Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Ледена епоха

2 Евразийският ПЕЩЕРЕН ЛЪВ Panthera Leo Spelaea
2007.02.22

Пещерният лъв Panthera leo spelaea, известен още като европейски или евразийски пещерен лъв, е сред отдавна изчезналите представители на семейство Котки”, за които знаем само от намерени фосили и различни видове археологически находки от праисторически пещери и селища на древния човек. Това е най-голямата съществувала някога котка – според учените пещерният лъв е бил с около 25 % по-голям от съвременния африкански лъв.
Panthera leo spelaea е живял през плейстоцена преди около 300 000 години. Ареалът на разпространението му е бил огромен – от Англия през цяла Европа и цяла Азия до Сибир и Далечния изток. Обитавал е степите на север и почти безводните полупустинни райони на юг. Предполага се, че е изчезнал преди около 10 000 години в края на последната Ледникова епоха, въпреки някои доста интересни сведения, че може би е продължил да съществува до преди около 2000 години на Балканския полуостров!

Размерите и теглото на пещерния лъв са били наистина впечатляващи:
дължината на тялото му е достигала до 3.5 метра, а теглото му е било между 270 и 320 кг. Лъвицата е била значително по-дребна – с приблизително тегло само около 175 кг.
И най-голямата дива котка днес – амурският / усурийският тигър, и древният южноамерикански саблезъб тигър от рода Smilodon отстъпват по ръст и тегло на пещерния лъв
Panthera leo spelaea. Евразийският лъв е бил по-едър и от близкия си роднина - американския лъв Panthera leo atrox, но е отстъпвал по ръст и тегло на главния си съперник – пещерната мечка. Хранел се е с големи тревопасни животни, включително с примитивни видове коне. Пещерният лъв най-вероятно е изчезнал в периода на холоцена заедно с много други големи животински видове, служещи му за храна.
На снимката тук виждате добре запазена долна челюст на пещерен лъв и мярката от 2 см в долния ляв ъгъл за мащаб.Известни са много пещерни палеолитни рисунки, резби по слонова кост и керамични находки с изображения на
Panthera leo spelaea. По тях може да се съди за външния вид на най-голямата дива котка на планетата ни: пещерният лъв е имал сравнително по-големи и леко клепнали уши, опашка с кичур козина на върха, не много ясни по-тъмни ивици по козината с рисунък като на тигър. Някои лъвове са имали нещо като примитивна грива. Тя е по-скоро във формата на нагръдник или жабо от по-дълга козина около врата. Има значително количество рисунки, които показват, че пещерният лъв е заемал важно място в религията на палеолитния човек. Въпреки това са събрани и доказателства, че Panthera leo spelaea е бил сред обектите за лов на същият този палеолитен човек. Възможно е това също да е допринесло за изчезването на най-голямата съществувала някога дива котка.

КЛАСИФИКАЦИЯ

Около класификацията на пещерния лъв има известни спорове. Според общоприетото сред палеонтолозите мнение,
Panthera leo spelaea е изчезнал по-ранен подвид на Panthera leo – същия вид лъв, който съществува и днес. Но понякога се среща и мнението, че това е отделен вид голяма дива котка Panthera spelaea. Според някои авторитетни учени анализът на черепа на пещерния лъв показва, че той е по-близък до този на тигъра. И така през 1996 г., например, Гройс предлага името на пещерния лъв в зоокласификацията на е Panthera tigris spelaea т.е. пещерен тигър. Все пак генетичните изследвания на Бъргър, публикувани през 2004 г., показват, че пещерният лъв е бил близък, но отделен роднина на съвременния лъв.П
РЕДЦИТЕ
Според преобладаващото мение на палеонтолозите най-древният лъв е бил европейският „ягуар”
Panthera gombaszoegensis, който е живял през около 1.5 милиона години. Негови останки са открити в Италия и Германия. На рисунката тук виждате възстановка как може би са изглеждали тези древни еврoпейски ягуари.
Следващите древни видове лъвове са
Panthera leo fossilis от Олдувай в Южна Африка – примитивен лъв с някои характеристики на тигър, живял преди 500 000 години, и Panthera youngi от Чукутиен в Китай, живял прези около 350 000 години. Най-вероятно това са прародителите на пещерния лъв Panthera leo spelaea и на американския лъв Panthera leo atrox – най-голямата изчезнала дива котка на Америка.
Един от най-добре запазените скелети на пещерен лъв е намерен в пещерата
Slouper в близост до Бърно, Чехия.


                                         catbg.net 2007
 

 

 Ледена епоха

2 ГИГАНТСКИЯТ ЕЛЕН - сред чудесата на последната Ледникова епоха
Mammalia/ Artiodactyla/ Cervidae/ Megaloceros giganteus

2009.12.08

2 РАНЧОТО LA BREA - надникнете в живота на ЛЕДЕНАТА ЕПОХА!
2007.12.29

2 Евразийският ПЕЩЕРЕН ЛЪВ Panthera Leo Spelaea
2007.02.22