Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Влияния

2 ДИВИ котки в звездното небе - съзвездието ЛЪВ ( LEO)
2008.01.25

 

ЕДВА ЛИ има по-красива гледка през нощта от тъмносиньото небе, обсипано с ярки звезди, сред които сякаш от щедра ръка като перлена река е разсипана блещукащата пътека на Млечния път: звезди и звездни купове, планети, галактики и съзвездия.
Човешката фантазия още от най-древни времена е рисувала фигури сред звездите – на свои богове, герои, императори, митични животни и легенди. Днес познатите ни съзвездия са свързани предимно с древногръцката митология, но някои от тях са известни в същия облик от много далечни времена и са почитани от големите древни култури на всички континенти. 
 Котките са хищниците с най-голямо влияние в човешката цивилизация. Те са почитани и обожествявани по цял свят. Силата, грацията и интересният рисунък по козината им оказват огромно влияние върху нас - хората. И неизбежно дивите котки са част от звездното небе...
ЕДНО от най-древните известни съзвездия над нас е наречено с името на царя на животните – лъва. Днес първата ни асоциация е, че ЛЪВ (Leo) е зодиакално съзвездие, но около него има далеч по-интересни неща, които превръщат историята му в истинско пътуване във времето.Древен ЕГИПЕТ
Д
ревните египтяни са дали името на съзвездието Лъв. Според възприетото днес разбиране, те не го свързвали нито с мит, нито с легенда, а просто с повтарящите се сезонни явления... Когато през нощите на март и април високо над хоризонта блестяли звездите на съзвездието Лъв, настъпвали непоносими горещини. Страната се превръщала в изгоряла пустиня, дори и плодородната долина на река Нил пресъхвала и се напуквала. По това ужасно време през нощта се чували само страшните ревове на лъвовете, които скитали из пустинята, за да си търсят храна. Тя се превръщала в истинско лъвско царство. Това се повтаряло всяка година, затова и древните египтени нарекли областта от небето със звездите, които виждали над главите си, с името Лъв. Така на звездното небе се появил Лъвът - царят на животните. Древни предсказания ни разказват, че под знака на това съзвездие се раждат велики царе...
Чудесно, но прекалено елементарно. Защото е добре документирано, че лъвът е почитан от най-древни времена в Горен и Долен Египет.  Всъщност съществували са култове към поне 32 бога и 33 богини лъвове и лъвици. Сред тях най-могъщите са Секхмет (като разярена лъвица) и Тефнут (също лъвица). Можем да  добавим Хатор, Мут, Акер, Пахет и много други митични лъвове. На много места култовете към местните антропоморфни лъвски божества постепенно са асимилирани от по-влиятелните култове към лъвските богини.

A сега да се върнем към съзвездието Лъв...
В последните две десетилетия археоастрономията - една сравнително нова наука, която използва мощни компютърни програми, за да изследва звездното небе през изминалите хилядолетия – доказа, че древните египтяни са познавали прецесията на равноденствията. А това означава, че са наблюдавали звездното небе повече от 26 000 години, за да могат да забележат бавното движение на звездите. Днес сме в епохата на Риби, но съвсем скоро ще навлезем във Водолей.

И тук на сцената се появява Роберт Бовал – белгийският инженер, който доказа, че египетските пирамиди са построени по единен план, изобразяващ на Земята съзвездието Орион така, както се е виждало в Ег
ипет през 10450 г.пр.н.е. И още нещо – тогава сме били в епохата на Лъв. Има само един лъв около пирамидите в Гиза: Сфинксът. А той е гигантски знак на равноденствията. Но защо е лъв? Съвсем логично е: има само една епоха, през която този знак е „на мястото си” - когато Слънцето изгрява в съзвездието Лъв: от 10970 до 8810 г.пр.н.е.
И земният лъв е гледал своя звезден аналог...
Можете да прочетете любопитната статия на Роберт Бовал по темата за древноегипетското зодиакално съзвездие Лъв (защото то още тогава вече е част от така наречения Зодиак от Дендера) на адрес: http://www.robertbauval.co.uk/articles/articles/nkleo4.html 
А още за Сфинкса вижте в същата секция "Влияния" на
catbg.net/divi в статията „Сфинксът – с тяло на лъв и човешко лице”.

ШУМЕР
Според изследванията на Закария Сичин, концепцията за Зодиака е създадена в Шумер. Според него шумерите са знаели за зодиакалните знаци и са ги наричали почти така, както и ние днес 6000 години по-късно. Това, което ни интересува в случая е, че съзвездието Лъв и при тях е със същото име!
Има убедителни доказателства, че шумерите също са знаели за прецесията на равноденствията и зодиакалните епохи. Летоброенето им е започнало приблизително през 3800 пр.н.е. в епохата на Телец.  В своята студия "The Earliest History of the Constellations in the Near East" (публикувана в списание "Journal of Near Eastern Studies") Вили Хартнер анализира шумерски пиктограми и стига до извода, че многобройните изображения на бик, който боде с рогата си лъв от четвъртото хилядолетие пр.н.е. и на лъв, който отблъсква бик (около 3000 г.пр.н.е.) отразяват зодиакалните промени. В момента на пролетното равноденствие Слънцето е изгрявало в съзвездието Телец, а лятното слънцестоене е било в съзвездието Лъв.

Древна ГЪРЦИЯ
Древните гърци са „населили” небето с много артистичните си митове за герои и чудовища. Съзвездието Лъв има честта да олицетворява Немейския лъв и първия подвиг на Херкулес в една много драматична история:
Някога много отдавна Земята била населена с богове. Те били силни и безсмъртни, не се спирали пред нищо, за да постигнат своите желания. Така в онези далечни времена между боговете възникнали противоричия, довели до сблъсък по между им. Зевс се сражавал с титаните и след дълги битки ги затворил в мрачния Тартар. Пред огромната му врата той наредил да стоят непрекъснато сторъките и зорко да бдят, за да не избягат страшните чудовища. Така титаните завинаги загубили властта си над света. Но борбата на Зевс за властта не свършила до тук. Предстояла му още една битка със стоглавото бълващо огън чудовище Тифон - рожба на Гея и Тартар. От ужас били обхванати животни, хора, дори и самите богове. Земята горяла и всичко се топяло от адска горещина, която бълвали главите на Тифон. Само Зевс смело се изправил пред чудовището и го обсипал с мълнии и гръмотевици. На пепел станали стоте драконови глави на Тифон и той се проснал като огромна планина, от която изригвали огнени езици. Самата Земя била застрашена да се разтопи напълно, но Зевс сграбчил огромното тяло на Тифон и го хвърлил в дълбините на мрачния Тартар. Но и оттам той всявал ужас сред хора и богове, като създавал страшни урагани. Пламъците на Тифон пробивали планините и като огнени реки се стичали по склоновете им... Тифон се оженил за Ехидна. Те изпратили своята рожба – огромен лъв - в планините недалеч от град Немея. От ужас били обхванати хора и животни, чувайки неговият рев.
Настанал глад и мор. Никой не можел да избави хората от бедствието.

Чул за това Евристей и възложил на Херкулес да убие Немейският лъв и да му го донесе в Микена. И Херкулес се отправил към Немея.
Когато стигнал там, видял само опожарена земя до където стигал погледът му. Нямало жива душа. Херкулес се отправил към планините. Цял ден бродил из тях, но никъде не могъл да открие чудовищния лъв. Когато започнало да се мръква, се чул страшния рев на лъва, който се готвел да продължи опустошенията от предишната нощ. Херкулес стигнал до леговището на лъва - огромна пещера с два изхода. Пред единия от тях Херкулес натрупал скали така, че лъвът можел да излезе само през другия изход. Там Херкулес се скрил и опънал лъка си. Не минало много време и огромният лъв с рев излязъл от пещерата. Стрелите на Херкулес го обсипали като мълнии, но нито една не го наранила защото Немейският лъв бил неуязвим за оръжие. Като видял, че стрелите му отскачат, Херкулес оставил лъка си и се нахвърлил върху лъва... Хванал го с мощните си ръце и го удушил. Метнал на гърба си огромния лъв и отишъл в Немея. Там принесъл жертва на своя баща – гръмотвержеца Зевс. Херкулес положил и началото на Немейските игри, по време на които в цяла Гърция царувал мир. Херкулес отнесъл лъва в Микена.
Когато Евристей видял чудовището, се уплашил не толкова от него, колкото от силата на
героя. А великият гръмотвержец Зевс превърнал Немейския лъв в съзвездие и го поставил на небето, за да напомня на хората за подвига на сина му Херкулес, с който той ги избавил от невиждано бедствие.    

КИТАЙ
Китай е още една от люлките на човешката цивилизация. Най-древните намерени човешки останки датират от 600 000 години пр.н.е. А съзвездието Лъв е свързано по много любопитен начин със загадъчния Жълт Император Хуанг-ти – основателя на Небесната империя, царувал в Китай през 27 век пр.н.е. Китайската цивилизация дължи много на легендарния управник: земеделие и животновъдство, бубарство и копринарство, основите на военното дело и нещо изключително важно - основите на китайското писмо. Според легендите Хуанг-ти управлявал сто години, но е живял 300. Къде е прекарал остатъка от дните си и какво е правил? Някои таоистки източници считат, че той се е завърнал на родната си звезда: "... въздигнал се е в Небесата и е станал владетел на Великата Безкрайност, завръщайки се на звездата Сюан Юан". А звездата  Сюан Юан днес наричаме Регул - най-ярката звезда от съзвездието Лъв!
Още забавни неща за митичния Жълт император вижте на: http://www.ancientastro.hit.bg/china/kitai_imperator.html


Приложна АСТРОНОМИЯ

Освен със забележителните си връзки с митологията на различни древни цивилизации, съзвездието Лъв е интересно и от чисто астрономическа точка, достъпна и за любителите. Може би следващия път, когато погледнете нагоре към обсипаното със звезди нощно небе, ще ви е още по-любопитно да погледнете към тази царствена дива котка...
Зодиакалното съзвездие Лъв
(Leo) е разположен под съзвездието Голяма мечка в част от небето, в което няма особено ярки звезди. Заобиколено е от съзвездията Дева, Чаша, Сектант, Рак и Лъвче (Leo Minor). Може да го видим най – високо над хоризонта през нощите на март и април.

 

В безлунна и ясна нощ в съзвездието Лъв могат да се видят с просто око около 70
предимно слаби звезди. Най – светлите му звезди са ά Регулус (Регул), от първа звездна величина и β Денебола от втора звездна величина. Основната фигура на това съзвездие се откроява ясно и се намира лесно на небето: силно удължен, неправилен шестоъгълник.
В звездните атласи тази фигура се превръща в тяло на лъв с буйна грива, която се образува от малки звездички около звездата Регул. Десният крак на лъва също е добре очертан от наредени звездички. Звездата Денебола блести в края на дългата и извита като обръч опашка на лъва. Отдолу виждате илюстрация към звездния атлас на Ян Хевелиус (17 век).Най-ярката звезда в Лъв ά Регул е приблизително четири пъти по – голяма от Слънцето, а температурата на повърхността и е 14 000°, намира се на разстояние от 84 светлинни години. На три ъглови минути от нея има една слаба звездичка, (невидима с просто око), която има жълт цвят и почти не се различава от нашето Слънце. Предполага се, че тази звездичка е спътник на звездата Регул, защото и двете имат едно и също собствено движение в пространството.

В съзвездието Лъв се намира и най-зрелищният метеоритен поток Леониди.
Леонидите са резултат от преминаването на Земята през част от прашните облаци на кометата Темпъл Тътъл. Нейната орбита се кръстосва с тази на Земята. А самите метеорни телца от потока Леониди се движат по затворена орбита около Слънцето. Но те не са равномерно разпределени, а в една част от нея образуват един “плътен облак”. Когато нашата Земя премине през тази част от орбитата на потока Леониди, тогава се наблюдава проливен звезден дъжд с най-високата известна скорост до момента (71 км/сек)! Леонидите обсипват с падащи звезди нашата планета всяка година около 17 ноември като най-ярко се виждат от полунощ до разсъмване. Те са допринесли много за изучаването на метеорите и техния произход. Наблюдавани са повече от хилядолетие. През 1799 и 1833 г. са регистрирани едни от най-зрелищните метеоритни дъждове.  Вероятно един доклад от 902 г. представлява най-старото достоверно описание на Леонидите.
През 1863 г. чрез анализ на исторически сведения за наблюдения на метеоритните дъждове Леониди от 902 до 1533 г. Хърбърт А. Нютон доказва, че максимумът на активността на Леонидите се повтаря на около 33 години. Най-силният метеоритен дъжд, идващ от съзвездието Лъв, е бил през 1966 г. - цели 140 000 метеорита на час! Представяте ли си колко красиво е било това?
Може би в средата на ноември 2008 към наблюдателите на дъжда от падащи звезди Леониди ще се присъедините и вие – посетителите на
catbg.net „Котките – lifestyle за домашни любимци и дива природа”!
И ще си пожелате нещо наистина прекрасно:)

                                     catbg.net 2008
 

 

 Влияния

2 ДИВИ котки в звездното небе - съзвездието ЛЪВ ( LEO)
2008.01.25

2 СФИНКСЪТ - С ТЯЛО НА ЛЪВ и човешко лице
2007.01.26

2 ТИГРОВОТО око
2006.05.13

2 ЧАВИН - индианската империя на синовете на ягуара
2006.03.26