Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Видове диви котки

2 ЯГУАРЪТ - голямата дива котка на Америка
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera / Panthera onca

2006.12.08

Много често хората бъркат ягуара с леопарда Panthera pardus. Тяхното оцветяване и петната по козината са толкова сходни, че в първия момент може и да не забележите разликата. Но ако знаете какво да гледате, няма опасност да не отличите ягуара от леопарда. Основната разлика е в петната по козината на двете диви котки, които образуват розетки. За разлика от леопарда, петната на ягуара образуват двойна розетка т.е. кръг, в който на златист или кафеникав фон (основният цвят на козината) също има тъмно петно! Можете да сравните рисунъка на фигурите на козината на леопард (отляво) и на ягуар (отдясно):

 


Има и ясно доловими разлики във външния вид на двамата братовчеди от рода Panthera на семейство Felidae: Ягуарът е малко по-едър от леопарда: дължината на тялото му е от 150 до 180 см, на опашката от 70 до 91 см, а теглото му варира в широките граници между 68 и 136 кг. Тялото на ягуара е по-набито и масивно, а опашката и крайниците му са относително по-къси и много по-здрави от тези на леопарда. Главата му е по-голяма, по-квадратна и по-масивна.



Ягуарът се среща единствено в Америка – почти из цяла Южна и Централна Америка, както и в южните части на Северна Америка.
Името „ягуар” произхожда от древна индианска дума, която означава „убиецът, който побеждава жертвата си с един скок.” Кратко и ясно.
Най-характерните местообитания на ягуарите са дремещите тропически джунгли, в по-малка степен – засушливи места, обраснали с храсталаци. Понякога те се появяват в пампасите и в пустинни райони.
Както при леопардите, и при ягуарите се срещат черни представители, но дори и на черния фон характерните двойни розетки отново изпъкват, а цветовете им са в негатив. Срещат се и албиноси.

Ягуарите обичат да бродят надалеч. Често преминават през широки реки, защото плуват отлично и  - по-важното – с удоволствие. Преди време ягуари са се срещали доста често в САЩ (Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Тексас, Флорида), но последните сведения за тях са от края на 40-те години на 20 век. Днес ягуарите обитават южната част от територията на Мексико (щата Чиапас и полуостров Юкатан) и Централна Америка – Северна Гватемала и Белиз. Големи популации има в щата Мато Гросо в Бразилия и в Пантанал на границата между Бразилия, Боливия и Парагвай. Но все пак като цяло домът – крепост на ягуарите си остава басейнът на р. Амазонка, от който човешката цивилизация в нейния най-разрушителен вид е все още сравнително благоразумно далеч. Основната опасност за ягуара е изсичането на джунглите и накъсването им на по-малки части, в които дивите котки стават много по-уязвими.
Ягуарът е индивидуалист и е стъпил здраво на земята, въпреки че е прекрасно приспособен да се катери по дървета
като по-далечния си роднина опушения леопард
Neofelis Nebulosa (за неговите чудовищни способности в това отношение вижте в същата секция на catbg.net). Ягуарът маркира територията си със знаци от урина и драскания по дърветата по същия начин, по който правят това и другите големи котки. Издава разнообразни звуци – рев, сумтене, мяукане.
Ягуарът е смел и безмилостен ловец. Отличава се от другите диви котки по своя метод на убиване. Веднага щом улови плячката си, той пробиват нейния череп, показвайки изключителната сила на мощните си челюсти.
По по-стари сведения ягуарът предпочита нощния лов, но в последно време са събрани доста данни и за неговата активност през деня – разбира се, предимно на зазоряване и смрачаване. Тези американски диви котки са доста по-активни от обичайното за другите големи представители на семейството им – около 50 – 60 % от времето в денонощието. Плячката на ягуара е доста разнообразна, но най-предпочитани са елените, пекари (вид диво прасе), агути и капигара (най-големият гризач в света). Ягуарът напада и едри тапири, когато те идват на водопой, отвлича кучета и домашни животни, лови алигатори, костенурки, риба и някои дребни животни.
При ягуарите няма определен размножителен период. Бременността трае 100 – 110 дена. Раждат се от 2 до 4 малки. Те растат много бързо, но остават с майка си докато навършат 2 години. Полова зрялост достигат едва когато навършат 3 години. В плен живеят около 20 години, но в дивата природа - само около 11 – 12 години.

В защита на ягуара

Едно от най-страшните и най-почитаните божества в древните цивилизации на Централна и Южна Америка, днес ягуарът е под абсолютната защита на държавните власти в Аржентина, Бразилия, Колумбия, Френска Гвиана, Венецуела, Хондурас, Никарагуа, Панама, Парагвай, Суринам, САЩ и Уругвай. Особено строги са мерките против ловците в Бразилия, Коста Рика, Гватемала, Мексико и Перу. Все повече от местата, където живеят ягуари, се превръщат в резервати – един от най-красивите от тях е „Ула – Ула” в Боливия. Нещо повече, правят се сериозни крачки към създаването на трансгранични защитени територии. Чудесен пример за това е Зеленият коридор между Аржентина и Бразилия.
Въпреки, че ягуарът е сред най-дълго живеещите котки, учените срещат доста трудности в проследяването му в естествената му среда. Правят се и опити за връщането на вече заловени ягуари обратно в дивите им местообитания – до момента от 95 ягуара от различни зоологически градини в САЩ са върнати на свобода  и се следят 22 ягуара. Целта на тази програма е да бъдат пуснати 120 ягуара, чието движение да се следи чрез радиотелеметрия.
Според International Species Information в момента в света има 292 ягуара, а още 95 има в зоологически градини в САЩ. Доколко са точни тези данни не можем да преценим, но без съмнение ягуарът е една от най-редките диви котки на планетата ни.



                        
                                       catbg.net 2006
 

 

 

 Видове диви котки

2 ПУМА - най-голяма сред малките и най-малка сред големите котки
Mammalia/ Carnivora / Felidae / Felinae / Puma/ Puma concolor

2009.09.30

2 ПУМА - господарят на двете Америки от Юкон до Огнена земя
2009.09.30

2 КОТКАТА - РИБАР или съвършенството в умението да ловиш риба
Mammalia/ Carnivora/ Felidae / Felinae/ Prionailurus/ Prionailurus viverrinus

2009.06.30

2 МАРГАЙ - мини оцелот със странни умения
Mammalia /Carnivora / Felidae / Felinae / Leopardus/ Leopardus wiedii

2009.02.03

2 СЕРВАЛ - съвършеният камуфлаж
Mammalia/ Carnivora/ Felidae/ Felinae/ Leptailurus/ Leptailurus serval

2009.01.25

2 ЕВРОПЕЙСКА ГОРСКА КОТКА - дивата красота на Европа
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Felis silvestris silvestris

2008.10.28

2 КАРАКАЛЪТ - интелигентният и съсредоточен пустинен рис
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Caracal / Caracal caracal

2008.06.23

2 СНЕЖНИЯТ ЛЕОПАРД - господарят на високите планини
Mammalia / Carnivora / Felidae / Uncia / Uncia uncia

2007.05.21

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на семейство "Котки"
2007.03.21

2 Азиатската ЛЕОПАРДОВА КОТКА - миниатюрният горски леопард
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Prionailurus bengalensis

2007.02.08

2 ДИВИТЕ КОТКИ - познатите и непознатите хищници
Mammalia / Carnivora / Felidae

2006.12.11

2 ЯГУАРЪТ - голямата дива котка на Америка
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera / Panthera onca

2006.12.08

2 ВИЕЩАТА КОТКА от о. Борнео - виждал ли я е някой?!
Mammalia / Carnivora / Felidae / Catopuma / Catopuma badia

2006.11.19

2 МАНУЛ или котката на Палас - едно необикновено творение
Mammalia / Caniovora / Felidae/ Felis / Felis Otocolobus manul

2006.09.20

2 ЯГУАРУНДИ - малката дива котка с душа на ягуар
Mammalia / Carnivora / Felidae / Herpailurus / Herpailurus yagouaroundi

2006.08.17

2 ПЛАНИНСКАТА КОТКА от Андите
Mammalia / Carnivora / Felidae / Oreailurus / Oreailurus jacobita

2006.07.10

2 ОПУШЕНИЯТ ЛЕОПАРД
Mammalia / Carnivora / Felidae /Pantherinae / Neofelis nebulosa

2006.06.05

2 ЛЕОПАРДИТЕ - най-разпространените диви котки на Земята
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera pardus

2006.03.29

2 ТИГРИТЕ
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera tigris

2006.03.26