Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Новини

2 Идентифициран е НОВ ВИД дива котка: ОПУШЕН ЛЕОПАРД от о. Борнео
2007.03.21

Учените са идентифицирали нов вид опушен леопард, който обитава югоизточните азиатски острови Борнео и Суматра – такова бе официалното съобщение на Световния фонд за защита на дивата природа WWF на 14.03.2007. Проведените генетични тестове на дивата котка, наречена опушен леопард от Борнео или Neofelis diardii, показват значителни разлики в сравнение с опушения леопард от континентална Югоизточна Азия. Според швейцарското представителство на WWF, разликата е толкова значителна, колкото тази между тигъра и лъва. Съобщението за новия вид опушен леопард е второто след представената официална информация през декември 2006 за откриването на общо 52 нови вида животни, риби, растения и дървета на о. Борнео.
„Кой казва, че леопардът никога не променя петната по козината си? Наблюдаваме това животно повече от 100 години и никога не сме осъзнавали, че е то е единствено по рода си” – казва Стюарт Чапман – координатор на програмата на Световния фонд за защита на дивата природа
WWF, чиято цел е да спомогне за съхранявато обширните джунгли в планинския район, известен като Сърцето на Борнео. Той се намира в центъра на острова и е с площ около 220 000 км2 – 5 пъти по-голям от територията на Швейцария и 2 пъти от тази на България. О. Борнео е третия по големина остров в света и е едно от последните места в света с непокътната дива природа и ненарушено биоразнообразие. Островът е поделен между Малайзия, Индонезия и Бруней. През февруари 2007 г. е подписан договор между трите държави за съвместна защита на уникалната и в много голяма степен все още неизследвана флора и фауна в Сърцето на Борнео.
Опушеният леопард е описан за първи път през 1821 г. от британския натуралист Едуард Грифит, който му дава официално име в зоо класификацията Neofelis nebulosa. До днес континенталните и островните диви котки се разглеждаха като един и същи вид дива котка. Но вече ситуацията е различна - нещо, което незабавно сме отразили и в нашата зоокласификация в секция "Видове диви котки".Според Световния фонд за защита на дивата природа (WWF), извършените анализи на ДНК в Националния институт по онкология на САЩ показват 40 генетични разлики. Това предполага, че опушените леопарди на о. Борнео са се отделили от тези на континента преди около 1.4 милиона години. За сравнение генетичните разлики между същинските леопарди Panthera Pardus и лъвовете са 56 на брой. Заключенията на американските учени се основават и на сравнителното изследване на оцветяването и рисунъка на козината на двата вида опушен леопард, проведено от биолозите от Националния музей на Шотландия. „Невероятно е, че никой досега не е обръщал внимание на тези разлики.” – казва д-р Андрю Кичнър от отдела по естествени науки на музея.ФАКТИТЕ
Счита се, че за разлика от континенталния си роднина, островният опушен леопард
Neofelis diardi има по-скоро сивееща козина и двойна тъмна ивица на гърба. Както пояснява д-р Кичнър, козината на островния опушен леопард е по-тъмна, петната („облаците”) са сиви или тъмно сиви в средата с ярко очертана граница от тъмно сиво, почти черно. Петната са отделено едно от друго с тънки ивици кафява (леко рижавееща) козина. "Когато започнахме да сравняваме козината на опушените леопарди от континента и от Борнео, ние разбрахме, че виждаме два различни вида." - казва д-р Кичнър. Но тъй като никой не повярвал на изследванията на шотландските учени, те прибегнали към ДНК анализ. Опушеният леопард от о. Борнео е основния хищник на острова. Храни се с маймуни, малки елени, птици и гущери. „Фактът, че основният хищник на Борнео е отделен като нов вид дива котка, още веднъж доказва важността на запазването на дивата природа в Сърцето на Борнео” – казва Стюарт Чапман.
Като цяло
Neofelis diardi споделя чудовищните характеристики на континенталния опушен леопард – според екипа на проект „КОТКИТЕ” това е най-зловещата дива котка, която живее в момента на планетата ни. Много интересни и потресаващи неща за нея можете да прочетете в секция „Видове диви котки” на catbg.net.

                                    
                                                     catbg.net 2007


Данните за отделения нов вид опушен леопард събрахме от информация, публикувана от агенциите
Reuters, Associated Press и www.gazeta.ru. Снимките на опушения леопард от Борнео отблизо, макар и в многобройни варианти, са само 2.
 

 

 Новини

2 АМУРСКИЯТ ЛЕОПАРД Panthera pardus orientalis e увеличил двойно популацията си в Китай
2012.05.06

2 КИТАЙ ще изгради НОВ развъден център за ГИГАНТСКИ ПАНДИ
2009.04.22

2 СЪВМЕСТНО ПРЕДАВАНЕ 200 в ефира на Радио Стара Загора
2009.02.09

2 "ЕКЗОТИКУС" - за любителите на екзотични домашни любимци
2009.01.21

2 Проект "Жива пролет" на Българското дружество за защита на птиците
2008.03.01

2 Идентифициран е НОВ ВИД дива котка: ОПУШЕН ЛЕОПАРД от о. Борнео
2007.03.21

2 Дивите котки в първата за 2007 игра в предаването "Внимание: животни!" по ДАРИК радио
2007.01.09

2 ЯГУАРИТЕ и шейната на Дядо Коледа в Бразилия
2007.01.03

2 Нашата нова секция "СПИСАНИЕТО!"
2006.09.29

2 Web проект "КОТКИТЕ"
2006.03.26