Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Видове диви котки

2 КАРАКАЛЪТ - интелигентният и съсредоточен пустинен рис
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Caracal / Caracal caracal

2008.06.23

Каракалът, известен също и като пустинен рис, се среща в цяла Африка на юг от Сахара (без джунглата), и на Арабския полуостров (без пустинните райони), Мала и Средна Азия до Индия. Обитава сухите райони - гори, савани, степи и акациеви шубраци. За първи път е описан от зоолога Шребер през 1776.
Известни са 9 подвида.
Каракалът е много красива дива котка, а неговите очи излъчват интелигентност и съсредоточеност. Той прилича на риса по това, че има големи черни кичурчета козина на върха на ушите, които могат да достигнат до 5 см! Но е по-малък на ръст. Тялото му е по-стройно и издължено, има високи, тънки крайници като задните са забележимо по-дълги от предните. Височината при раменето му е между 40.6 и 51 см, дължината на тялото му е от 60 до 105 см, опашката му е от 20 до 35 см, а теглото му: 18 – 20 кг. Женските са значително по-малки на ръст от мъжките.



Окраската на козината на каракала е същата като на пумата (
Puma concolor), козината му е къса, гъста, червеникаво-кафява на цвят, но с бяло на корема, около очите и в средата на муцуната. Тези бели ивици изящно са подчертани от черна козина под тях. Меланж или изцяло черна окраска не са невъзможни. Малък процент от каракалите в Израел имат сивкава окраска.
Интересното е, че един от подвидовете каракал, разпространен в Туркменистан, има отдолу на лапите кичурчета козина, която улеснява придвиждането му в песъчливи, каменисти месности.
Особено любопитно е оцветяването на ушите му: те са черни с голямо бяло петно в средата на външния ръб на на всяко ухо – наричат ги „петна – очи”. Всички представители на вида Caracal caracal ги притежават. Тези петна служат като сигнали за другите котки за това в какво настроение е каракалът в момента! Те са особено видими, когато ушите му са прилепнали назад – характерен сигнал за агресия. Вгледайте се внимателно в снимката отдолу и ще ги видите!
И
мето на каракала има турски произход: „кара кал” т.е. „черни уши”.



Каракалът е нощно животно в по-горещите области, а в по-хладните места от ареала му можете да го срещнете по всяко време на денонощието. Живее и си почива в гъсталаци или в цепнатини в скалите. Каракалът е бърз бегач – всъщност най-бързата дива котка от представителите на семейство Felidae с тези размери.  Същевременно той е и чевръст катерач по дърветата, където често избягва опасностите (например, ловна хайка с кучета). Но и (подобно на леопарда) качва плячката си, за да похапне на спокойствие.



Каракалът се х
рани с дребни гризачи, патици, гъски, пустини яребици, таралежи, с малките на импалата... Понякога се храни и с някои плодове като гроздето и дори с трева. Той е много пъргъв, а това му дава възможност с лекота да ловува птици, зайци (дори всепризнатият като иззключително бърз и неоткриваем заек-толай), дребни бозайници. Понякога атакува домашни животни като, например, кози. Има документиран случай, че един и същ каракал е убил 21 кози! Често се справя с плячка, която е много по-едра от него като газелата.



Каракалът е индивидуалист.
Територията на мъжките каракали е значително по-голяма от тази на женските, като често се припокриват. Любопитното е, че женските каракали също често имат припокриващи се помежду им територии, без това да създава конфликти. Големината на тези „ловни полета” е доста голяма – при мъжките е от 98 до 352 км2, а при женски  - от 2 до 112 км2.
Двойки се формират само в размножителния период, а той е през цялата година. Женската може да има по няколко партньора. Нейният избор зависи от ръста и възрастта на мъжките. Между 2 и 6 малки се раждат след от 78 до 81 дена. Проглеждат на 1 седмица и скоро след това прохождат. На 45 дена започват да се хранят редовно с месо.



На 6 месеца мъжките млади каракали са готови да се отделят от майка си и да започнат самостоятелен живот, завоювайки своя територия – обикновено отдалечена на около 90 км от тази на майка им. Младите женски, обаче, често остават по-близо до нея и ловните им територии
им в повечето случаи се припокриват. Полова зрялост мъжките достигат на 12 – 16 месеца, а женските – едва след 21 месеца.
Каракалите ж
ивеят около 18 години.




КЪСМЕТ
С изключение на туркменистанския подвид, считан за рядък, като цяло
каракалът има многобройна, стабилна и здрава популация, чието съществуване – поне до момента – не е заплашено от хората. Нещо повече, в някои райони каракалите са толкова много, че създават проблеми на фермерите. На други места местните жители ги убиват заради кожите им и за храна. Но, за щастие на каракала, кожата му няма търговска ценност. В Южна Африка и Набимия той е позволен за подборен отстрел дивеч.

Каракалът е защитен животински вид в Мароко, Тунис и Алжир, в Индия, Иран, Израел, Казахстан, Пакистан, Таджикистан, Турция и Узбекистан. Любопитен факт е, че особено в Индия има многобройни успешни опити за опитомяването и обучението на каракали за лов на дребни антилопи, зайци, лисици и пернат дивеч. Може би това е един от възможните пътища за съхраняването на тази изящна дива котка...

       Най-красивите големи снимки на каракали, които намерихме,
са на адрес в
Internet: www.okonjima.com
                 www.okonjima.com/site/agents13/agents3.html


                                                   catbg.net 2008
 

 

 Видове диви котки

2 ПУМА - най-голяма сред малките и най-малка сред големите котки
Mammalia/ Carnivora / Felidae / Felinae / Puma/ Puma concolor

2009.09.30

2 ПУМА - господарят на двете Америки от Юкон до Огнена земя
2009.09.30

2 КОТКАТА - РИБАР или съвършенството в умението да ловиш риба
Mammalia/ Carnivora/ Felidae / Felinae/ Prionailurus/ Prionailurus viverrinus

2009.06.30

2 МАРГАЙ - мини оцелот със странни умения
Mammalia /Carnivora / Felidae / Felinae / Leopardus/ Leopardus wiedii

2009.02.03

2 СЕРВАЛ - съвършеният камуфлаж
Mammalia/ Carnivora/ Felidae/ Felinae/ Leptailurus/ Leptailurus serval

2009.01.25

2 ЕВРОПЕЙСКА ГОРСКА КОТКА - дивата красота на Европа
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Felis silvestris silvestris

2008.10.28

2 КАРАКАЛЪТ - интелигентният и съсредоточен пустинен рис
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Caracal / Caracal caracal

2008.06.23

2 СНЕЖНИЯТ ЛЕОПАРД - господарят на високите планини
Mammalia / Carnivora / Felidae / Uncia / Uncia uncia

2007.05.21

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на семейство "Котки"
2007.03.21

2 Азиатската ЛЕОПАРДОВА КОТКА - миниатюрният горски леопард
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Prionailurus bengalensis

2007.02.08

2 ДИВИТЕ КОТКИ - познатите и непознатите хищници
Mammalia / Carnivora / Felidae

2006.12.11

2 ЯГУАРЪТ - голямата дива котка на Америка
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera / Panthera onca

2006.12.08

2 ВИЕЩАТА КОТКА от о. Борнео - виждал ли я е някой?!
Mammalia / Carnivora / Felidae / Catopuma / Catopuma badia

2006.11.19

2 МАНУЛ или котката на Палас - едно необикновено творение
Mammalia / Caniovora / Felidae/ Felis / Felis Otocolobus manul

2006.09.20

2 ЯГУАРУНДИ - малката дива котка с душа на ягуар
Mammalia / Carnivora / Felidae / Herpailurus / Herpailurus yagouaroundi

2006.08.17

2 ПЛАНИНСКАТА КОТКА от Андите
Mammalia / Carnivora / Felidae / Oreailurus / Oreailurus jacobita

2006.07.10

2 ОПУШЕНИЯТ ЛЕОПАРД
Mammalia / Carnivora / Felidae /Pantherinae / Neofelis nebulosa

2006.06.05

2 ЛЕОПАРДИТЕ - най-разпространените диви котки на Земята
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera pardus

2006.03.29

2 ТИГРИТЕ
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera tigris

2006.03.26