Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Резервати

2 Националният парк YELLOWSTONE - една приказка без край (част І)
2009.01.06

„Йелоустоун” e първият в света национален парк в защита на дивата природа. Основан е на 1 март 1872. „Йелоустоун” е част от обектите в списъка на световното наследство на UNESCO. Името му (буквално жълт камък) е от характерния златист цвят на скалите в парка. Виждате един от входовете му - Златната врата - на снимката тук. Основната част на парка (96%) е разположена на територията на щата Уайоминг, но части от него има и в Монтана и Айдахо. Единствен по рода си по онова време, „Йелоустоун” и днес е прочут с прекрасната си дива природа, красиви пейзажи и многобройните геотермални източници. На огромната му територия се намират уникални езера, реки, каньони и пещери. „Йелоустоун” ФАКТИ
Езерото Йелоустоун – най-голямото планинско езеро в Северна Америка – е разположено в центъра на Йелоустоунската калдера*, считана за най-големия супервулкан на континента. Някои предполагат, че това е огромен дремещ вулкан, който е изригвал няколко пъти за последните 2 милиона години. Виждате езерото Йелоустоун на залез слънце на снимката отгоре.

В националния парк „Йелоустоун” е разположено и едно от само петте в света гейзерни полета.
Гейзерите (около 3000) са сред най-популярните забележителности на парка, а най-известен от тях е гейзерът Old Faithful. Виждате на снимката вдясно водите му в покой между две  изригвания. „Йелоустоун” е дом за около 2000 вида растения и стотици видове бозайници, птици, влечуги и риби - някои от тях застрашени от изчезване. По-голямата част от парка е покрита с гори от субалпийски тип, а другата му част – от степи. Всяка година в парка избухват горски пожари – някои от които с катастрофални последствия. Последният бедствен пожар е през 1988 г. когато изгаря около 1/3 от гората. 

ИСТОРИЯТА на „Йелоустоун”
Археологически проучвания доказват, че хора са обитавали тези земи преди повече от 11 000 години. Съвременни изследователи (членове на експецията на прочутите пионери Луис и Кларкс, прекосили за първи път континента) стъпват по тези места през 1805 г., а Джон Колтър открива през 1807 г. термалните източници. Любопитното е, че никой не вярва на тези сведения до 60-те години на 19 век, когато научната експедиция на Дейвид Фолсъм за първи път се изкачва по течението на р. Йелоустоун до езерото Йелоустоун. Следват го няколко други експедиция, в резултат на които през март 1872 президентът Юлисис Гранд подписва указ за създаването на природозащитна територия около езерото Йелоустоун.
Първият суперинтендант на парка е Натаниел Лангфорд. Той не разполага с никакви средства за управлението си (дори не му плащали заплата). Междувременно бракониерството в новосъздадения парк става толкова сериозен проблем, че Лангфорд подава оставка. Следващият суперинтендант Филитус Норис успява да убеди Конгреса на САЩ да финансира поддръжката на „Йелоустоун”. С част от тези пари са построени и първите туристически обекти. Но и това не помага и през 1886 г. в защита на „Йелоустоун” в борбата с бракониерите се намесва американската армия, която дори строи свой Форт Йелоустоун. През 1918 паркът е поверен на създадената две години по-рано Служба на националните паркове, която го управлява и днес. На 26 октомври 1976 г. националният парк „Йелоустоун” е признат за международен биосферен резерват, а през 1978 е сред първите обекти от Списъкa на световното наследство на UNESCO.  

ЕДНА РАЗХОДКА из парка
Това не е толкова лесно нещо... защото той е наистина огромен. Паркът „Йелоустоун” е с приблизително правоъгълна форма на площ от 8,983 км². В Европа той би заел място между територията на Черна Гора (2 пъти по-голяма) и тази за Люксембург (3 пъти по-малка). В САЩ той е по-голям от щатите Роуд Айлънд и Делауеър, взети заедно.
Паркът е разположен на Йелоустонското плато на средна надморска височина около 2 400 метра. Почти отвсякъде то е обградено от величествените склонове на Скалистите планини, издигащи се до 3 400 метра. Най-високата точка в парка е Орловият връх (Eagle Peak) на височина 3462 м; а най-ниската е в долината на река Рийз (1610 м.).Реките и езерата са сред най-красивите забележителности на парка
, макар да заемат само около 5 % от площта му. Интересно е, че част от реките се вливат (не директно) в Атлантическия океан, а другата – към Тихия океан. Към първите принадлежи реката Йелоустоун, изтичаща от едноименното езеро. Тя се влива в река Мисури – най-големия приток на р. Мисисипи. Към Тихия океан пък изпраща своите снежни и кристални води река Снейк – най-големият приток на красивата река Колумбия. Реките на националния парк „Йелоустоун” са прочути с прекрасните си водопади – над 290 от тях са с височина над 4.5 метра! А най-големият и най-известният от тях е Долният водопад на р. Йелоустоун (висок 94 метра).В своето хилядолетно движение водата е прорязала два дълбоки каньона: единият е руслото на р. Йелоустоун (на снимката отгоре) с два големи водопада (Горният и Долният), и каньонът на р. Люис на юг.Горите заемат 80% от територията на парка, а в североизточната му част се намира една от най-големите в света ... вкаменени гори. При изригване на вулкан преди няколко хиляди години дърветата са покрити с пепел и дървесината им се минерализирала.ВУЛКАНИ и ГЕЙЗЕРИ в „Йелоустоун”
Паркът е разположен в североизточния край на равнината на р. Снейк – гигантска арка, врязана в златистите скали, която ни показва пътя на Североамериканската тектонична плоча за последните 17 милиона години. Съвременните пейзажи, на които се наслаждават туристите, са отражение на последните прояви на активност от център, разположен съвсем близо до повърхността на Земята. Йелоустоунката калдера е най-голямата вулканична система на Северна Америка. Често я наричат „супер вулкан”, защото се е образувала преди 640 000 години при катастрофално изригване. Но има следи и от още две подобни по-ранни изригвания. Всички те са издигнали във въздуха огромни количества пепел, разнесли се из целия континент. Възможно е пепелта и газовете в атмосферата да са променили рязко климата и да са причина за изчезването на много видове растения и животни в Северна Америка. Слоевете лава от различните вулканични изригвания се виждат най-добре по склоновете на каньона на р. Йелоустоун. Неговият рязък профил ясно показва, че реката си е пробивала път през застинала лава, а не през ледници.На територията на националния парк „Йелоустоун” се намират около
3 000 гейзера – 2/3 от всички гейзери в света! Тук е най-големият гейзер на планетата
Steamboat („Параход”), както и един от най-известните гейзери Old Faithful (Олд фейтфул), който изхвърля вода на височина над 40 метра на всеки 50 до 90 минути. Освен в Йелоустоун,
в света има още 4 гейзерови полета – Долината на гейзерите в Камчатка и гейзерите в Исландия, Чили и Нова Зеландия.Освен гейзери,
в „Йелоустоун” има около 10 000 разнообразни геотермални източници - горещи, сероводородни извори, кални вулкани и много други неповторими, красиви и опасни извори. На двете снимки горе и отдясно виждате Мамутовите горещи извори.
Един от най-ефектните геотермални източници
в парка е Големият призмачитен извор (Grand Prismatic Spring). Дъното на малкото езерце, образувано около извора, прелива в цветовете на дъгата и сякаш никога не е едно и също. Това великолепно творение на Природата е дело на ярко оцветени бактерии и водорасли, живеещи в топлата вода. Виждате Големият призмачитен извор (най-големия горещ извор в света) на снимката тук:Както и два минерални извора в по - "стандартни" цветове:)За да се изучават отблизо тези природни чудеса, през 2001 г. е основана Йелоустонската вулканична обсерватория, чиято цел е не само да следи вулканичната и геотермалната активност в парка, но и да прави оценка на възможните опасности. Защото всяка година в „Йелоустоун” има хиляди малки земетресения, за щастие повечето от тях незабележими за човека. 

СЛЕДВА продължение...

* (от испански caldera — котел, казан - вулканично образувание, получено при сриване на вулкан навътре в него)

                                                catbg.net 2009
 

 

 Резервати

2 Националните паркове - близнаци "ТСАВО” в КЕНИЯ
2010.01.10

2 Националният парк "КАО ЙАЙ" в ТАЙЛАНД
2009.06.11

2 Националният парк KILLARNEY - ярките багри и древните гори на ИРЛАНДИЯ
2009.04.08

2 Националният парк YELLOWSTONE - една приказка без край (част І)
2009.01.06

2 Националният парк YELLOWSTONE - приказка без край (част ІІ)
2009.01.06

2 Националният парк GROS MORNE - късче от историята на ЗЕМЯТА
2008.09.30

2 Природният резерват WOLONG - домът на спящия дракон
2008.08.26

2 Националният парк "КАКАДУ" - свещената земя на АВСТРАЛИЯ
2008.07.01

2 Националният биосферен резерват ULLA ULLA в БОЛИВИЯ - домът на кондора
2007.05.25

2 Резерватът "УСУРИ" - там, където са запазени последните древни манджурски гори
2007.03.02

2 "КЕДРОВАЯ падь" - скъпоценност от Далечния изток на РУСИЯ
2006.03.28