Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Палео котки

2 Семейство Thylacoleonidae - ТОРБЕСТИТЕ ЛЪВОВЕ на Австралия
2007.03.12

Представителите на семейство Thylacoleonidae са подобни на лъв торбести, които са обитавали Австралия през олигоцена и до плейстоцена. Може би са ловували по австралийските тревни пространства, макар че някои може да са живеели и по дърветата. На малката карта тук виждате да проблясват местата, където са открити останки от представители на семейство Thylacoleonidae.
Те са били подобни на торбестите
Phascolomis, произлезли от тревоядни предци. Най-близките им роднини са коалите и уомбат.
По-примитивните видове са имали както кътници за стриване на храната като съвременните всеядни (включително и хората), така и остри зъби за месо. При по-специализираните видове стриващите кътници са по-малко на брой или липсват, а тези за разкъсване на месо са огромни.

Размерите на представителите на семейство Thylacoleonidae варират от тези на домашна котка до леопард или лъв (1.7 м). Досега са открити 8 вида торбести лъвове и вероятно има поне още два.
Представителите на рода Wakaleo са били с размерите на леопард и са създадени повече за сила, отколкото за скорост. W alcootaensis е бил малко по-голям от W oldfieldi или W vanderleueri. Тези торбести „леопарди” може да са причаквали плячката си, скрити в клоните на дърветата.
Торбестите представители на рода Priscaleo са били доста по-малки на размери. P pitikantensis е бил с големината на съвременния австралийски опосум. P roskellyae е бил с размерите на домашна котка, може би до размерите на оцелот и е възможно да е живял по дърветата.Но най-известният представител на семейство Thylacoleonidae е торбестият лъв Thylacoleo carnifex. Това е австралийският еквивалент на южноамериканския торбест Thylacosmilus atrox
(за него можете да прочетете в същата секция "Палео котки" на catbg.net) и на живораждащия Smilodon. Огромните зъби  за разкъсване на месо на Thylacoleo carnifex са най-големите изобщо за хищниците бозайници. Той също е имал подобни на болтове резци и завъртащи се подобни на острие нокти на полуобърнатите един към друг палци. Без съмнение доста неприятно създание - личи си по всички опити за възстановка на външния му вид! Тук виждате две такива рисунки...
Thylacoleo carnifex е бил най-специализираният месояден бозайник известен до момента - той изобщо няма стриващи зъби.
Тъй като T carnifex не са имали големи кучешки зъби, учените отначало са мислили, че са били тревопасни, използвали необичайните си предни зъби и нокти, за да чупят черупки и разкъсват плодове - липсващите стриващи зъби предполагат храна като пъпешите. Изтриването на зъбите, обаче, говори за месоядност и може би той е ловувал на гигантски кенгурута и уомбат от онези времена. В сравнение със саблезъбите тигри като Smilodon той е имал малко подобно на котешко лице и по-усъвършенствани зъби за месо, които са му създавали мощна захапка-убиец. Повечето съвременни котки имат зъби, които могат да счупват по-малки кости, но зъбите на Thylacoleo не са приспособени за чупене на кости, а изцяло за разкъсване на меки тъкани. Издадените предни резци се модифицират в зъби-убийци и изглеждат повече като кучешките зъби при плацентните месоядни, а истинските кучешки зъби нямат такова значение.

T carnifex е имал късо тяло, по-близко по дължина до това на леопарда, отколкото на лъва, като костите на краката показват, че е бил доста по-силен от леопарда.
Направените на основата на размерите на тялото и частично на размерите на черепа оценки предполагат тежестта му да е била между 100 и 130 кг. в сходни граници със съвременните тигри и лъвове. Той е бил много силен, даже по-точно е да се каже силов, а не толкова издръжлив хищник с изключително силни предни крайници. Вероятно "храната" му е била колкото него или по-голяма. Той е използвал ноктите на палците си, за да задържа плячката си в смъртоносна прегръдка, докато използва резците си.
Thylacoleo carnifex е оцелял до преди около 50 000 години и може да е встъпил в конфликт с ранните аборигени-заселници, навлизащи в Австралия.
Сблъсъкът и конкуренцията с хората и с донесеното от тях динго може би са допринесли за изчезването на това високо специализирано и толкова своеобразно месоядно животно.

Съществуват теории, че реликтови популации на
по-малки саблезъби тигри оцеляват във формата на криптозоологическия куинсландски тигър. Както и Thylacoleo, куинсландският тигър се описва като подобен на котка, с малка глава и остри нокти. Очевидци и една единствена снимка показват вертикални ивици по козината в предната част на тялото. Този тигър никога не е бил идентифициран със сигурност.

Thylacoleo carnifex в Internet
Австралийците се гордеят изключително много със своя древен торбест лъв. Затова и най-интересните места в уеб пространството, посветени на Thylacoleo carnifex, са австралийски - предлагаме ви 5 от тях. Надяваме се, че разходката из древна Австралия ще ви е интересна!


                   
                    www.thylacoleo.com
 
   
                 www.naturalworlds.org/thylacoleo/index.htm
 
 
                 www.lostkingdoms.com/facts/factsheet54.htm
 
 
        www.museum.wa.gov.au/exhibitions/online/thylacoleo/intro.asp
 
 
      www.parks.sa.gov.au/naracoorte/wonambi/animals/extinct/005815 


 

THYLACOLEONIDAE (торбести лъвове, торбести леопарди)

Род

Вид

Период

Priscileo

P. pitikantensis

олигоцен

 

P. roskellyae

миоцен

Род

Вид

Период

Wakaleo

W. oldfieldi

миоцен

 

W. vanderleurei

миоцен

 

W. alcootaensis

миоцен

Род

Вид

Подвид

Период

Thylacoleo/Thylacopardus

T hilli

 

плиоцен

 

T crassidentatus

 

плиоцен

 

T carnifex

T robustus

плейстоцен

 

 

T australis

 

 

 

T oweni

 

                                       
                                       catbg.net 2007

  

 

 Палео котки

2 METAILURINI - евразийските древни котки със зъби като ятаган
2008.01.16

2 SMILODON FATALIS - последният саблезъб тигър от Ледниковата епоха
2007.12.15

2 MACHAIRODONTINAE - същинските саблезъби котки
2007.09.24

2 Семейство NIMRAVIDAE - древните полусаблезъби котки
2007.09.05

2 Thylacosmilidae - древният ТОРБЕСТ ТИГЪР на Южна Америка
2007.03.12

2 Семейство Thylacoleonidae - ТОРБЕСТИТЕ ЛЪВОВЕ на Австралия
2007.03.12

2 Древният АМЕРИКАНСКИ лъв Panthera leo atrox
2007.02.23

2 ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ КОТКИ и коткоподобни животни
2006.12.03

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на изчезнали родове и видове диви котки
2006.09.11