Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Влияния

2 ТИГРОВОТО око
2006.05.13

Очите на тигрите са едни от най-доброжелателните в света на котките. Нещо, което не може да се каже за леопарда, каракала или домашната ви котка, например. Тигровите очи са в преливащи се кафяви оттенъци. Те напомнят за топлотата на тъмен кехлибар, но с неприсъща за него плътност. Още в древността - преди повече от 5000 години – хората откриват разновидност на един минерал, който е доста добре известен – кварца. Тази разновидност, особено след полиране, удивително напомня за очите на тигъра: представяме ви полускъпоценния камък тигрово око. Той е сред най-популярните в бижутерията и астрологията, но заглеждали ли сте се внимателно в окото на тигъра?

Тигровото око е непрозрачен кварц или халцедон с преливащ се златисто-кафяв, понякога сивеещ цвят с копринен отблясък. При него има характерно дъгообразно пречупване на светлината, което напомня за ефекта „котешко око”, но липсва изместването на светлинната пътека. Цветът и влакнестият строеж на минерала се дължат на наличието на железен оксид.


 
Красивият полускъпоценен камък има  две цветови разновидности, познати като соколово око и тигрово око. Соколовото око е сравнително по-скоро образувал се в земната кора минерал – преди около 20 милиона години. На цвят той напомня, разбира се, окото на сокола – тъмно сиво-синьо със сивеещ мек отблясък. Ефектът след полирането му леко напомня начина, по който се прелива светлината върху капчици живак. При полускъпоценните камъни на възраст между 20 и 50 милиона години сиво-сините цветове на очите на сокола постепенно преливат в цветовете на окото на тигъра. Минералите, при които можете да видите всички сиво-сини и златисто-кафяви оттенъци, са много интересни. Същинските полускъпоценни тигрови очи са на възраст над 50 милиона години – с богати и плътни златисти до тъмно кафяви цветове.  
Съществува и тъмно червеникава разновидност на тигровото око – тя се среща само в Африка. Преливащите се светове при нея са от тъмно червено през още по-тъмно бордо до черно. В сребърен обков тя е дори по-ефектна от тигровото око в класическите му цветове.

Тигровото око е известно още в древността като лечебен минерал. Той понижава кръвното налягане и лекува псориазис. Полезен е при ставни възпаления, астма, сърдечна слабост, ревмокардии, при възпаление на средното ухо, паралич след инсулт, при хронични депресии и ревматизъм. Но мистичните свойства на тигровото око се ценят още по-високо още в древна Индия и Китай. Според индийците този полускъпоценен камък изостря интуицията, усмирява гнева и носи късмет, лекува необоснована ревност. Това е камъкът на хората с висока емоционалност, които са склонни по-скоро да се приспособяват към обкръжаващия ги свят, отколкото да го „преправят” според своето удобство. Като талисман тигровото око помага на своя собственик да прояви мъдрост и гъвкавост. То не само прекрасно оценява създадената обстановка, но и позволява на собственика си да се приспособи към промените около него и в настроението на околните по най-подходящия начин. С помощта на тигровото око собственикът му винаги намира най-добрия (или по-точно най-безконфликтния) изход от всяка ситуация. На дамите носи късмет и успех във всевъзможните домашни дела и във възпитанието на децата. Тигровото око предпазва бизнесмените от коварството на конкурентите и им позволява да се ориентират в ситуацията с възможно най-голяма материална изгода. В професионален план тигровото око е камъкът на работниците на интелектуалния труд.
В Китай тигровото око е известно като камък на сбъднатите надежди. То приближава изпълнението на желанията ви, развива търпението ви, помага да превърнете загубите в приходи. Полезно е за тези, чийто надежди често не се оправдават, за тези, които искат да получат подкрепа от по-висша сила. Това е камъкът на хората, които искат да поразяват всички с постиженията си. Тигровото око е подходящ талисман за дизайнери, моделиери, архитекти, реставратори, начинаещи летци. Полезно е да го носите във периоди на сериозни жизнени промени.

В астрологията това е един от основните зодиакални камъни.
В различните традиции той се свързва с различни зодии, но най-често това са козирог, дева и телец. В други варианти тигровото око е подходящо за родените под знаците близнаци, дева, стрелец и риби, както и за хора със силно влияние в рождения хороскоп на 3, 6, 9 и 12 дом.

   

В бижутерията тигровото око е много популярен камък. Той е удобен за обработка, подходящ е не само за украшения, но и за вази, кутии за бижута, комплекти за игра на шах и много, много други неща. Въпрос на фантазия и добър вкус. У нас, за съжаление, тигровото око, макар и познато, далеч не се представя в целия си блясък. Причината е в огромното количество евтини украшения от тигрово око, внасяни от Индия, които ни заливат. Но ако се разходите в изисканите магазини за бижута, там все по-често можете да видите качествени тигрово очо, вградено в наистина красиви уникати. Меките и плътни цветове на този полускъпоценен камък го правят подходят за бижута и аксесоари както за жените, така и за мъжете. Тигрово око, вградено в красива игла за вратовръзка или копчета за ръкавели, може да придаде допълнителна нотка елегантност в облеклото на всеки мъж. Според бижутерите, за тигровото око най-подходящ е обковът от патинирано сребро. Ако харесвате този полускъпоценен камък, вслушайте се в съвета им.

                    
                    catbg.net 2006
 

 

 Влияния

2 ДИВИ котки в звездното небе - съзвездието ЛЪВ ( LEO)
2008.01.25

2 СФИНКСЪТ - С ТЯЛО НА ЛЪВ и човешко лице
2007.01.26

2 ТИГРОВОТО око
2006.05.13

2 ЧАВИН - индианската империя на синовете на ягуара
2006.03.26