Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Влияния

2 ЧАВИН - индианската империя на синовете на ягуара
2006.03.26

Древно Перу е достойно за уважението ни наравно с Египет, древна Гърция и Рим. „Новият свят”, открит и почти унищожен от походите на конквистата, изобщо не е млад и нов. А доколумбово Перу (включващо и западната част на днешна Боливия) съвсем не е държавата на инките – не, това просто е последната от великите култури, цивилизациите, империите на Южна Америка.
Днес археолозите без съмнение са доказали, че първите следи от човешки поселения са от преди поне
20 - 25 000 години.
А земеделието е започнало да се развива преди около 9 000 години т.е. по същото време, когато това става не само в Централна Америка и Мексико, но и в Стария свят т.е. в Близкия Изток.


Mного важна особеност на всички древни индиански култури и империи от Мексико до древно Перу е обожествяването на ягуара.
За всички индианци ягуарът е могъщ бог, който управлява техния живот и пред който се прекланят. Пътят на култа към свещения ягуар ни дава изключително ценни сведения за произхода, развитието и движението на различни индиански племена и цивилизации.
Ягуарът е бил „на власт” съвсем до скоро.
Ацтеките владеели територията на днешно Мексико до последно преди унищожителния поход на конквистата само преди 500 години! При тях божеството-ягуар е аналог на Сатаната в библейската традиция, противопоставящ се на Кецалкоатъл – пернатата змия, символ на доброто и светлината в най-широк аспект. Главният бог на „тъмната страна” носел трудното за произнасяне от нас име Тескатилпока – Димящото огледало. Вечно млад, всемогъщ, вездесъщ и всезнаещ, този безмилостен и непобедим бог е свързан с нощта и свещения ягуар, силите на мрака и хищното зло. С него са свързани и десетки и стотици хиляди човешки жертвоприношения – религията на ацтеките и най-кръвожадната в историята на човечеството.

Но макар, че свещеният ягуар е неразделна част от всяка висока култура на древните индианци от Централна и Южна Америка, само една от тези високо развити и толкова интересни култури се прекланя пред ягуара като основно, върховно божество - ЧАВИН.
Първата действително висока култура, първата цивилизация, първата държава в древно Перу се появява около 900 години пр.н.е.  Тази култура и най-древната империя днес познаваме под името Чавин.
За първи път в Перу се развила култура, чието пряко или косвено въздействие може да се проследи в архологическите находки по крайбрежието и в Андите на места, отдалечени едно от друго на хиляди километри.
Първите следи от културата Чавин са намерени в перуанското селище Чавин де Уантар. И макар, че днес учените знаят за още десетки други нейни центрове, най-значителният от тях си остава Чавин. През първата половина на 20 век го открива перуанският археолог професор Хулио Сесар Тейо. Названието Чавин произхожда от индиански езици - един от множеството карибски езици, на които са говорили и говорят днес в северната част на Южна Америка – Венецуела, Колумбия, малките Антилски острови, а също така и на Панамския провлак – там, където се кръстосвали пътищата между Мексико, Мезоамерика и доколумбово Перу. Думата „чави” означава ягуар на един от карибските езици, а „чавинави” – „синове на ягуара с копия”.
Градът Чавин възниква около 850 пр.н.е. Държавата на инките, с чиято култура и могъщество се сблъскали конквистадорите, възниква 2 000 години по-късно! Днес в Перу има два града, които предизвикват особено възхищение: единият е най-древният, а другият – най-младият, макар и да е вече на 500 години. Най-младият (макар тази "крехка възраст" се оспорва от все повече археолози) е, разбира се, Мачу Пикчу – орловото гнездо на инките, което всяка година се посещава от стотици хиляди туристи. Най-древният е, естествено, Чавин – любимият обект за изучаване на археолози и историци.И двата града имат прекрасно местоположение.
Руините на Мачу Пикчу са разположени във високата планина над долината на свещената за инките река Урубамба, известна със стремителното си течение и буйни тъмни води.
Чавин е разположен още по-високо – на 3200 метра над морското равнище
в дива и красива месност, обкръжена от ледниците и вечния сняг на Андите. Единственият път към него води през прохода Коноконча на 4100 метра, а до входа на Чавин се стига през тунел, издълбан в планината на височина 5000 метра. Защо всъщност древните хора са строили своите най-красиви градове на такива умопомрачително трудни за достъп места?
Преди 3 000 години най-древната южноамериканска индианска империя е обхващала цялата територия на Перу на север до Еквадор, на юг до Рио Гранде, източната граница следвала горното и средното течение на река Мантаро, а на запад достигала Тихия океан.
Според археолозите по всичко личи, че Чавин е изоставен от своите жители и постепено загинал. Споменът за славата и значението на империята на синовете на ягуара с копия Чавин се запазил чак до колониални времена за разлика от неговите каменни храмове. Интересното е, че първите европейци възприели от индианците, които иначе без угризения систематично унищожавали, преклонението пред Чавин като го сравнявали по значение с двата града, които са най-мощните символи на библейската и християнската традиция: Йерусалим и Рим. Испанецът Антонио Васкес - един от първите автори на хроники за завладяването на Южна Америка - още през 1620 г. пише за Чавин и неговото светилище: „В това селище има голямо здание от дялан камък... Това е най-знаменитото светилище, което тук се почита така, както у нас се почитат Рим или Йерусалим. Тук са се събирали индианци за да извършват жертвоприношения защото дяволът на това място им показвал много поличби и те се стичали от цялата империя...”

ЕДНА РАЗХОДКА из града

От основаването до изоставянето си Чавин е преустройван и разширяван поне 4 пъти. Археолозите са открили няколко главни обекта в града, които създават много добра представа за това „най-знаменито светилище”. Първият от тях е Главният площад, заобиколен от 4 големи платформи. Най-вероятни това е мястото, където са се събирали поклониците на свещения ягуар. Тук са намерени 2 от най-известните находки в Чавин: обелискът Тейо и олтарът, който местните индианци наричат „Олтар на седемте козлета”, а археолозите – „Олтарът на съзвездието Орион”. Това е огромен каменен блок със седем отверстия, които вероятно просто изобразяват характерните петна на ягуара. Обелискът Тейо е много особен и доста страшен скуптурен портрет на божествения ягуар с 4 гигански зъба и с огърлица от глави на ягуари. В изображението са вплетени и много растения, животни, морски раковини, змии и прилепи...

От Главния площад на запад към Голямата пирамида води Стълбата на ягуарите. Най-характерен елемент в нея е редуването на два цвята – частта от стълбите, обърната на север, е от черен камък, а тази на юг – от бял. Такива стълбища има към всяка от платформите на Главния площад. Голямата пирамида с височина 15 метра е разположена на западната платформа. Вътрешността и все още поднася изненади на археолозите, които продължават да откриват нови галерии и помещения. Между Стълбата на ягуарите и пирамидата се намира каменно предверие с фризове на прилепи и хора-ягуари, като отново се редуват черни и бели камъни. Вратата на хищните птици е същинският вход в пирамидата: 2 цилиндрични странични колони от черен камък са изцяло покрити с изображения на хищни птици – най-вероятно кондори. Колоните се допълват от фриз с още 14 кондора. Отново това са елементи с магическото и за индианците число 7 - 7 хищни птици гледат на север и 7 – на юг. Колоните на Вратата на хищните птици за голямо съжаление на тези, които искат да докажат „положителното” културно влияние на конквистата, доказват категорично, че индианците са познавали колоната като архитектурен елемент хилядолетия преди стъпването на европейците в Перу. 

Вътрешността нa Голямата пирамида е сложна – има няколко галерии, строени през различни епохи. Освен тях, през Голямата пирамида минават вентилационни (най-вероятно) шахти към тесните подземни светилища.

Най-древното от тях е във форма на П
с две водещи към него кръстосващи се
галерии. На този подземен кръстопът вече 3 хиляди години стои гордо и предизвикателно изправено най-удивителното произведение в храма – колона във вид на копие с височина почти 5 метра, известна с испанското си име
“Lanzon”. На нея е изобразено фантастично и страховито същество – без съмнение върховното божество на Чавин с човешко тяло и глава на ягуар с остри зъби, с колан от глави на ягуари и змии на гърба.
Големите градове на империята Чавин
Вторият по големина и известност град на синовете на ягуара с копия се намира в долината Касма в месността Серо-Сечин и се отнася към най-древния период на съществуването на хората-ягуари. Открива го отново професор Тейо. Тук склуптурите са доста по-реалистични – портрети на смели воини с различен ранг. На един от монолитите археолозите предполагат, че е изобразен военачалник или император с разкошни дрехи, а за да няма съмнение във военните му качества, на кръста му висят 4 отрязани човешки глави. Серо-Сечин сякаш разказва за времето, когато воините на културата Чавин завладяват избраната от тях територия. Градът Чавин е свидетелство за вече утвърдената власт и религиозен култ на свещените ягуари. Това е  и най-вероятната в момента теория за създаването и развитието на индианската империя Чавин.
В планинските райони на Перу главен център на култа към свещения ягуар е бил град, наречен в чест на кондора –  почитана от индианците в Андите птица. Храмовият комплекс Кунтур Уаси („Домът на кондора”) е построен близо до гр. Кахамарка. Храмът-пирамида е разположен върху 3 каменни платформи, на най-горната от които са запазени 6 статуи в типичния стил Чавин. Храмовият комплекс Кунтур Уаси дължи името си на отлично запазените фризове с изображения на кондори, както и на изсечените в скалата в съседство с храма хищни птици.

От свещения ягуар до култивираната царевица и изкуственото напояване
Толкова значима и влиятелна култура с могъща религия не е можела да съществува без достатъчно солидна икономическа основа. За Чавин това е култивираното земеделие. С възникването на културата и държавата на синовете на свещения ягуар навсякъде в Перу, където позволявал климатът, индианците започнали да отглеждат царевица. Повечето учени считат, че синовете на ягуара са донесли не само нова религия и стил в изкуствата, но и нови, по-качествени от местните сортове царевица. Въпросът и днес е спорен, но е ясно едно: освен красиви храмове чавинците са строили и прекрасни напоителни съоръжения. Едно от тях се намира точно до Дома на кондора и има площ от 2.5 хектара. Основната му част е аквадукт, прорязан в скалата. Водата от него минавала през няколко тунела, чийто стени са украсени, разбира се, с ягуари. Към съоръжението има и отлично запазено светилище във формата на човешка глава... Друго известно водно съоръжение на империята Чавин е в долината на река Непеня. Между два хълма чавинските строители построили дига с ширина в основата 24 метра! До настъпването на сухия сезон тя  задържала водата в огромно водохранилище, което се захранвало от 2 канала,  по-дългият от които е 20 км. Основното съоръжение се допълвало от малки диги и канали, защитаващи посевите от буйните води на топящите се през пролетта снегове в Андите... Всъщност творението на синовете на свещения агуар и днес се използва от перуанците в района и изпълнява своите защитни функции така добре, както и преди около 3 000 години.

По следите на ягуара

Днес археолози, историци и любителите на загатки си задават само един въпрос: откъде са се появили чавинските индианци? Това е една от загадките на древно Перу. Някои учени търсят прародината на индианците от Чавин не само извън Перу, но и дори извън Америка, стигат до Китай и Япония! Добре е, че поне засега никой не намесва извънземни посетители.
Територията на империята на синовете на свещения ягуар обхваща две големи географски области – Сиера (Андите) и Коста (пясъчното крайбрежие на Тихия океан). Столицата Чавин е разположена на място със суров климат на близо 5000 метра надморска височина. Нито едно от местата в границите на империята Чавин никога не е било подходящо за обитание на ягуарите.
Професор Тейо търси нейните предшественици в западна Амазония, на десния бряг на река Мараньон, където и днес живеят ягуари. Но нито около този най-голям приток на Амазонка, нито по горното течение на огромната река не са намерени никакви следи не само от Чавин, но и от никаква друга древна високоразвита култура.  Племената в района са сред най-изостаналите в Латинска Америка. И би било безкрайно учудващо точно тук преди 3000 години да се е зародила културата, която самият професор Тейо нарича ”прамайката на перуанската цивилизация”.  
Но търсенето на родината на синовете на ягуара може да продължи и в друга посока: на север през Централна Америка до Мексико. В източната му част е родината на най-древната индианска цивилизация в цяла Америка – тази на олмеките. Никой не знае истинското им име или как са изглеждали. Но постепенно археолозите се убедили не само в съществуването на олмеките, но и в тяхната древност – преди повече от 3 500 години те са създали огромни градове и култови сгради. Олмеките също почитали свещения ягуар. В Мексико наследници на олмеките са не само маите, но и толтеките, а  след тях и ацтеките.
Археологията открива следите на култ към свещения ягуар и в Централна Америка: Гватемала, Салвадор, Коста Рика. И макар силата на влиянието му да отслабва, неговите следи са намерени и в Колумбия. А Перу е съвсем близо. Ако се съпоставят във времето двете древни култури на олмеките и на Чавин става съвсем възможна хипотезата някаква част от олмеките да са достигнали до древно Перу.  Хората, които са основали империята Чавин, са били едновременно воини и изкусни земеделци. Жителите на първата индианска империя в древно Перу почитали хищник, с когото са се срещали – могъщ и безмилостен противник. Под знака на свещения ягуар културата Чавин се превръща в империя, чието влияние се усеща в продължение на хилядолетия.


                                                
catbg.net 2006

 

 

 Влияния

2 ДИВИ котки в звездното небе - съзвездието ЛЪВ ( LEO)
2008.01.25

2 СФИНКСЪТ - С ТЯЛО НА ЛЪВ и човешко лице
2007.01.26

2 ТИГРОВОТО око
2006.05.13

2 ЧАВИН - индианската империя на синовете на ягуара
2006.03.26