Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Видове диви котки

2 МАРГАЙ - мини оцелот със странни умения
Mammalia /Carnivora / Felidae / Felinae / Leopardus/ Leopardus wiedii

2009.02.03

МАРГАЙ е необичайното име на една необикновена малка дива котка. Латинското име на този вид Leopardus wiedii й е дадено в чест на немския изследовател, етнолог и натуралист принц Александър Филип Максимилиан Вийд-Ноевийд, живял през първата половина на 19 век, приятел и ученик на Александър Хумболд и антрополога Йохан Блуменбах.
Маргай е петниста котка с дълга опашка, която можете да видите единствено в тропическите джунгли на Централна и Южна Америка. Както повечето си малки и големи роднини, маргай е индивидуалист –територията, която обитава, е между 15 и 43 км². Предпочита по-далечните и изолирани части на джунглата от Мексико през Коста Рика, Гватемала, Никарагуа, Панама, Екуадор, Венецуела, Колумбия, Перу, Боливия, Бразилия, Парагвай, Уругвай, Хондурас до Аржентина на изток от Андите. Известни са негови 10 подвида – популациите в Централна Америка, северна Южна Америка и южна Южна Америка представят трите различни родословни линии на Leopardus wiedii. Маргай е малка на ръст дива котка с дължина на тялото от 45 до 80 см, с опашка от 33 до 51 см т.е. до 70% от дължината на телцето й и тегло между 3 и 9 кг. Всъщност маргай е подобен на своя малко по-едър роднина оцелота и обитава същите територии, но главата му е малко по-къса, опашката и крайниците са по-дълги, а шарките по козината на опашката му – съвсем различни.Най-важната разлика между оцелота и маргай е в умението на по-малката дива котка да се катери по дърветата.
Затова понякога наричат маргай „дървесен оцелот”. И съвсем логично докато оцелотът ловува на земята, маргай може да прекара почти целия си живот сред дърветата, преследвайки птици и маймуни по върховете на дърветата. Маргай е единият от само двата вида диви котки, чийто начин на ловуване изисква изключителна гъвкавост на глезените. Подобно на опушения леопард – може би най-страшната дива котка в момента на планетата ни, за която можете да прочетете доста странни неща в секции "Видове диви котки" и "Новини"маргай може да се завърта на глезените си на 180º и да слиза с главата напред така, както се качва по дърветата. Може да сграбчва клоните на дърветата и да се задържа на тях както с предни, така и със задни лапи, както и да скача на значителни разстояния. Има документирани наблюдения, че маргай може да се задържа на клон само с един крак! Няма съмнение, че е твърде неприятно да те преследва из джунглата.

Маргай има златиста козина с големи тъмни петна по нея.

В по-високите части на ареала му петната са по-големи и по-тъмни (черни). Масивната му опашка е едно удобно и много полезно улеснение в джунглата – използва я като балансьор при своите скокове между дърветата. От малката му кръгла главица към вас поглеждат огромни и не особено миролюбиви очи.
Както някои свои роднини (каракал, сервал) маргай има черни уши с бели петна отзад, подобни на очи, които служат да съобщават в какво настроение е в момента.ПОВЕДЕНИЕ и размножаване

Наблюденията на маргай в естествената му среда са доста трудна задача макар, че е активен и предз деня, и през нощта. Затова и сведенията за живота му не са многобройни. Известно е, че се храни с малки бозайници, птици, яйца, гущери и дървесни жаби. Понякога яде и трева най-вероятно за улесняване на храносмилането. Скорошни съобщения за ловуващ на катерици маргай само още веднъж доказват, че той намира плячката си главно сред дърветата и прекарва по-голямата част от времето си сред клоните им.  
Доколкото е известно, при маргай няма определен размножителен период – той може да бъде по всяко време на годината, но само веднъж годишно. Бременността трае около 76 до 84 дена, раждат се само едно или две малки – те са слепи и проглеждат в края на втората седмица от раждането си. Започват да излизат от леговището на 5 седмици и започват да се хранят с месо на 2 месеца.

ЕДИНСТВЕНИТЕ врагове на маргай са хората – тези малки диви котки се избиват заради прекрасната си козина. А след повсеместната им забрана за отстрел следващата най-голяма заплаха за тях е изсичането на Южноамериканската джунгла. Не можете и да ги срещнете особено често в зоологически градини – те просто не оцеляват в плен. Тогава смъртността сред малките диви южноамерикански котки маргай е много над 50%...
Трудно е да се прецени какъв е техния брой в естествената им среда, но, за тяхно щастие, тайнстеният им начин на живот в отдалечени от вредното въздействие на хората райони ги предпазва от унищожение.
Видът Leopardus wiedii е вписан като застрашен вид в световната Червена книга на Международния съюз за запазване на Природата (International Union for Conservation
of Nature
IUNC). Дано наистина това е само предпазна мярка!

 

                                      catbg.net 2009


 

 

 Видове диви котки

2 ПУМА - най-голяма сред малките и най-малка сред големите котки
Mammalia/ Carnivora / Felidae / Felinae / Puma/ Puma concolor

2009.09.30

2 ПУМА - господарят на двете Америки от Юкон до Огнена земя
2009.09.30

2 КОТКАТА - РИБАР или съвършенството в умението да ловиш риба
Mammalia/ Carnivora/ Felidae / Felinae/ Prionailurus/ Prionailurus viverrinus

2009.06.30

2 МАРГАЙ - мини оцелот със странни умения
Mammalia /Carnivora / Felidae / Felinae / Leopardus/ Leopardus wiedii

2009.02.03

2 СЕРВАЛ - съвършеният камуфлаж
Mammalia/ Carnivora/ Felidae/ Felinae/ Leptailurus/ Leptailurus serval

2009.01.25

2 ЕВРОПЕЙСКА ГОРСКА КОТКА - дивата красота на Европа
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Felis silvestris silvestris

2008.10.28

2 КАРАКАЛЪТ - интелигентният и съсредоточен пустинен рис
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Caracal / Caracal caracal

2008.06.23

2 СНЕЖНИЯТ ЛЕОПАРД - господарят на високите планини
Mammalia / Carnivora / Felidae / Uncia / Uncia uncia

2007.05.21

2 ЗОО КЛАСИФИКАЦИЯ на семейство "Котки"
2007.03.21

2 Азиатската ЛЕОПАРДОВА КОТКА - миниатюрният горски леопард
Mammalia / Carnivora / Felidae / Felinae / Prionailurus bengalensis

2007.02.08

2 ДИВИТЕ КОТКИ - познатите и непознатите хищници
Mammalia / Carnivora / Felidae

2006.12.11

2 ЯГУАРЪТ - голямата дива котка на Америка
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera / Panthera onca

2006.12.08

2 ВИЕЩАТА КОТКА от о. Борнео - виждал ли я е някой?!
Mammalia / Carnivora / Felidae / Catopuma / Catopuma badia

2006.11.19

2 МАНУЛ или котката на Палас - едно необикновено творение
Mammalia / Caniovora / Felidae/ Felis / Felis Otocolobus manul

2006.09.20

2 ЯГУАРУНДИ - малката дива котка с душа на ягуар
Mammalia / Carnivora / Felidae / Herpailurus / Herpailurus yagouaroundi

2006.08.17

2 ПЛАНИНСКАТА КОТКА от Андите
Mammalia / Carnivora / Felidae / Oreailurus / Oreailurus jacobita

2006.07.10

2 ОПУШЕНИЯТ ЛЕОПАРД
Mammalia / Carnivora / Felidae /Pantherinae / Neofelis nebulosa

2006.06.05

2 ЛЕОПАРДИТЕ - най-разпространените диви котки на Земята
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera pardus

2006.03.29

2 ТИГРИТЕ
Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera tigris

2006.03.26