Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Палео котки

2 SMILODON FATALIS - последният саблезъб тигър от Ледниковата епоха
2007.12.15

Саблезъбият тигър от вида Smilodon fatalis може би най-известната от всички древни саблезъби котки – е най-големия и най-силния хищник от семействo Felidae, който властва по западния бряг на Северна Америка през последната ледникова епоха.
Родът
Smilodon е съществувал до преди около 10 000 – 12 000 години.  Това е най-добре проучения род сред древните котки, чийто останки се откриват най-често. Учените знаят за него повече, отколкото за всяка друга съществувала на Земята котка. Само в прочутите катранени ями в ранчото La Brea в Лос Анджелис, Калифорния, са открити останките от повече от 2 200 саблезъби тигри от този род!
Тук може да добавим, че много интересни факти за
една от най-големите и най-разнообразната в света колекция от съществували през ледниковата епоха животни и растения и за музея "Джордж Пейдж", където се изложени всички находки от катранените ями в La Brea, можете да прочетете в нашата секция "Любопитно".Можем само да си представяме какъв е бил начинът на живот и поведението на представителите на рода Smilodon. Изучаването на съвременните видове диви котки може да даде на учените насоки, но не и категорични отговори.
Дали саблезъбите тигри са живели в прайдове (като съвременните лъвове) и са ловували в глутница или са били индивидуалисти (като съвременните тигри)? Можем само да предполагаме – възможни са и двата варианта, може би това е било в зависимост от ареала, който са обитавали. На някои фосили, намерени от палеонтолозите, личат зарастнали наранявания или увреждания, които трайно могат да осакатят животното. Някои учени виждат в тези фосили доказателство, че саблезъбите тигри са били социални животни, които са живяли и ловували в групи и са осигурявали храна за старите и болни животни
от прайда (глутницата).
Ако тяхнато основно местообитание е било на открити терени, ловът в глутница може да е бил по-успешния метод за адаптация към съществуващите условия, но ако са живяли и  дебнели плячката си в по-затворени и тесни пространства, където засадата и изненадата са задължителни, индивидуалният начин на лов е бил по-вероятен.
Местообитанието им също така е влияело и върху външния им вид: Както и днешните котки, саблезъбите котки от рода
Smilodon са имали характерни външни белези, за да се разпознават по време и извън размножителния период и да комуникират със себеподобните.
Както и днешните котки, те са имали някакъв вид естествен камуфлаж, изразен в характерни фигури по козината под формата на петна, ивици или розетки.
Освен обичайното използване на подобните на сабя зъби за лов, те може и да са играли някаква роля в периода на размножаване по начина, по който съвременните африкански лъвове използват своите гриви.
Може би големите здрави кучешки зъби са подсказвали за силен ухажор с добри гени при подбора на двойките в размножителния период.
Възможно е саблезъбите котки да са убивали и плячка, по-едра от самите тях – древни коне и биволи, но вероятно са се хранели и с по-малки животни като антилопи и елени. А може би и с мърша.Родът Smilodon е сред най-успешните саблезъби котешки творения на Природата. Средната им големина е била колкото на съвременните африкански лъвове. Причината за тяхното внезапно изчезване преди около 10 000 години все още е загадка – можем само да създаваме различни теории. Една от най-популярните от тях предполага, че климатичните промени и измененията в растителния свят водят до рязко смаляване на популациите тревопасни животни, служещи за основна храна на саблезъбите тигри, а това от своя страна води до залеза на рода Smilodon.
Друга популярна теория сочи, че пристигналите в Новия свят през Беринговия провлак хора започнали да ловуват за храна същите тревопасни животни, с които се хранел и саблезъбият тигър, а резултатите били същите като в другата теория. Но дори и човешкото посегателство (върху плячката – б.р.) да е било причината за изчезването на Smilodon, хора и саблезъби котки най-вероятно са влизали и в директен сблъсък заради еднаквата си храна.Според класификацията на изчезналите представителите на семейство Felidae, палеонтолозите различават 3 вида саблезъби котки от рода Smilodon: Най-известният и най-добре изучен вид Smilodon fatalis с два подвида Smilodon fatalis californicus и Smilodon fatalis floridana - една интересна възможна възстановка на вънпния му вид виждате отдолу;  Smilodon gracilis, чийто останки са открити в източната част на Северна Америка и по-едрият и силен представител на рода Smilodon populator (Smilodon neogaeus) от източната част на Южна Америка.


Предците на саблезъбите котки
Smilodon са живяли в Стария свят и учените считат, че те са поели по своя път из Северна Америка през Беринговия провлак преди около 18 милиона години. В онези далечни времена древните пракотки (paleofelids) в Америка преуспявали – те продължавали да еволюират в многобройни разнообразни видове, всеки от които бил тясно специализиран спрямо средата, която обитава. (За торбестият лъв на Южна Америка можете да прочетете в същата секция нa catbg.net/divi. Можете да се запознаете и с друга същинска, но не саблезъба  дива котка от Ледниковата епоха - древния американски лъв Panthera leo atrox.)Саблезъбите котки, дошли от Азия, еволюират отделно от тях и надживяват угасването на много кръвни линии от семейство
Felidae.
Те се развивали толкова успешно цели 11 милиона години, че днешните времена са единствените, в които не съществува нито един вид саблезъби котки! Защо ли? И дали това не е една от първите големи щети, нанесени от хората на дивата природа? Дано не е така...

                                
                                       catbg.net 2007

P/S За илюстрации на статията за последните саблезъби диви котки на Земята използвахме многоборйни предполагаеми възстановки на външния вид на Smilodon fatalis в рисунки и компютърни модели. Никой не знае и едва ли някога ще узнае коя от тях е най-точната и затова нито една не може да бъде потвърдена или отхвърлена.
 

 

 Палео котки

2 METAILURINI - евразийските древни котки със зъби като ятаган
2008.01.16

2 SMILODON FATALIS - последният саблезъб тигър от Ледниковата епоха
2007.12.15

2 MACHAIRODONTINAE - същинските саблезъби котки
2007.09.24

2 Семейство NIMRAVIDAE - древните полусаблезъби котки
2007.09.05

2 Thylacosmilidae - древният ТОРБЕСТ ТИГЪР на Южна Америка
2007.03.12

2 Семейство Thylacoleonidae - ТОРБЕСТИТЕ ЛЪВОВЕ на Австралия
2007.03.12

2 Древният АМЕРИКАНСКИ лъв Panthera leo atrox
2007.02.23

2 ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ КОТКИ и коткоподобни животни
2006.12.03

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на изчезнали родове и видове диви котки
2006.09.11