Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Резервати

2 Резерватът "УСУРИ" - там, където са запазени последните древни манджурски гори
2007.03.02

Усурийският държавен природен резерват е разположен в южната част на Приморския край на Русия на площ от 40 432 хектара. Това е един от най-старите резервати в Русия, създаден през 1932 г. Първоначалната цел на създаването му е запазването на по чудо оцелелите гори от манджурски тип по западния макросклон на Сихоте-Алин и тяхната флора и фауна от дървосекачи и пожари.
Територията на Усурийският държавен природен резерват обхваща два района по южните склонове на планината Пражевалски: Уссури и Шкотовский. Тук няма високи планини: най-високата точка е на 500 метра над морското равнище. Няма и буйни реки. Богатството на Усурийския резерват са сравнително големите масиви от девствени лианово хвойново-широколистни гори, които почти не са запазени в Далечния изток на Русия и в съседните страни.


Флората на резервата „Уссури” е съставена изключително от горски растения от манджурския комплекс.
99% от територията е заета от кедрови и смесени кедрово-широколистни гори, съчетани с ред топлолюбиви лиани. Усурийската тайга се отличава от другите гори с огромния си брой дървесни видове, разнообразие от храсти, тревисти и спорови растения. Само дървесните видове в нея са около 250 – повече, от колкото са на цялата останала територия на Русия.
Всички далекоизточни хвойнови растения значително превъзхождат по здравина западните си роднини. А най-здравата от тях е даурската лиственица, растяща в северния край на Усурийската тайга. Тази лиственица е най-тежката, най-плътната и най-малко се поддава на гниене. Корейският кедър, който расте навсякъде в района, по размери, здравина и красота на дървесината (с нежно–розов оттенък) превъзходжа всеки друг кедър в Сибир и Европа.
Усурийският резерват е дом на 15 растения, включени в Червената книга. Гръбначните животни са представени от 62 вида бозайници – сред тях са амурският тигър, далекоизточната горска котка, петнистият елен и хималайската мечка; над 160 вида птици, 7 вида влечуги, 6 вида земноводни и 12 вида риби. Също толкова богат е светът на безгръбначните – 32 вида от тях са сред застрашените или изчезващите животински видове на Земята. 
Като цяло резерватът „Уссури” има много важна роля в охраната на редките видове растения и животни. На неговата територия се провеждат многобройни научни изследвания и експерименти. Огромните масиви от широколистни и хвойново-широколистни гори създават възможно най-добрите условия за благоденствието на типичните им обитатели. Разбира се, тук липсват повечето животни от морския бряг, които са толкова характерни за съседния Лазовски резерват - тук няма място за обитателите на полята, храсталаците, езерата и бавно течащите реки. Различията в групите животни в „Уссури” и „Кедровая падь” се обясняват най-вече с отсъствието на дъбовите гори, които са преобладаващи в „Кедровая падь”. (За най-ценния резерват на Русия можете да прочетете в същата секция.) Интересното е, че сред най-типичните за усурийския резерват животни липсват не само всички полски гризачи, но дори и такива непретенциозни копитни животни като сърната. Усурийският резерват е сред изключително малкото места в Приморскрия край, в които се среща гигантският дървосекач – този реликтов бръмбар. Той привлича вниманието най-вече с огромния си ръст – това е най-голямото насекомо в Русия. Много е интересен и от зоогеографска гледна точка: останалите видове от рода Callipogon, към които принадлежи, живеят в горите на Централна и Южна Америка, докато в южна Азия, в Сибири и Северна Америка те изобщо не се срещат.Но да се върнем към дивите котки:
В резервата постоянно живеят макар и малко на брой рисове.
За амурската горска котка (един прекрасен подвид на азиатската леопардова котка, за която можете да прочетете в секция "Видове диви котки") много благоприятно се оказа присъединяването към територията на „Уссури” на долината на река Артьомовка. Проследяването на движението и развитието на популацията на тази дива котка е сред важните задачи на учените в резервата. Още по-важно е регистрирането и проследяването на движението на амурския барс. А що се отнася до усурийския тигър, той предпочита долините на реките Комаровка и Артьомовка. Ако се съди по следите,
тук редовно се появяват както големи самци, така и тигрици с малки тигърчета. Интересното е, че през 50-те години на 20 век в Усурийския резерват са живели много вълци. Но от началото на 60-те години, когато присъствието на тигрите става постоянно, вълците на практика изчезват от фауната на „Уссури”.

За уникалната флора и фауна на Усурийския държавен природен резерват може да се разказва още невероятно много – за неговите красиви растения, за животните, които не се срещат никъде другаде на територията на Русия, а някои от тях и по света.
Ако сме ви заинтригували в това кратко представяне на едно от бижутата на дивата природа в Далечния изток на Русия, погледнете в
Internet на следния адрес: http://reserves.biodiversity.ru

Ще намерите много интересна информация за 210 вида водорасли, за застрашения от изчезване черен щъркел, за усурийския тритон, който диша само през кожата си, защото няма бели дробове, за иглоногата сова, която се храни само с едри пеперуди и какво ли още не.
Вашата разходка из резервата „Уссури”, макар и само в
Internet, може да продължи с дни. Опитайте!


                                      catbg.net 2007
 

 

 Резервати

2 Националните паркове - близнаци "ТСАВО” в КЕНИЯ
2010.01.10

2 Националният парк "КАО ЙАЙ" в ТАЙЛАНД
2009.06.11

2 Националният парк KILLARNEY - ярките багри и древните гори на ИРЛАНДИЯ
2009.04.08

2 Националният парк YELLOWSTONE - една приказка без край (част І)
2009.01.06

2 Националният парк YELLOWSTONE - приказка без край (част ІІ)
2009.01.06

2 Националният парк GROS MORNE - късче от историята на ЗЕМЯТА
2008.09.30

2 Природният резерват WOLONG - домът на спящия дракон
2008.08.26

2 Националният парк "КАКАДУ" - свещената земя на АВСТРАЛИЯ
2008.07.01

2 Националният биосферен резерват ULLA ULLA в БОЛИВИЯ - домът на кондора
2007.05.25

2 Резерватът "УСУРИ" - там, където са запазени последните древни манджурски гори
2007.03.02

2 "КЕДРОВАЯ падь" - скъпоценност от Далечния изток на РУСИЯ
2006.03.28