Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Палео котки

2 Древният АМЕРИКАНСКИ лъв Panthera leo atrox
2007.02.23

Лъвовете Panthera leo atrox са били сред най-големите месоядни животни, живяли през квартернера и до края на Ледниковата епоха в Америка – общо около 2 милиона години. Ареалът им на разпространение е бил от Аляска и Юкон на север до Перу на юг.
Американският лъв е един от най-добре изучените видове изчезнали диви котки
заради щастливата случайност в катранените ями в ранчото La Brea до Лос Анжелис, Калифорния, САЩ, да бъдат открити скелети на над 80 екземляра. Така учените са имали чудесната възможност да изучат цялостната структура на тялото им. Както и уникалната възможност да надзърнат в миналото на лъвовете преди 40 000 – 10 000 години благодарение на откритите в европейски пещери стенописи и други произведения на нашите палеолитни предци. Интригуващи детайли в тези творби говорят, че лъвовете от Евразия и Америка се различават по някои признаци от съществуващите днес африкански лъвове (
за евразийския пещерен лъв Panthera leo spelaea можете да прочетете в същата секция „Палео котки” на catbg.net/divi).Характерни за американските лъвове
Panthera leo atrox са огромните като размери и съответно издължени, стройни крайници. Тези котки са били приблизително с около 25% по-едри от мъжките африкански лъвове, макар да не достигат размерите на евразийския пещерен лъв Panthera leo spelaea.Изчисленията на теглото въз основа на големината на бедрените кости показват, че мъжките екземпляри на Panthera leo atrox са били с тегло около 235 кг, а женските – около 175 кг. Те са били по-големи от своите по-масивни като структира на тялото братовчеди саблезъбите тигри от рода Smilodon, но, разбира се, са отстъпвали по ръст на късомуцунестата пещерна мечка
Arctodus simus – най-едрия месояден хищник в този период. Но по отношение на зъбите и устройството на скелета американските лъвове са много подобни на съвременните лъвове. На снимката горе виждате добре запазен цял скелет на американски лъв Panthera leo atrox, възстановен от намерените фосили в катранените ями в ранчото La Brea в Лос Анжелис, Калифорния. Много интересни факти за
една от най-големите и най-разнообразната в света колекция от съществували през ледниковата епоха животни и растения и за музея "Джордж Пейдж", където се изложени всички находки от катранените ями в La Brea, можете да прочетете в нашата секция "Любопитно".

СПОРЕД преобладаващото мнение на палеонтолозите най-древният лъв е бил европейският „ягуар”
Panthera gombaszoegensis, който е живял през около 1.5 милиона години. Негови останки са открити в Италия и Германия. На рисунката виждате възстановка как може би са изглеждали тези древни еврoпейски ягуари.Следващите древни видове лъвове са 
Panthera leo fossilis от Олдувай в Южна Африка – примитивен лъв с някои характеристики на тигър, живял преди 500 000 години, и Panthera youngi от Чукутиен в Китай, живял прези около 350 000 години. Най-вероятно това са прародителите на пещерния лъв Panthera leo spelaea и на американския лъв Panthera leo atrox – най-голямата изчезнала дива котка на Америка.

ПРОИЗХОД на американския лъв
Преди около 300 000 до 10 000 години пещерните лъвове
Panthera leo spelaea
са обитавали степите и районите с редки гори на север и полупустините на юг в Евразия. Изглежда те не са били адаптирани към гъсти гори или дълбоки снегове. Намерени са фосили както в най-западната част на Англия, така и в Далечния изток по поречието на р. Алазея в Сибир само на 1600 км западно от откритите останки от американски лъв (р. Каолак в Северна Аляска). Това разстояние не е от голямо значение предвид огромния ареал на пещерните лъвове, приспособимостта им към студен климат и факта, че са били в състояние да преследват стадата бизони, коне и мамути, преминаващи през затревения Берингов провлак, съществувал при последните заледявания в плейстоцена. Следователно пещерните лъвове са предци на американските, най-вероятно те са навлезнали в Аляска от Сибир по време на предпоследното така наречено Илиноиско заледяване. Лъвовете проникват в североамериканските равнини в неговия късен период или през ранния междуледников период преди последното заледяване, наречено Уискънсин. Когато ледовете на Уискъснинското заледяване (преди 80 000 до 10 000 години) достигат своя пик, американските лъвове са изолирани в незаледените части на континента на североизток и юг.
Към края на последната Ледникова епоха лъвовете достигат до югоизточните части на Флорида и още по на юг – до Мексико и Перу.
Може би относително гъстите гори са им попречили да достигнат източна Канада и североизтока на САЩ. В Канада повечето останки на американски лъвове са намерени в наслагите от последното заледяване в Юкон. Най-големия фосил е откритият цял скелет в района на гр. Даусън. Други фосили в Юкон са от пещерите Old Crow Basin и Bluefish (северно от Полярния кръг), от Sixtymile, Dublin Gulch и Big Creek. Изглежда, че в този период в Юкон лъвовете са били по-разпространени от другите големи хищници като късомуцунестата мечка и дивата котка Homotherium serum – роднина на саблезъбите. Другите канадски фосили на лъвове са намерени в Едмънтън, Биндлос и Medicine Hat в Алберта.
Изглежда, че американските лъвове са живеели и ловували на групи като африканските лъвове. Но може да се спори дали са ходели на лов в двойка или индивидуално. Тези разсъждения са въз основа на факта, че сред намерените останки първите долни молари от зъбите на американските лъвове в ранчото La Brea може да бъдат разделени по равно на мъжки и женски индивиди съответно от много млади до много стари като възраст – нещо, което отличава Panthera leo atrox от африканските лъвове Panthera leo leo.
Американските лъвове са можели да намират убежище в пещери, процепи в скалите или каньони, като или са ги постилали с трева, или са се настанявали върху самата скала, приспособили се към студения климат както амурския тигър. А и без проблем е можело да напуснат зимните убежища и да се спуснат на юг.
Според анатомичната си структура американските лъвове са били поне толкова бързи, колкото африканските, които могат да достигнат скорост до 48 км/ч при преследване на плячката си. Изглежда са умеели да ловуват и бизони. Факт е, че по намерения през 1979 г. близо до Феърбанкс в Аляска замръзнал скелет на степен бизон ("Blue Babe") има следи, по които може да се съди, че е убит от лъвове в ранна зима преди около 36 000 години. Вероятно американските лъвове са ловували и дребни коне и, макар и рядко, млади мамути.
На фрагмент от жезъл, намерен в Laugerie Basse във Франция са изобразени 2 коня срещу два лъва като композицията на изображението предполага отношения между хищници и плячката им.
Хората може би са били основните врагове на пещерните и американските лъвове (или vice versa!)*. Много останки от лъвове са намерени в разкопани селища в пластове от късния палеолит в Евразия. А костите от американски лъвове, намерени в Пещерата на ягуара в Айдахо, предполагат, че палеолитните индианци може би са ловували или са се хранили с тях преди около 10 300 години.
Трябва да се имат предвид и следните 3 находки:
Резбата от преди около 32 000 години, открита в пещерата Холенщайн в Германия, изобразяваща човек с маска на лъв, която перфектно покрива главата му, предполага ритуален опит да се завладее силата на животното.
Малкият модел на глава на пещерен лъв, намерен в Dolni Vestonice в Чехия, е с две прободни отверстия (означаващи ритуално убийство?), направени преди глинената склуптура да бъде изпечена.
Друго загатване, че пещерните лъвове са били обект на лов, се вижда от групата от 3 лъва, в гравираната на стена в пещерата Ласко във Франция. Два от тях имат забити стрели или копия в хълбоците, два от тях са зачеркнати с кръстове, а един е изобразен с пръскаща от устата му кръв...
Очевидно американските лъвове са имали същите проблеми: на два екземпляра от Юкон се виждат тежки травми в предната част на долните челюсти (големи подутини на костите свидетелстват за оздравяване след удар). Не е трудно да си представим, че тези лъвове са били ритнати от атакувани от тях коне или друга голяма копитна плячка. На друг екземпляр от Natural Trap Cave в Уайоминг се вижда голяма остеоартритна подутина в областта на коляното.
Американските и пещерните лъвове са изчезнали преди около 10 000 години може би главно заради предхождащото смъртта им изчезване на някои от основните тревопасни животни, служещи им за храна – плячка, в чието ловуване са били специализирани.

C.R. Harington
Canadian Museum of Nature (www.nature.ca)

Превод
catbg.net 2007


* vice versa (лат.) - обратното
 

 

 Палео котки

2 METAILURINI - евразийските древни котки със зъби като ятаган
2008.01.16

2 SMILODON FATALIS - последният саблезъб тигър от Ледниковата епоха
2007.12.15

2 MACHAIRODONTINAE - същинските саблезъби котки
2007.09.24

2 Семейство NIMRAVIDAE - древните полусаблезъби котки
2007.09.05

2 Thylacosmilidae - древният ТОРБЕСТ ТИГЪР на Южна Америка
2007.03.12

2 Семейство Thylacoleonidae - ТОРБЕСТИТЕ ЛЪВОВЕ на Австралия
2007.03.12

2 Древният АМЕРИКАНСКИ лъв Panthera leo atrox
2007.02.23

2 ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ КОТКИ и коткоподобни животни
2006.12.03

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на изчезнали родове и видове диви котки
2006.09.11