Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Резервати

2 Националният парк YELLOWSTONE - приказка без край (част ІІ)
2009.01.06Националният парк
„Йелоустоун” е разположен изцяло в планински местности, а това предполага и големи климатични разлики през сезоните. През 1936 г. в парка е измерена рекордно висока температура от 37 °C. През същото десетилетие (през 1933) е измерена и най-ниската до момента температура в „Йелоустоун” : -54 °C! Най-сухото място в парка е около Мамутовите горещи извори, а най-влажното – в северозападната му част. А сняг може да завали по всяко време на годината! Зимната премяна на парка е много красива.Макар и много рядко, през територията на „Йелоустоун” преминават торнадо. Най-силният известен ураган е преминал на 21.07.1987 със скорост на вятъра от 93 до 116 м/сек. След торнадото останала ивица на разрушения с ширина около 3 км и дължина 38 км, в която са повалени всички борове.
„Йелоустоун” е дом на 1870 вида растения, от които 1700 са местни видове. Има 8 вида иглолистни дървета като най-разпространен сред тях е борът Pinus contorta (80%). Той може да е с високо, право стъбло с височина 30-40 до 50 метра и обиколка 90 см. Но може и да е с извит ствол и дори във вид на храст. Вирее на надморска височина до 3 500 метра. Неголеми групи бял бор Pinus albicáulis и западен бял бор Pinus monticola, достигащ височина до 50-70 метра, са разпръснати из целия парк. Най-често срещаните листни дървета са трепетликите, върбите и брезите (обикновено като подлес). Странното е, че площта на трепетликовите гори е намалявала през целия 20 век, а в последните години се наблюдава стабилна тенденция за увеличението им.Едно от най-интересните уникални цвета
на „Йелоустоун” е йелоустоунската пясъчна върбинка
Abronia ammophila, която се среща (около 8000 екземляра) в диво състояние единствено в парка. Любопитното е, че другите видове цветя Abronia, които като цяло са типични за флората на Северна Америка, растат при много по-мек климат. Най-логичното обяснение е, че топлите геотермални източници създават специфичен подходящ за това приятно цвете микроклимат.
В горещите води на езерата се наблюдават образуващи се колонии от трилиони бактерии в причудливи форми и цветове. Може би най-екзотичната от тях е пръчковидната бактерия Thermus aquaticus. Тя е грамотрицателна, не образува спори или капсули, а на слънчева светлина създава разнообразни пигменти. Обитава горещи извори и гейзери, развива се най-добре при температури над 55°C. Нейните термоустойчиви ферменти се използват като инструменти в  молекулярно-генетични изследвания и са основни помощници на учените в проекта за изучаването на човешкия геном.

ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ в Йелоустоун”
Пожарите са обичайно явление в естествените екосистеми и растенията са приспособени към тях по еидн или друг начин – дървета с много дебела кора, борове, които при пожар запръсктав семенат от шишарките си на огромни разстояния и т.н.  По-малко защитените растения обитават по-влажни места, където вероятността от пожари е по-малка или се размножават вегетативно чрез незасегнатите от пожара корени. В екосистеми като Йелоустоун” ниски пожари, при които изгаря само трева, се случват ведна на 30- 35 години, а горски пожари – веднъж на 300 години. Ежегодно в парка от мълнии възникват около 35 горски пожара, а от 6 до 10 други пожари – от непредпазливост. Разбира се, противопожарните мерки са сериозни – има 3 големите наблюдателни кули и постоянно наблюдение от въздуха.Сезонът на пожарите е от края на юни до средата на септември.
Политиката на управата на парка е да се гасят всички пожари с изкуствен произход, а пожарите с естествен се наблюдават и се гасят само ако застрашават хора, сгради или стават неконстолируеми. Има и специални планови пожари за да се изгори изсъхнала дървесина, която може да пренесе пожарите на по-големи територии. Тази практика е установена през 70-те години на 20 век. До тогава се считало, че всчики видове пожари са безусловно вредни. Най-страшният горски пожар в историята на парка е през лятото на 1988 г. В деня на най-големите огньове на 20 август само за деня изгарят 601
км² гора! Общо огънят унищожава 3213 км²  - почти 1/3 от територията на парка. Загиват двама пожарникари, а щетите са за над 120 милиона долара. И единствено природата успява да спре стихията с проливните дъждове в началото на есента. А следите от това бедствие все още се виждат.

ЖИВОТИНСКИЯТ СВЯТ на
Йелоустоун”
В парка живеят почти 60 вида бозайници – сред тях и редките видове вълк, рис и мечка гризли. Срещат се американски бизон (една от най-големите популации в САЩ), черната мечка барибал, елен вапити, черноопашатият елен, снежната коза и пумата. През 1926 г. като част от защитата на елените вапити в парка вълците почти напълни били унищожени и койотът станал най-големият хищник, ловуващ на гризачи. Но той не ловува на големи копитни животни, а това рязко увеличило заболеваемостта сред тях. И през 1935 ловът на вълци е забранен. Наложило се да се предприемат мерки... в защитата им. Късно. И през 1990 г. управата на парка пуска 66 макензийски равнинни вълци (подвид на сивия вълк), за да поправи нанесените щети на екосистемата. През 2005 те са двойно повече.В Йелоустоун” и околностите му живеят около 600 мечки гризли, около половината от тях постоянно пребивават в парка. Има около 30 000 елени вапити, 25 пуми и неизвестен брой росомахи. Макар да се забелязват следи от рисове, никой не ги е виждал след 1998 г.
В реките и езерата на Йелоустоун” живеят 18 вида риби, малък брой влечуги и земноводни и 311 вида птици. В парка можете да видите изключително редкия американски жерав, както и белоглавия орел, белия пеликан и лебеда-тръбач. Почти всички от тези птици гнездят постоянно в парка.НАЦИОНАЛНИЯТ ПАРК Йелоустоун” като индустрия
Паркът е сред най-посещаваните места в САЩ и много скоро туристите ще достигнат 3 милиона годишно (през 2006 г. те са били 2 870 295). На тяхно разположение са 9 хотела, магазини, бензиностанции и безброй къмпинги и хижи, управлявани от концесионерите на парка.
В
Йелоустоун” има 9 информационни центъра и музея – някои от тях са признати и за исторически паметници. Резервациите за летния сезон се правят 5-6 месеца предварително. Много посетители остават в близките градчета и селища около парка. На територията му има точно 499 км асфалтови пътища, които водят към главните забележителности. Централната част на пътя е във формата на осморка с дължина 225 км и е съединена с радиални отсечки към петте изхода на парка. През зимата почти всички пътища са затворени защото преминават през високопланински проходи.
Разбираемо в парка няма никаква форма на обществен транспорт. Но има 1770 км туристически пътеки. Алпинизмът и скалното катерене са забранени, защото скалите в
Йелоустоун” са много крехки. Ловът е абсолютно забранен, а домашни любимци можете да разхождате само на повод и то само в околностите на пътищата, къмпингите и информационните центрове. Но пък можете да отидете за риба.
Най-близкият град, от който можете да стигнете до
Йелоустоун”, е Солт Лейк Сити. Факт е, че през 21 век дори и от България не е проблем да посетите първия в света национален парк и да видите неговтие златни скали, гейзери и водопади. Как да направите това ли? Вижте многобройните информационни линкове в секция Links.

                                              catbg.net 2009

 

 

 Резервати

2 Националните паркове - близнаци "ТСАВО” в КЕНИЯ
2010.01.10

2 Националният парк "КАО ЙАЙ" в ТАЙЛАНД
2009.06.11

2 Националният парк KILLARNEY - ярките багри и древните гори на ИРЛАНДИЯ
2009.04.08

2 Националният парк YELLOWSTONE - една приказка без край (част І)
2009.01.06

2 Националният парк YELLOWSTONE - приказка без край (част ІІ)
2009.01.06

2 Националният парк GROS MORNE - късче от историята на ЗЕМЯТА
2008.09.30

2 Природният резерват WOLONG - домът на спящия дракон
2008.08.26

2 Националният парк "КАКАДУ" - свещената земя на АВСТРАЛИЯ
2008.07.01

2 Националният биосферен резерват ULLA ULLA в БОЛИВИЯ - домът на кондора
2007.05.25

2 Резерватът "УСУРИ" - там, където са запазени последните древни манджурски гори
2007.03.02

2 "КЕДРОВАЯ падь" - скъпоценност от Далечния изток на РУСИЯ
2006.03.28