Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Палео котки

2 METAILURINI - евразийските древни котки със зъби като ятаган
2008.01.16


Евразийските котки със зъби като ятаган от семейство METAILURINI са живели по време на късния миоцен до ранния плейстоцен.
Най-добре познатият род сред метайлурините е Dinofelis ("гигантска котка"), която е живяла в Евразия, Африка и Северна Америка преди от около 5 милиона до преди 1,5 милиона години.
Виждате една възможна възстановка на нейния външен вид на илюстрацията горе. Родът Dinofelis включва котки, които по-рано са  класифицирани като Therailurus. Те са изчезнали в Евразия и Северна Америка по време на ранния плейстоцен, но са оцелели в Африка до средния плейстоцен. В Южна Африка фосили от Dinofelis са открити на места заедно с останки от австралопитеци, което означава, че тя вероятно е нападала собствените ни предшественици.
Най-големият представител на рода Dinofelis е бил китайският Dinofelis abeli. По размерите и стойката си той може да бъде сравнен с голям леопард или ягуар (с дължина на тялото около 1,2 метра). Предните му крайници са били по-силни от задните. Подобно на съвременния ягуар, той може да е обитавал горите. Дивата котка от рода Dinofelis е имала плоски кучешки зъби, които са били значително по-къси от тези на саблезъбите котки, котките със зъби като ятаган, или дори от тези на котките със зъби като кама. Кучешките им зъби са били по-дълги от тези на хапещите котки (тези, които са убивали плячката си само с едно ухапване по врата) и за това е спорно към кое под-семейство на Dinofelis тя принадлежи.
На рисунките отдясно виждате възможна възстановка на начина, по който са ловували представителите на друг род котки със зъби като ятаган: Меtailurus.  
Metailurus са живели преди
15 до 8 милиона години и по вида и формата на тялото си са приличали на Dinofelis.
Те са били по-малки от Dinofelis, с размери като леопард, но са имали по-дълги кучешки зъби, нещо средно като размер между съвременните котки и саблезъбите котки. Също като Dinofelis, Metailurus са били здрави, яки и мощни котки с по-силни предни, отколкото задни крайници. Структурата на тялото им предполага, че са ловували в горски райони и може да са живели по дърветата повече от Dinofelis.


 
Представителят на третия род в семейство Metailurini Adelphailurus е бил с размерите на пума и ни е познат само от един намерен екземпляр в Канзас, САЩ. Необичайно за котка, канзаският Adelphailurus е запазил втория си горен преден кътник, черта, която той е споделял със Stenailurus.

       Информацията за еволюцията на праисторическите котки и
                 коткоподобни същества намерихме в
Internet на адрес:                         www.messybeast.com/catarchive.htm

Превод: Христина Минева

                                                 catbg.net 2008
 

 

 Палео котки

2 METAILURINI - евразийските древни котки със зъби като ятаган
2008.01.16

2 SMILODON FATALIS - последният саблезъб тигър от Ледниковата епоха
2007.12.15

2 MACHAIRODONTINAE - същинските саблезъби котки
2007.09.24

2 Семейство NIMRAVIDAE - древните полусаблезъби котки
2007.09.05

2 Thylacosmilidae - древният ТОРБЕСТ ТИГЪР на Южна Америка
2007.03.12

2 Семейство Thylacoleonidae - ТОРБЕСТИТЕ ЛЪВОВЕ на Австралия
2007.03.12

2 Древният АМЕРИКАНСКИ лъв Panthera leo atrox
2007.02.23

2 ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ КОТКИ и коткоподобни животни
2006.12.03

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на изчезнали родове и видове диви котки
2006.09.11