Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Палео котки

2 Thylacosmilidae - древният ТОРБЕСТ ТИГЪР на Южна Америка
2007.03.12

Thylacosmilus  е бил голямо хищно торбесто животно с размерите на ягуар. Видът Thylacosmidae е част от уникална група хищници в Южноамериканската пампабориениди Borhyaenidae:
Те се появяват през миоцена и владеят южноамериканските гори и гористи местности в течение на около 30 милиона години. Нямат известни предци или наследници.
Thylacosmilus е най-успешният представител на семейството и най-съвършеният хищен бозайник в Южна Америка през плиоцена и плейстоцена. Когато Северна Америка и Южна Америка се съединяват, той  изостава пред по-развитите и по-бързи живораждащи котки. Описани са два вида торбести тигри: Thylacosmilus atrox и Thylacosmilus lentis.

ОТКРИВАНЕТО ИМ

През 1926 г. при разкопки в Аржентина на юг от Буенос Айрес в наслаги от  плиоцена край Мирамар* палеонтоложка експедиция от Музея по естествена история в Чикаго, САЩ, открива фосили от два вида едри хищни торбести животни от семейство Borhyaenidae:
първият от тях Thylacosmilus atrox имал череп с дължина 260 мм, а вторият - Thylacosmilus lentis – 197 мм.
Thylacosmilus atrox е изглеждал като саблезъба котка, но е повече свързан с кенгурутата. Най-забележителното в черепа на Thylacosmilus atrox били мощните кучешки зъби на горната челюст, силно напомнящи за тези на същинския саблезъб тигър Smilodon. Тези дълги зъби, подобни на кама, са издадени под линията на устата. Виждате за сравнение рисунка на череп на торнест тигър (А) и на саблeсзъб тигър (В). Силният врат и мускулите на челюстта позволяват на саблените зъби да пробиват с огромна убийствена сила. Големите пробиващи зъби са били дълги около 15 см - по-дълги от зъбите на същинския саблезъб тигър Smilodon и може да са били използвани за прерязване на меката част на гърлото на плячката. Челюстите са се разтваряли така, че да освободят място на зъбите да свършат работата си. Тези зъби са растяли през целия живот на Thylacosmilus по сходен начин с резците на съвременните гризачи.
Предната част на долната челюст на торбестия тигър Thylacosmilus atrox е изключително развита – тя е толкова огромна, че дори и при затворени челюсти огромните горни зъби не достигат долния й край!
Виждате това ясно на снимката.
За разлика от саблезъбия тигър от рода Smilodon, торбестият тигър не е имал подобни на ножница предпазители на долната си челюст, макар тя да е имала дълбоко издаден ръб, образуващ  защитна преграда за саблените зъби когато те не се използват.
Трудно е да се прецени какво значение е имала за южноамериканския торбест тигър тази толкова голяма и издадена надолу предна част на долната челюст. Може би тя е предпазвала от счупване кучешките зъби тъй като е видно, че този участък от челюстта, закрит от кожата на животното, плътно е прилепвал между горните зъби при затварянето на устата на хищника. При всички положения мощните зъби на Thylacosmilus несъмнено са играли значителна роля в живота му. Тук се наблюдава забележителен пример за конвергентно развитие на кучешки зъби и съответно на долната челюст от една страна при хищните торбести Thylacosmilus atrox и Thylacosmilus lentis и, от друга страна – при живораждащите хищници представители на изчезналото подсемейство котки Machairodontinae (родовете Smilodon, Diniclis, Hoplophoneus и Machairodus). Доколкото знаем Thylacosmilus е бил единственият саблезъб торбест хищник, развил саблеподобните зъби. Подобно на Smilodon (същинския саблезъб тигър), саблезъбият торбест тигър от Южна Америка се приспособява към лов на големи животни.
Челюстите на торбестия тигър Thylacosmilus са силно спуснати надолу. Устройстовто им е много сходно с това на представителите на рода Smilodon. Без съмнение Thylacosmilus също като същинския саблезъб тигър е можел да разтваря устата си така, че долната му челюст да сключва тъп ъгъл с черепа. Опитайте се да си представите гледката на такава паст!!! Сходството в строежа на задната част на черепа на Thylacosmilus и Smilodon показва, че групата мускули на врата, прикрепени към черепа, са били еднакви в анатомично и функционално отношение и при двата хищника. Ученият Матю – един от най-големите специалисти по древни котки – след внимателното проучване на различни представители на подсемейство Machairodontinae, стига до заключението, че силната мускулатура на шията на саблезъбия тигър от рода Smilodon му е давала възможност да използва кучешките си зъби като двойка кинжали при необичайно разтворена паст по време на нападение. Най-вероятно по същия начин е ловувал и древният торбест тигър.
Неговата плячка са били едри бавноподвижни бозайници.
За разлика от съвременните котки, които са с по-издължено тяло и крайници, торбестият тигър изглежда е бил с къси крайници, компактно тяло с дължина около 1,2 м и тегло около 100 кг. Ноктите му не са се прибирали в „калъфи” в лапите. (За устройството на уникалния механизъм на подвижните нокти на котките вижте в статията „Дивите котки – познати  и непознати хищници” в секция „Видове диви котки” на catbg.net). Когато двата континента се свързват, твърде специализираните ловци от Thylacosmilus не са могли да се конкурират с по-бързите големи живораждащи котки. Освен това в Южна Америка е имало поне три вида котки, чието тегло е било над 300 кг – около два пъти колкото теглото на съвременните лъвове. 

       
                                                   catbg.net 2007


* Геоложките формации
Чападмалалан и Енсенадан край Мирамар в Аржентина са сред най-интересните и най-противоречивите с находките си места в палеонтологията. Освен с разнообразните фосили от изчезнали животни, Мирамар е прочут и с откриването на едни от най-старите човешки останки и предмети, създадени от съвременен във всяко отношение човек на възраст около 4-5 милиона години. Тези изключителни проучвания и находки са резултат от работата на братята Флорентино и Карлос Амегино в края на 19 и началото на 20 век. Макар и оспорвани като датиране от ортодоксалните учени, никой никога не е отричал автентичността на тези находки. По темата вижте в книгата "Тайната история на човешката цивилизация" на Майкъл Кремо и Ричард Томпсън (Бард, 2002). В Internet за находките от Мирамар можете да погледнете на адрес: www.grupopaleo.com.ar  
 

 

 Палео котки

2 METAILURINI - евразийските древни котки със зъби като ятаган
2008.01.16

2 SMILODON FATALIS - последният саблезъб тигър от Ледниковата епоха
2007.12.15

2 MACHAIRODONTINAE - същинските саблезъби котки
2007.09.24

2 Семейство NIMRAVIDAE - древните полусаблезъби котки
2007.09.05

2 Thylacosmilidae - древният ТОРБЕСТ ТИГЪР на Южна Америка
2007.03.12

2 Семейство Thylacoleonidae - ТОРБЕСТИТЕ ЛЪВОВЕ на Австралия
2007.03.12

2 Древният АМЕРИКАНСКИ лъв Panthera leo atrox
2007.02.23

2 ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ КОТКИ и коткоподобни животни
2006.12.03

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на изчезнали родове и видове диви котки
2006.09.11