Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Палео котки

2 Семейство NIMRAVIDAE - древните полусаблезъби котки
2007.09.05

NIMRAVIDAE са отделно семейство коткоподобни животни, които са еволюирали паралелно с истинските котки (Felidae).
Общият предшественик на двете семейства Nimravidae и Felidae е била групата на миацидите
Viverravidae (коткоподобни), живели преди около 55 милиона години в късния еоцен.
Proailurus („първа котка”), която произхожда от миацидите, е еволюирала в Pseudaelurus, който се дели на две главни групи
- от едната произлизат съвременните котки (Neofelids), а другата са Machairodonts (махайродонти – същински съблезъби котки, подсемейство на Felidae).
Нимравидите
са също познати и като Paleofelids (древни котки) или полусаблезъби котки, защото те са коткоподобни, но не са истински котки. Те са най-ранните котки, които са еволюирали и живяли от късния еоцен (преди 36 милиона години) до късния миоцен (преди
5 милиона години), а в своя разцвет са били преди 28 милиона години. 
Трите подсемейства нимравиди Nimravinae
, Hoplophomimae и Barbourofelinae, техните родове и видове, известни до момента, са показани в класификацията на праисторическите котки в същата секция. Някои от тези изчезнали видове са ни известни от отделни или частични образци и мястото им в класификацията може да се промени при откриване на нови вкаменелости.Нимрадивите са притежавали умения, различни от тези на истинските котки.
Структурата на тяхното средно и вътрешно ухо е била различна. Имали са дълбоко издаден ръб отпред на долната си челюст, образуващ  защитна преграда за саблените зъби, когато те не се използват. Ръбът преставлявал костна издатина, която е стърчала надолу и е била дълга колкото кучешките зъби, които са прилягали в специални бразди от двете му страни.
Същото се наблюдава и при някои махайродонти (същински саблезъби) и при представителите на Thylacosmidaeдвуутробните саблезъби тигри на Южна Америка, отделна статия за които можете да прочетете в същата секция "Палео котки".
От трите подсемейства на Nimravidae Barbourofelis са имали най-забележимия костен израстък, докато при Nimravus и Dinaelurus той е липсвал. Кучешките зъби на същинските саблезъби са били по-тънки и заострени, като дължината им е варирала при различните видове.
Нимравидите са приличали много на котки и са имали подвижни нокти. Повече за този забележителен природен механизъм можете да прочетете в статията "Дивите котки - познати и непознати хищници" в секция "Видове диви котки" на catbg.net.
Много от нимравидите са били мускулести, с ниска холка и с тежки тела върху къси крака като съвременния опушен леопард. (Повече за него можете да прочетете в секциите "Новини" и "Видове диви котки".)
Подобно на днешния рис, някои са имали къси опашки, въпреки че много други са били с дълги тела и опашки.
Черепите на видовете Dinictis, Nimravus и Dinaelurus приличат най-много на котешките. Техните издадени горни кучешки зъби са били по-дълги от зъбите на съвременните котки, но по-къси от тези на същинските саблезъби котки, а долните им кучешки зъби са били пропорционално дълги. Най-разпространените видове сред намерените вкаменелости принадлежат към родовете Dinictis, Eusmilus, Hoplophoneus и Barbourofelis.

Hoplophoneus са живели по време на късния олигоцен (преди 33-30,5 милиона години) т.е. около 20 милиона години преди последните саблезъби тигри смилодоните (Smilodon). Някои по-ранни автори погрешно поставят Hoplophoneus сред Felidae (истинските котки) като предшественик на смилодона и същинските саблезъби, но откритите наскоро вкаменелости показват, че това виждане е погрешно и че Hoplophoneus и Smilodon произлизат от различни еволюционни линии. Някои видове са били с размерите на американски рис, докато други са били големи колкото ягуар.


Както много други нимравиди, представителите на Hoplophoneous са имали костни ръбове на долната челюст, в които са пасвали извитите им кучешки зъби.

Nimravus
са живели във Франция и части от Северна Америка от ранния олигоцен до ранния миоцен. Някои са били дълги 1,2 метра (4 фута). С гладката си козина може би са напомняли съвременния каракал, въпреки че са притежавали по-дълъг гръб и лапи, които повече са приличали на кучешки, с частично подвижни нокти. Те са се съревновавали с други полусаблезъби, като например Eusmilus. Nimravus вероятно са ловували птици и малки бозайници, дебнейки ги в засада като съвременните котки, вместо да ги преследват.

Dinictis са били малки нимравиди, които са живели в равнините на Северна Америка в късния еоцен и ранния олигоцен (преди 40 милиона години). Dinictids са имали здрави тела, къси крака, дълги опашки и са ходели като стъпват на цяло стъпало за разлика от съвременните котки, които стъпват на пръсти. Виждате един много добре запазен череп на представител на този род на снимката отдясно.

Eusmilus
са били котки с подобни на кама зъби, които са живели във Франция и части от Северна Америка по време на късния олигоцен (преди 30,5-28,5 милиона години). Те се отличавали със своите дълги и плоски саблени зъби и изключително изпъкнал челюстен ръб.

Повечето са били с размерите на леопард и са имали сравнително по-дълги тела и по-къси крака от съвременните леопарди.
Някои са достигали  дължина от 2,5 метра (8 фута). Били са типични полусаблезъби с уголемени горни кучешки зъби, но с дребни долни кучешки зъби като много от другите им зъби са липсвали, за да направят място за саблените зъби (Eusmilus е имал 26 зъба, в сравнение с други месоядни животни, които имат 44). Челюстта им е можела да се отваря до ъгъл от 90 градуса, за да може големите саблени зъби да си вършат работата. Долната им челюст е имала костни предпазители, които са били разположени по дължина на саблените зъби и са ги предпазвали да не се повредят, докато устата е затворена.

Съществуват доказателства от вкаменелости за конфликт между Eusmilus и Nimravus. В Северна Америка е намерен череп от Nimravus, който е бил пробит в областта на челото, като дупката точно пасвала на размерите на сабления зъб на Eusrnilus. Nimravus явно е оцелял,
тъй като раната показвала признаци на заздравяване.

Pogonodon са били коткоподобни саблезъби.Barbourofelis
са били с размерите на лъв и са едни от най-скорошните членове на семейството на Nimravid
s. Виждате възможна възстановка на външния вид на представителите на този род в началото на статията и на илюстрацията тук (в битка с древния кон хипарион).
Представителите на рода Barbourofelis са живели в късния миоцен (преди 15 милиона до 6 милиона години) и са притежавали най-дългите кучешки зъби от всички нимравиди. Имали са изключително изпъкнали израстъци на долната челюст и необикновено оформен череп.
Barbourofelids вероятно са били много мускулести, приличали са на подобен на мечка лъв или на подобна на лъв мечка.


Информацията за еволюцията на праисторическите котки и
          коткоподобни същества намерихме в Internet на адрес:                         www.messybeast.com/catarchive.htm

Превод: Христина Минева                                  catbg.net 2007
 

 

 Палео котки

2 METAILURINI - евразийските древни котки със зъби като ятаган
2008.01.16

2 SMILODON FATALIS - последният саблезъб тигър от Ледниковата епоха
2007.12.15

2 MACHAIRODONTINAE - същинските саблезъби котки
2007.09.24

2 Семейство NIMRAVIDAE - древните полусаблезъби котки
2007.09.05

2 Thylacosmilidae - древният ТОРБЕСТ ТИГЪР на Южна Америка
2007.03.12

2 Семейство Thylacoleonidae - ТОРБЕСТИТЕ ЛЪВОВЕ на Австралия
2007.03.12

2 Древният АМЕРИКАНСКИ лъв Panthera leo atrox
2007.02.23

2 ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ КОТКИ и коткоподобни животни
2006.12.03

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на изчезнали родове и видове диви котки
2006.09.11