Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Новини

2 "ЕКЗОТИКУС" - за любителите на екзотични домашни любимци
2009.01.21

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ с "ЕКЗОТИКУС" - един съвсем нов сайт, който ще бъде в помощ
на притежателите на екзотични домашни любимци и на тези, които биха искали да имат у дома по-различно и интересно
живо
същество.
Създаден е от сдружение
„На ти с природата” с подкрепата на RSPCA (британското Кралско дружество за защита на животните от жестокост) в рамките на проект „БЪДИ НАЯСНО!”

"ЕКЗОТИКУС" e с адрес в Internet: http://exoticus.org и обединява ветеринарни лекари, биолози, учени и любители, пленени от интереса си към особени видове домашни любимци – екзотичните животни.
А те
всъщност са ни непознати, донякъде са жертва на модата, а собствениците им нямат никаква или много ограничена информация за правилното им отглеждане. Смъртността и заболеваемостта сред тях, държани в домашни условия, е особено висока и много често причинена от незнание. Но добрата новина е, че по данни от проучвания, проведени през 2006 и 2008 година по поръчка на сдружение „На ти с Природата”, навиците на стопанисване на домашни любимци у нас се променят. И двете изследвания показват нарастващ интерес сред любителите на животни към гледане вкъщи на все по-екзотични видове. За 2 години с близо 10% нараства стопанисването на екзотични видове. В домовете ни все по-често се срещат, отпреди години, папагали, терариумни животни: змии, паяци. Тази тенденция съвпада с наблюденията, които се извършват в цяла Европа - все повече хора ще предпочитат такива домашни любимци в бъдеще.

http://exoticus.org ще представи всичко най-интересно от живота на свобода и в домашни условия на чинчилата, червенобузата костенурка, неразделката, гекона, царевичната змия, различни папагали, та дори
и маймунки. А защо не и на зелената игуана, например? За морската игуана може да научим много, но едва ли някога ще я имаме в дома си като домашен любимец. Е, да се насладим тогава на нейните снимки:)В
http://exoticus.org ще бъдат публикувани мнения на професионалисти – ветеринарни лекари и биолози, изследователи на животните във връзка със здравето и социалното поведение на екзотичните видове. Любители ще споделят опита си при отглеждането на екзотичните в домашни условия в специална Колонка на любителя.

http://exoticus.org има библиотека, която ще бъде разширявана непрекъснато от самите потребителите - така се надяват създателите на сайта.

Целта на „ЕКЗОТИКУС” е чрез обмяната на опит и споделяне на идеи между настоящи и бъдещи собственици и любители на тези животни всички те да направят своя информиран и добре обоснован избор дали да си купят екзотично животинче за домашен любимец.

Сигурни сме, че
„ЕКЗОТИКУС” ще бъде полезен на много хора в страната. Благодарим за предоставената актуална информация на сдружение "На ти с Природата" (www.iwns.org)


                                                  catbg.net 2009


 

 

 Новини

2 АМУРСКИЯТ ЛЕОПАРД Panthera pardus orientalis e увеличил двойно популацията си в Китай
2012.05.06

2 КИТАЙ ще изгради НОВ развъден център за ГИГАНТСКИ ПАНДИ
2009.04.22

2 СЪВМЕСТНО ПРЕДАВАНЕ 200 в ефира на Радио Стара Загора
2009.02.09

2 "ЕКЗОТИКУС" - за любителите на екзотични домашни любимци
2009.01.21

2 Проект "Жива пролет" на Българското дружество за защита на птиците
2008.03.01

2 Идентифициран е НОВ ВИД дива котка: ОПУШЕН ЛЕОПАРД от о. Борнео
2007.03.21

2 Дивите котки в първата за 2007 игра в предаването "Внимание: животни!" по ДАРИК радио
2007.01.09

2 ЯГУАРИТЕ и шейната на Дядо Коледа в Бразилия
2007.01.03

2 Нашата нова секция "СПИСАНИЕТО!"
2006.09.29

2 Web проект "КОТКИТЕ"
2006.03.26