Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Видове диви котки

2 Азиатската ЛЕОПАРДОВА КОТКА - миниатюрният горски леопард
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Prionailurus bengalensis

2007.02.08

Леопардовата котка е с най-големия ареал на разпространение от всички диви котки в Азия – може да бъде открита от Пакистан на запад през цяла Югоизточна Азия и още по на изток в Индонезия на островите Ява, Борнео и дори в централните Филипини. Тя споделя ареала си както с амурския/усурийския/сибирския тигър в района на р. Усури в Североизточен Сибир, така и с бенгалския тигър в Индия.

Ареалът на леопардовата котка Prionailurus bengalensis обхваща територията на 21 държави и е условно разделен на зони, обитавани от многобройните подвидове на тази малка дива котка – по някои сведения те са 10, по други – 11.
Разликите в големината, оцветяването на козината и петната (рисунъка) по нея при различните подвидове са доста големи. Това дава основания за дискусии сред експертите дали не е по-добре някои от подвидовете на Prionailurus bengalensis да бъдат класифицирани наново като отделни видове малки диви котки от същия род. Чудесна илюстрация на тези спорове е така наречената котка на Айриъмоут (
Iriomote Cat): според едни учени тя също е подвид на леопардовата котка под името
Prionailurus bengalensis iriomotensis, според други тя трябва да се счита за отделен вид в същия род и дори за представител на различен род Mayailurus и вид Mayailurus iriomotensis!
Подобни спорове се водят за котката от о. Цушима, Япония (Tsushima Cat) и за откритата в Североизточна Азия амурска котка Prionailurus bengalensis euptilurus (виждате я на снимката).
Огромният ареал на леопардовата котка
Prionailurus bengalensis създава на учените трудности и при определянето на типа предпочитани от нея местообитания. Като цяло тя се среща в гористите и хълмисти местности, често граничещи с равнинни райони с храстовидна и/или тревна растителност.

В общи линии леопардовата котка е със средна големина - малко по-голяма от домашна котка, но с по-дълги крайници и по-издължен гръб. Теглото й е между 3 и 7 кг. Дължината на тялото й е от 80 до 96 см. Леопардовата котка има сравнително малка глава с къса и тясна муцуна, големи очи (заради предимно нощния си начин на живот) и дебела опашка с дължина от 28 до 40 см. Големината и теглото на тези диви котки варира доста при различните подвидове като мъжките винаги са значително по-едри и по-тежки от женските.
Бременността при леопардовите котки трае около 66 - 70 дена, раждат се между 1 и 4 котета, които достигат полова зрялост на 8–месечна възраст.
Средната територия, обитавана от една котка, е от 30 до 120 км2. Продължителността на живота й е доста голяма – между 10 и 15 години като има достоверни сведения и за 18 години.

Леопардовата котка е индивидуалист и предимно нощен ловец, но съществуват доста данни, че е активна и през деня.
Живее в хралупи на дърветата, малки пещери, намира подслон в дупки под паднали дървета или високо в скалните процепи... Също като котката – рибар Prionailurus viverrinus и плоскоглавата котка Prionailurus planiceps, тя е отличен плувец. И трите вида котки живеят и ловуват еднакво добре сред дърветата и на земята.
Навсякъде се хранят с дребни гризачи, както и с малки птици и бозайници, земноводни, риба, насекоми и влечуги.

Леопардовата котка има прекрасна къса козина, чието оцветяване варира от бежово през жълто-кафяво, червено до съвсем светло сиво и сиво-кафяво – то е по-характерно при подвидовете в северната част на ареала. Коремът, гърдите и долната част на главата обикновено са бели, а ушите – черни. На гърба й обикновено има голямо черно петно. При различните подвидове на Prionailurus bengalensis по козината й се наблюдават от средни до големи тъмно кафяви до черни петна (розетки) от двете страни на тялото, които често се сливат в широки ивици по горната част на гърба и в характерни 4 на брой по-тънки ивици в горната част и отстрани по главата й. Може да се направи любопитната аналогия, че в северната част на ареала окраската на козината на малката дива леопардова котка е подобна на тази на амурския (усурийския) тигър т.е. на по-блед фон ивиците и розетките са по-скоро тъмно кафяви, а в южните части на ареала – като на бенгалския тигър (черно на тъмно златист фон).
За нещастие именно прекрасната козина с необикновени шарки прави кожите от леопардова котка толкова търсени за търговия. Най-големият потребител на такива кожи е Япония с около 50 000 броя годишно. В тази мрачна класация на второ място е Русия с около 15 000 кожи годишно, следвана от Китай, който е поискал 500% увеличение на разрешената квота за отстрел, разглеждайки леопардовите котки като естествен източник на доходи. В тези райони леопардовите котки се използват и за храна. Изобщо основният враг на тази малка дива котка е човекът. (
Данните са от проучвания на Световния фонд за защита на дивата природа WWF за периода 1993 – 2003г.)
Все пак има и добри новини – леопардовата котка се адаптира с лекота към присъствието на човека и постепенно се настанява на негова територия. Често малката дива котка се среща в непосредствена близост до селищата.

В последните години огромните усилия за защита на дивите котки бяха насочени почти изцяло към големите им представителите – част от онази омагьосваща, харизматична мегафауна, която повечето от нас харесват. Но така малките диви котки нямаха никаква защита срещу безмилостното им унищожение на много места по света.


 
За щастие нещата бавно се променят. Леопардовите котки се срещат в доста зоологически градини и паркове в Азия, Америка и Европа (на снимката виждате една от леопардовите котки в Зоопарка на Сан Антонио в САЩ). 30 от тях са включени в световна развъдна програма. Освен това голям брой от тези диви котки са притежание на частни лица, които са ги донесли у дома от Югоизточна Азия като жив сувенир. И макар те да са свикнали или по-скоро да са се примирили с живота в човешко общество, си остават истински хищници – предпазливи, недоверчиви и несговорчиви. Може да представляват истинска заплаха за другите домашни любимци или за малки деца.
Леопардовата котка Prionailurus bengalensis е включена в световната Червена книга и всички други документи в защита на дивата природа и нейните уникални и съвършени творения.


От азиатската леопардова котка до БЕНГАЛСКАТА котка

Бенгалската котка е една от най-новите породи домашни котки (призната е през 1991 г. от TICA, a след нея и от
Cat Fanciers’ Association, GCCF  - Великобритания - and AACE), създадена от кръстосването на дивата леопардова котка с домашни котки (египетска мау, абисинка или оцикат) по специалната генетична програма на американката Джейн Мил.

Запознайте се с бенгалската котка в частта за домашни котки на catbg.net в секция „Породи котки”.

catbg.net 2007
 

 

 Видове диви котки

2 ПУМА - най-голяма сред малките и най-малка сред големите котки
Mammalia/ Carnivora / Felidae / Felinae / Puma/ Puma concolor

2009.09.30

2 ПУМА - господарят на двете Америки от Юкон до Огнена земя
2009.09.30

2 КОТКАТА - РИБАР или съвършенството в умението да ловиш риба
Mammalia/ Carnivora/ Felidae / Felinae/ Prionailurus/ Prionailurus viverrinus

2009.06.30

2 МАРГАЙ - мини оцелот със странни умения
Mammalia /Carnivora / Felidae / Felinae / Leopardus/ Leopardus wiedii

2009.02.03

2 СЕРВАЛ - съвършеният камуфлаж
Mammalia/ Carnivora/ Felidae/ Felinae/ Leptailurus/ Leptailurus serval

2009.01.25

2 ЕВРОПЕЙСКА ГОРСКА КОТКА - дивата красота на Европа
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Felis silvestris silvestris

2008.10.28

2 КАРАКАЛЪТ - интелигентният и съсредоточен пустинен рис
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Caracal / Caracal caracal

2008.06.23

2 СНЕЖНИЯТ ЛЕОПАРД - господарят на високите планини
Mammalia / Carnivora / Felidae / Uncia / Uncia uncia

2007.05.21

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на семейство "Котки"
2007.03.21

2 Азиатската ЛЕОПАРДОВА КОТКА - миниатюрният горски леопард
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Prionailurus bengalensis

2007.02.08

2 ДИВИТЕ КОТКИ - познатите и непознатите хищници
Mammalia / Carnivora / Felidae

2006.12.11

2 ЯГУАРЪТ - голямата дива котка на Америка
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera / Panthera onca

2006.12.08

2 ВИЕЩАТА КОТКА от о. Борнео - виждал ли я е някой?!
Mammalia / Carnivora / Felidae / Catopuma / Catopuma badia

2006.11.19

2 МАНУЛ или котката на Палас - едно необикновено творение
Mammalia / Caniovora / Felidae/ Felis / Felis Otocolobus manul

2006.09.20

2 ЯГУАРУНДИ - малката дива котка с душа на ягуар
Mammalia / Carnivora / Felidae / Herpailurus / Herpailurus yagouaroundi

2006.08.17

2 ПЛАНИНСКАТА КОТКА от Андите
Mammalia / Carnivora / Felidae / Oreailurus / Oreailurus jacobita

2006.07.10

2 ОПУШЕНИЯТ ЛЕОПАРД
Mammalia / Carnivora / Felidae /Pantherinae / Neofelis nebulosa

2006.06.05

2 ЛЕОПАРДИТЕ - най-разпространените диви котки на Земята
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera pardus

2006.03.29

2 ТИГРИТЕ
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera tigris

2006.03.26