
 
РАННИ предшественици на котката: PROAILURUS & PSEUDAELURUS
Род  PROAILURUS
Brachictis
Stenogale
Род PSEUDAELURUS
Ailuromachairodus, Sansanailurus, Schizailurus
Proailurus lemanensis
(котка на Леман'с Даун)
P quadridentatus (P quadridenta)
P lorteti
P marshi
P romieviens
P intripedus (P sinclairi)
P guangheensis
P cuspidatus
P turnauensis (P transitorius)
P aeluroides
P validus
?P stouti
Забележка: Названията, пред които има въпросителна, са спорни. Те могат да бъдат резултат на неправилна идентификация на непълни вкаменелости. Класификаторите рядко постигат съгласие кои видове са отделни и кои не. Например, някои представители на Pseudaelurus са ккласифицирани като Metailurus (както ще видите в таблицата Machairodontinae в статията за махариодонтите).

Преди 18 милиона години от рода Pseudaelurus (Schizailurus) се развиват първите представители на семейство Felidae - това са ранните гепарди, сега представяни от Acinonyx (модерните гепарди). Счита се, че истинските гепарди са се развили преди около 7 милиона години. Някои източници твърдят, че Miracinonyx (Североамериканските гепарди) са се развили само преди около 4 милиона години от Acinonyx, но неотдавнашни проучвания показват, че  Miracinonyx е бил вероятно прародител и на гепардите, и на пумите и е бил междинен тип между тези два модерни вида.
Преди 12 милиона години се е появил родът Felis, който по-късно дава началото на много от съвременните малки котки. Два от първите видове Felis са били Felis lunensis (котка на Мартели, изчезнала) и Felis manul (манул или котката на Палас, която съществува и сега - можете да научите всичко най-интересно за нея в секция "Видове диви котки"). Изчезнали видове Felis са F attica, F bituminosa, F daggetti, F issiodorensis (Issoire Lynx), F lunensis и F vorohuensis. Предците на модерния вид Felis са били от вида Felis attica.
Родът Panthera ("хапещи котки" или "ревящи котки") се появяват преди около 3 милиона години.


Родовете Acinonyx (гепарди), Felis (малки котки) и Panthera (лъвове, тигри, леопарди и ягуари) съществуват и днес, а класификацията на някои съвременни видове редовно се редактира при намирането на по-пълни вкаменелости на предходни видове, като се създава по-ясна картина кой от кого произхожда и кога се разделят отделните родословия.


                                      catbg.net 2006


Информацията за еволюцията на праисторическите котки и
                 коткоподобни същества намерихме в Internet на адрес:                                www.messybeast.com
 

 

 Палео котки

2 METAILURINI - евразийските древни котки със зъби като ятаган
2008.01.16

2 SMILODON FATALIS - последният саблезъб тигър от Ледниковата епоха
2007.12.15

2 MACHAIRODONTINAE - същинските саблезъби котки
2007.09.24

2 Семейство NIMRAVIDAE - древните полусаблезъби котки
2007.09.05

2 Thylacosmilidae - древният ТОРБЕСТ ТИГЪР на Южна Америка
2007.03.12

2 Семейство Thylacoleonidae - ТОРБЕСТИТЕ ЛЪВОВЕ на Австралия
2007.03.12

2 Древният АМЕРИКАНСКИ лъв Panthera leo atrox
2007.02.23

2 ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ КОТКИ и коткоподобни животни
2006.12.03

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на изчезнали родове и видове диви котки
2006.09.11