Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Резервати

2 Националните паркове - близнаци "ТСАВО” в КЕНИЯ
2010.01.10

Парковете - близнаци „Източен Тсаво” и „Западен Тсаво” е сред най-старите и най-големите в Кения. Създадени през април 1948, те са разположени на площ над 10 милиона акра (около 40 милиона декара). Носят името на р. Тсаво, която тече през парковете от изток на запад и се влива в р. Галана. Разделителната линия между източната и западната част на тази огромна територия върви по магистрала 109А и железопътната линия Уганда - Кения – същата железопътна линия, около която в края на 19 век се разиграва историята с лъвовете – човекоядци, за които можете да прочетете в секция „Сафари”. „Източен Тсаво” е разположен изцяло на територията на Кения, „Западен Тсаво” граничи с кенийския национален парк „Чиулу Хилс” на северозапад и резервата „Мкомази” в Танзания на югозапад. Парковете – близнаци оформят единна защитенa територия с площ,
по-голяма от остров Ямайка! Земите по течението на р. Тсаво са предимно полусухи тревисти местности, има и някои много интересни скални форми. Но
най-ценното тук е огромното прекрасно запазено биоразнообразие на растителни и животински видове в целия им блясък в естествената им среда.ПАРКОВЕТЕ - БЛИЗНАЦИ
„Източен Тсаво” е малко по-голям като площ и като цяло равнинен.
Тук са разположени и 3 уникални геоложки формации – платото Ята, скалата Муданда и водопадите Люгард.
Платото Ята е най-големият в света застинал поток от лава, разположен над руслото на р. Ати. Той бележи границата между „Източен Тсаво” и „Западен Тсаво”. Този вкаменен поток от древна лава е с дължина 290 км и е образуван при изригване на вулкана на планината Ол Дойнио Сабук.Скалата Муданда
е 1.6 км дълъг хълм скални напластявания с много красив червеникав цвят. Хълмът има кръгла форма и е естествен бент за вода - оформя вътрешно езеро, което е любимо място за къпане на хиляди слонове и други животинки, които идват тук на водопой през сухия сезон. Тук виждате една чудесна 200-градусова панорамна снимка на скалата Муданда и вътрешното езеро.Скалните форми на водопадите Люгард са сред най-необичайните, които можете да видите в Африка – всъщност това не са същински водопади, а поредица от бързеи по течението на р. Галана. През сухия сезон, когато нивото на водата спада, се откриват оформените от реката за стотици и хиляди години скали. Водопадите носят името на една любопитна личност: барон Фредерик Джон Люгард – британски офицер и изследовател на Африка със забележителна кариера на администратор в богати британски колонии. Роден в Мадрас, Индия, той е губернатор на Хонг Конг , а след това и генерал – губернатор на Нигерия по време на Първата световна война.„Западен Тсаво” е с преобладаващ планински релеф, макар да има и блатисти месности. Там са разположени и езерото Джайп, което е истинска съкровищница на редки видове птици, както и „живите” извори Мзима (думата „мзима” означава „живи”).

Струящата кристално чиста вода става известна в цял свят благодарение на документалния филм на Алън Рот „Мзима: портрет на един извор”. Филмът представя живота под водата на черните хипопотами и крокодилите - това са обичайните обитатели на двата големи басейна на изворите Мзима, които са свързани помежду си с поредица от бързеи, обградени от финикови палми. Горният басейн по някакви неясни причини е любим на хипопотамите, докато крокодилите предпочитат долния басейн.
Ако посетите изворите Мзима (а това съвсем не е трудно, защото има редовни туристически автобуси) можете да видите не само почиващите си крокодили, но и много прекрасни птици, пъргави маймунки и други създания на дивата африканска природа. За удоволствие на посетителите е изградена кръгла зала за наблюдения под водата. И освен ако не сте съвсем без късмет, ще можете да видите различни видове риби в кристално чистия водовъртеж на живите извори Мзима.Животинският свят на „Източен Тсаво”
Националният парк е един от най-големите в света дивечови резервати, който пази непокътната естествената среда на огромен брой животни. Ще споменем само някои от тях: хиеновидния земен вълк Proteles cristat, жълтия бабун, африканския бивол, каракала, африканската дива котка, гепарда, сервала, леопарда и лъва, антилопите хирола и импала, африканския слон, ивичестия чакал и чакала с плащ Canis mesomelas, лисицата с прилеповидните уши Otocyon megalotis, жирафа, черния хипопотам, африканския заек, петнистата хиена, орикса, зебри и катерици (сред тях изключително рядката източноафриканска червена катерица), гризачи, крокодили и газели и какво ли още не. Паркът е дом и за около 500 вида птици.
Ч
овешкото присъствие в парковете „Тсаво”
Въпреки някои находки от ранната Каменна епоха, изглежда, че човекът е стъпил на територията на днешните паркове „Тсаво” през късната Каменна епоха преди около 6000 години. Основните находища на следи от древни поселения са
открити по бреговете на р. Галана. Жителите им са се занимавали с лов, риболов, но и са отглеждали домашни животни. Търговците от племената суахили разменяли с обитателите на долината на р. Тсаво слонова кост, ценни кожи на диви котки и, вероятно, роби. Това е станало около 700 г. н. е, а може би и п-рано. Няма следи от директна „суахили колонизация” на племената около Тсаво.
 
През 19 век за първи път британски и немски изследователи документират срещите си с племената, които днес знаем като орма и уаата.
В края на 19 век за да улесни колконизацията на вътрешността на Кения, Великобритания строи железопътната линия Уганда – Кения. Тук – по поречието на р. Тсаво – се разиграват приключенията на лъвовете – човекоядци и полковник Хенри Патерсън, за които можете да прочетете в секция „Сафари”. 

Племената орма, уаата и масаи живеят по родните си места до 1948, когато са създадени националните паркове „Тсаво”. През 1963 с обявяването на независимостта на Кения управлението на парковете е поето от службата Kenya Wildlife. А парковете „Тсаво” днес са едно от най-популярните в света туристически дестинации за фото сафари. И една от най-строго защитените територии в света - Кения умее на пази своите естествени съкровища.


                                                    catbg.net 2010

 

 Резервати

2 Националните паркове - близнаци "ТСАВО” в КЕНИЯ
2010.01.10

2 Националният парк "КАО ЙАЙ" в ТАЙЛАНД
2009.06.11

2 Националният парк KILLARNEY - ярките багри и древните гори на ИРЛАНДИЯ
2009.04.08

2 Националният парк YELLOWSTONE - една приказка без край (част І)
2009.01.06

2 Националният парк YELLOWSTONE - приказка без край (част ІІ)
2009.01.06

2 Националният парк GROS MORNE - късче от историята на ЗЕМЯТА
2008.09.30

2 Природният резерват WOLONG - домът на спящия дракон
2008.08.26

2 Националният парк "КАКАДУ" - свещената земя на АВСТРАЛИЯ
2008.07.01

2 Националният биосферен резерват ULLA ULLA в БОЛИВИЯ - домът на кондора
2007.05.25

2 Резерватът "УСУРИ" - там, където са запазени последните древни манджурски гори
2007.03.02

2 "КЕДРОВАЯ падь" - скъпоценност от Далечния изток на РУСИЯ
2006.03.28