Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Ледена епоха

2 РАНЧОТО LA BREA - надникнете в живота на ЛЕДЕНАТА ЕПОХА!
2007.12.29

Катранените ями в ранчото La Brea* в Калифорния са може би най-известните сред любителите на палеонтологията в цял свят. Необикновената група от древни естествени капани за животни и растения са разположени в Ханкок парк в самото сърце на Лос Анджелис в Калифорния, САЩ.
Асфалтът (наричан в разговорния език катран) постепенно се просмуква в почвата в този район на няколко места в парка десетки хиляди години наред. Заедно с катрана се просмуква и газ метан, който създава мехурчета - на снимката тук, а те, от своя страна, карат асфалта да кипи. Така той образува стотици лепкави локви, в които в смъртоносен капан попада всяко животно или растение, което случайно е стъпило или долетяло там. Любопитното е, че съвсем скоро бе открито, че в мехурчетата от метан в асфалат живеят изключително издръжливи бактерии, които се хранят с петрол и освобождават метан! Вече са идентифицирани между 200 и 300 вида от тези неизвестни доскоро бактерии.

Но да се върнем към катранените ями...
В течение на времето асфалтът фосилизира останките от загиналите в тях животни и растения. При този процес костите придобиват характерен тъмнокафяв или черен цвят - виждате това на снимката отляво. И в резултат се появява една необикновено богата колекция от фосили от последната ледникова епоха, която се радва на огромен интерес, търпеливо се изучава от палеонтолози от целия свят и служи за пример за разнообразието на живота в период от около 30 000 години (от преди 40 000 до преди 10 000 години).
В катранените ями на
La Brea са открити хиляди фосили. Работата по тяхното разкриване и внимателно изваждане, транспортиране и реставриването на всеки от намерените скелети започва през първата половина на 20 век. Тук можете да видите някои черно-бели снимки от първите разкопки от началото до средата на 20 век.


 

През 40-те и 50-те години обществеността в цял свят следи драматичните събития с невероятните открития (достойни за Индиана Джоунс) на останките от огромни бозайници от последната ледена епоха.
По снимката отдолу, която показва в какъв вид са намерени всички тези фосили, можете сами да прецените каква тежка задача са имали учените, които е трябвало да отделят всяка от костите, да определят от какъв животински вид е и да сглобят скелета му!
Най-ранното датиране на находка от катранените ями в ранчото
La Brea е на парче дърво на възраст от около 40 000 години.Към края на 20 век палеонтолозите постепенно насочват вниманието си към микро фосилите – останките от насекоми, растения и дори полени. С тяхна помощ учените продължават да изграждат по-пълна картина на събитията по време на последната ледникова епоха и нейния катастрофален край.Сред праисторическите животни, които най-често се свързват с катранените ями в
La Brea, са бизони, мамути, два вида вълци Canis dirus и Canis lupus furlongi, късомуцунести пещерни мечки Arctodus simus (най-едрите хищници в този период) и, разбира се, местният подвид саблезъб тигър Smilodon fatalis californicus - виждате скелета му на снимката горе. Според различни данни са открити над 2000 (или 2200) цели скелета на саблезъби тигри. Към тях трябва да добавим и над 80 екземпляра от древния американски лъв Panthera Leo Atrox, както и по няколко представители на ягуарите, американския гепард Miracinonyx inexpectatus, саблезъбата котка Homotherium serum и други животни, птици, влечуги... Сред толкова много фосили до момента е открит само един човешки скелет на индианка, загинала преди около 11 000 години. Основната част от работата по идентифицирането на животинските видове от La Brea в средата на
20 век е дело на Джон Мериам от Университета на Калифорния. 
Катранените ями в
La Brea са единственото палеонтологично находище, в което броят на хищниците надвишава броя на плячката им! Причината за това не е известна, но една теория гласи, че големите тревопасни животни като мастодонта може да са умряли от естествена смърт или да са загинали в капаните и да са привличали голям брой хищници от далеч. По този начин много хищници може да са намерили смъртта си в опит да измъкнат плячката си от ямите.
Друга теория, която се отнася по-специално за древния вълк
Canis dirus (виждате неговите останки на снимката горе), гласи, че може би поради факта, че той ловува в глутница, при преследването на плячката заедно с нея са загивали по няколко вълка.

ВСИЧКИ ИЗУМИТЕЛНИ НАХОДКИ от катранените ями в
La Brea са изложени в музея „Джордж Пейдж” – част от Природонаучния музей на  Лос Анджелис - в Ханкок парк. От над 100 изучени ями, само една от тях – № 91 - се отваря за 2 месеца всяко лято за посещения на туристи. Разположението на Ханкок парк в сърцето на Лос Анджелис, историята на драматични открития в ранчото и отличното представяне на огромната експозиция в музея „Джордж Пейдж” превръщат катранените ями на La Brea в любима туристическа атракция на десетки хиляди изкушени от живота през последната ледникова епоха посетители. На снимките тук виждате строежа и днешния вид на музея, както и част от експозицията.
Музеят притежава една от най-големите и най-разнообразната в света колекция от съществували през ледниковата епоха животни и растения.
Посетителите научават безкрайно много интересни факти за живота на територията на днешния Лос Анджелис в периода от преди
40 000 до 10 000 години. През прозорец към лабораторията на музея имат и възможност да видят как фосилите се почистват и възстановяват.И В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
Ако имате скоро път към Калифорния, непременно намерете време да се отбиете и в музея „Джордж Пейдж” в Ханкок парк. А ако нямате такива планове, посетете www.tarpits.org или www.digsfossil.com

Не пропускайте да прочетете и статиите за американския лъв Panthera Leo Atrox и за последния саблезъб тигър Smilodon Fatalis в нашата секция "Палео котки"! :))


*На испански език la brea означава картан.                                 
    catbg.net 2007
 

 

 Ледена епоха

2 ГИГАНТСКИЯТ ЕЛЕН - сред чудесата на последната Ледникова епоха
Mammalia/ Artiodactyla/ Cervidae/ Megaloceros giganteus

2009.12.08

2 РАНЧОТО LA BREA - надникнете в живота на ЛЕДЕНАТА ЕПОХА!
2007.12.29

2 Евразийският ПЕЩЕРЕН ЛЪВ Panthera Leo Spelaea
2007.02.22