Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Видове диви котки

2 СНЕЖНИЯТ ЛЕОПАРД - господарят на високите планини
Mammalia / Carnivora / Felidae / Uncia / Uncia uncia

2007.05.21



Наричат го снежен леопард, снежен барс или ирбис. Според мнозина това е може би най-красивата дива котка на планетата. Но и най-рядко срещаната.
Не толкова защото е на границата на изчезването си като далекоизточния леопард, а по-скоро защото нейното най-голямо царство е на средна надморска височина около 4000 метра в Хималаите – там, където човекът, за щастие, е твърде безпомощен, за да може да навреди на другите живи същества.
За да си представите по-добре къде точно живее тази снежна котка,
ще добавим, че тя се движи общо взето по местата, където най-често се разполагат алпинистките базови лагери 1 и 2 – там, откъдето пред очите ви са смъртоносните върхове на Хималаите като Лхоце, К2 и самият Еверест. Това е основният ареал на разпространението на снежния барс. Освен Хималаите, ареалът му обхваща още Южен Сибир и Алтай в Русия, както и планините на Монголия. Днес територията на този леопард попада в границите на 12 държави
: Китай, Бутан, Непал, Индия, Пакистан, Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Кизгизия, Казахстан, Русия и Монголия, а нейната „столица” е Тибет. Според различни оценки става въпрос за площ между 1.5 и 3 милиона км2!



В повечето райони през лятото снежният леопард живее около линията на вечните снегове на
3660—3970 м надморска височина, но са документирани много случаи, когато се изкачва и до 5 500 м. През зимата може да се спусне и до 1800 м. В Монголия, обаче, се задържа и на височина 600-1200 м. в пояси с горска и храстова растителност, а в Гоби се спуска дори по-ниско до скални оазиси. Като цяло местообитанията на снежните леопарди съвпадат с тези на копитните животни, които представляват основната им храна.



Снежният леопард е прочут с необикновената окраска на козината си – опушено-сива с жълтеникав нюанс и тъмно-сиви петна, образуващи отворени розетки. На този преливащо сиво-жълтеникав фон са разположени черни петна в характерни форми, които са най-важния ключ към идентификацията на отделните представители на този толкова интересен вид дива котка. Освен това необичайната окраска на козината на снежния леопард е наистина перфектен камуфлаж сред скалите и вечните снегове, на който съвременните ловци могат само и дълго да завиждат!



Необикновено големите способности за адаптация на тези леопарди (дори и в сравнение с другите диви котки) им позволяват с лекота са живеят в екстремен климат.
Забележителната им опашка им помага да балансират по тесните скални ръбове подобно на опушения леопард (
Neofelis nebulosa), без да достигат до неговите крайности и в същото време да запазват телесната си топлина по време на отдих на замръзналата земя. (Разнообразна информация за опушения леопард можете данамерите в секциите "Видове диви котки" и "Новини").
Приликата с опушения леопард
може да се види и в структурата на тялото на снежния му събрат: той има издължено тяло с добре развит гръден кош, къси предни крайници с доста големи лапи и относително по-дълги задни крайници, които от хилядолетия са превърнали способностите му за скокове в част от местните легенди. Част от най-популярните митове заснежния леопард можете да прочетете в секция "Любопитно".
Козината му е с дълъг и много гъст подкосъм, който му осигурява допълнителна защита срещу студовете. Както и котката на Палас (
Otocolobus manul), снежните леопарди увиват около тялото си като маншон своите големи и здрави, обилно покрити с козина опашки.

Снежният леопард не би ви впечатлил с ръста си: с височина около 60 см при раменете и дължина на тялото до основата на опашката между 100 и 130 см и почти толкова дълга опашка, той е далеч от огромните размери на усурийския тигър. В дивата природа теглото на леопарда
Uncia uncia е между 25 и 45 кг.
Той има прекрасни зеленикави очи, които напомнят за обработен нефрит или оникс. Ако искате да видите цвят, подобен очите на снежния леопард, вижте каменните лъвове в храма „Александър Невски” в София  и ще добиете много точна представа.
Снежните диви котки са заклети индивидуалисти. За леговища им служат пещери и процепи в скалите на трудно достъпни места. Снежният леопард е активен предимно на смрачаване и през нощта, но при облачно време може да ловува и през деня. Основната му храна са различни видове копитни животни – планински кози, овни и сърни. Освен тях ловува на зайци, мармоти и други дребни животни.
Снежните леопарди правят изключение и се срещат само по време на размножителния период от януари до март/април или когато майката все още се придружава от малките си. Интересното е, че в периода на размножаване тези леопарди надават силни писъци, които се разнасят надалеч в студения въздух с глас, който притеснително много напомня човешкия.
Бременността при тези диви котки трае около 90 дни. Малките снежни леопардчета се раждат от май до август, най-често през юни. Те са между 2 и 5 в котило, рядко достигат до 7. Остават с майка си, докато не навършат 18-22 месеца. Понякога се случва роднини да останат за кратко заедно, но в група от не повече от 5 леопарда.



ИЗУЧАВАНЕТО на снежния леопард
В изучаването и съхранението на тази дива котка са съсредоточени огромни усилия и средства. Всички държави, на чиято територия се срещат снежните леопарди, участват в програмите на различните прородозащитни организации. Рядко срещано единомислие и единодействие по отношение на дивата природа.
Снежният леопард в РУСИЯ
Снежният барс или ирбисът се среща в Русия само по високите хребети на планинската система Алтай – Саян. По преценки на Световния фонд за защита на дивата природа (WWF) днес на руска територия има само между 150 и 200 барса. По тази причина фондът отделя специално внимание за програмата за защита на снежната дива котка като е разработил и национална стратегия за опазването на снежните леопарди. Те са вписани в Червената книга още от времето на Съветския съюз, но човекът така и не престава да заплашва съществуването им. За щастие, в трудно достъпните райони на разпространението им бракониерството е прекалено сложна задача въпреки, че по данните на WWF годишно около 20 барса загиват от ръката на бракониерите. А най-добрата защита за тези леопарди е разположението на местообитанията им, които могат да бъдат достигнати само с хеликоптер или със специално обучени коне, които могат да се придвижват по високопланинските сипеи и стръмни пътеки.
Снежният леопард в ТИБЕТ
В Хималаите се провеждат най-успешните проучвания на този вид дива котка с помощта на фото камери (включително инфрачервени) и радиотелеметрия.
Камерите се разполагат на местата в близост до  основните маршрути на придвижване на снежните леопарди. Най-актуалната информация за снежните леопарди днес е от проучванията на Родни Джаксън, извършени от неговия екип на два етапа от 2001 до 2005 г. в Хималаите на територията на Непал с активната подкрепа на тибетското население.
Да се преброят и идентифицират такива неуловими големи диви котки като тигъра (Panthera tigris) или снежния леопард (
Uncia uncia) е изключително трудно. Индиректните методи дават противоречива информация и не могат да отразят многообразието от фактори, определящи модела на поведението на снежния леопард. Освен това с трудните условия и терен в местообитанията му дивата природа съвсем не улеснява учените в проучванията им. За целите на своя проект Р. Джаксън адаптира техниките при използването на фото камери за проследяване на д-р Юлас Карант, които той използва за изучаването на бенгалските тигри и снежните леопарди във високопланинския национален парк „Хемис” в Ладах, Индия. Този резерват е избран специално не само защото там се срещат и двата вида диви котки, а и заради редките прояви на бракониерство и стабилната хранителна база. Освен това през националния парк „Хемис” преминават няколко ясно изразени коридора на миграция на тигри и снежни леопарди, а това е чудесна възможност за ефективна работа на проследяващите фото камери. През 2003 и 2004 г. д-р Карант прави истинска колекция от над 200 отлични снимки на снежни леопарди от 20 проследяващи камери. Всъщност това е първият учен, който използва техниките на проследяването с фото камери още от 1995 г. насам.

                                 
                                     catbg.net 2007



 

 

 Видове диви котки

2 ПУМА - най-голяма сред малките и най-малка сред големите котки
Mammalia/ Carnivora / Felidae / Felinae / Puma/ Puma concolor

2009.09.30

2 ПУМА - господарят на двете Америки от Юкон до Огнена земя
2009.09.30

2 КОТКАТА - РИБАР или съвършенството в умението да ловиш риба
Mammalia/ Carnivora/ Felidae / Felinae/ Prionailurus/ Prionailurus viverrinus

2009.06.30

2 МАРГАЙ - мини оцелот със странни умения
Mammalia /Carnivora / Felidae / Felinae / Leopardus/ Leopardus wiedii

2009.02.03

2 СЕРВАЛ - съвършеният камуфлаж
Mammalia/ Carnivora/ Felidae/ Felinae/ Leptailurus/ Leptailurus serval

2009.01.25

2 ЕВРОПЕЙСКА ГОРСКА КОТКА - дивата красота на Европа
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Felis silvestris silvestris

2008.10.28

2 КАРАКАЛЪТ - интелигентният и съсредоточен пустинен рис
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Caracal / Caracal caracal

2008.06.23

2 СНЕЖНИЯТ ЛЕОПАРД - господарят на високите планини
Mammalia / Carnivora / Felidae / Uncia / Uncia uncia

2007.05.21

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на семейство "Котки"
2007.03.21

2 Азиатската ЛЕОПАРДОВА КОТКА - миниатюрният горски леопард
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Prionailurus bengalensis

2007.02.08

2 ДИВИТЕ КОТКИ - познатите и непознатите хищници
Mammalia / Carnivora / Felidae

2006.12.11

2 ЯГУАРЪТ - голямата дива котка на Америка
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera / Panthera onca

2006.12.08

2 ВИЕЩАТА КОТКА от о. Борнео - виждал ли я е някой?!
Mammalia / Carnivora / Felidae / Catopuma / Catopuma badia

2006.11.19

2 МАНУЛ или котката на Палас - едно необикновено творение
Mammalia / Caniovora / Felidae/ Felis / Felis Otocolobus manul

2006.09.20

2 ЯГУАРУНДИ - малката дива котка с душа на ягуар
Mammalia / Carnivora / Felidae / Herpailurus / Herpailurus yagouaroundi

2006.08.17

2 ПЛАНИНСКАТА КОТКА от Андите
Mammalia / Carnivora / Felidae / Oreailurus / Oreailurus jacobita

2006.07.10

2 ОПУШЕНИЯТ ЛЕОПАРД
Mammalia / Carnivora / Felidae /Pantherinae / Neofelis nebulosa

2006.06.05

2 ЛЕОПАРДИТЕ - най-разпространените диви котки на Земята
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera pardus

2006.03.29

2 ТИГРИТЕ
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera tigris

2006.03.26