Начало
 Новини
 Видове диви котки
 Любопитно
 Палео котки
 Резервати
 Ледена епоха
 Организации
 Влияния
 Списанието!
 Библиотеката
 Арт и глезотии
 Сафари
 Links
 За контакти

RA

 

 Любопитно

2 ВЪОБРАЖАЕМО интервю с Йън Андерсън - сърцето и разумът на JETHRO TULL
2010.10.17

Това е едно интервю от вида, от който давам по няколко пъти на ден по време на турне или промоция на нов албум... Надявам се, че за вас – журналистите – тези въпроси и отговори ще са полезни. Малка предварителна подготовка чрез прочитането на основната информация в сайта ни също ще ви спести време и усилия. Извинете ме

за предложенията. Просто се опитвам да съм ви полезен.
Поздрави,
Йън Андерсън

Как измислихте името Jethro Tull?
Това стана през февруари 1968 г. До тогава имената на оркестъра бяха много, обикновено ги променяхме всяка седмица, защото бяхме толкова слаби, че трябваше да се правим на нов оркестър, за да ни наемат в клубовете, където се стремяхме да се прославим и забогатеем. Агентът ни беше учил история в колежа и той предложи името Jethro Tull (през 18 век той е бил пионер в селското стопанство и изобретил редосеялка). Това беше името на оркестъра през седмицата, когато известният лондонски клуб Marquee  ни предложи да поемем програмата за четвъртъците. Името се запази. Късно ли е да се смени? Така мисля.

Кои са днешните членове на групата?
Йън Андерсън - флейта, вокали, акустическа китара, хармоника и мандолина. Мартин Баре на електрическа китара. Дуън Пери – ударни. Джон О’Хара на клавишни и Дейвид Гудие на баса.


 
Защо имаше толкова много промени в състава на групата през годините?
По много причини. Някои от момчетата се ожениха, улегнаха, други сформираха свои групи – такива неща. Джерфи Хамънд-Хамънд напусна, за да стане художник. Джон Гласкок трагично почина от болест на сърцето. Двама бяха уволнени. Сега всички сме добри приятели. Като голямо семейство - различни поколения на два футболни отбора.

През 1976 година нарекохте една от прочутите песни на Tull "Too Old To Rock And Roll"(”Твърде стар за рокендрол”). Обръщайки се назад към това заглавие на песента какво чувствате днес?  
И тогава, и сега тук няма автобиографичен елемент. Това бе песен от албума за цикличните промени в културата, в поп и рок музиката. Наистина, доста пророческа за 1975 година, но напълно вярна днес, когато наблюдаваме завръщането на музикалните влияния от 60-те и 70–те години, пълнещи класациите.


 
И вие ли живеете в миналото както в песента
"Living in the Past"?
Не съм носталгично настроен и не се отдавам на спомени. Предпочитам да живея в настоящето и бъдещето. Обаче в част от нашата публика има късче носталгия и по-старите ни парчета, които пеем, може би ги връщат назад в спомените им. Според нас, не става въпрос да свирим нещо, което е на 30 години. Ние свирим нещо, което е на 24 часа – колкото време е изминало от последното ни качване на сцената. Нашият музикален стил е, надявам се, малко извън времето и не се влияе от музикалната мода.

Поп и рок музиката се промениха много през последните 30 години. Какво е мението Ви за тези промени? Слушате ли нова музика – техно, рап?
Наистина големите промени се случиха през 60-те и началото на 70-те години. Навлизането на музикални влияния от различни култури и исторически периоди създаде условия за бързо-развиваща се и богата творческа музикална среда. Фолк, класика, блуз, джаз и азиатски мотиви и форми обогатиха територията на произхождащите от Америка поп и рок.
Tull беше част от това развитие. От средата на 70-те развитието беше повече технологично, отколкото музикално. Семплингът, синтезаторите и революцията на домашния компютър доведоха създаването на музика до масите на достъпна цена. Но музиката се развива по спирала.
Някои прости стари ритми, мелодии, хармонии, стихове... Нищо не се променя всъщност. Но всяко ново поколение млади музиканти открива колелото, Бийтълс, слънчевите очила и дългите лимузини. Докогато те
и феновете им мислят, че това е ново защо да ги разочароваме? Дайте на децата кутия боя и те ще пребоядисат къщата. Тухлите отдолу са
си същите. Техно и рап? Детски песнички с изразено мнение. Добра идея, но се развива доста ограничено
.Имате ли семейство? Съпруга? Деца? Къде живеете?
Радвам се на компанията и обичта на съпругата си Шона от 26 години, имам две деца –Джеймс и Гаел - и двамата са университета. Имам и 5 котки, две кучета, няколко коня и птици. Живеем в английска селска къща от 18 век със звукозаписно студио, 400 акра пшеница, ечемик и дървета – на около 100 мили на запад от Лондон. Отвратително, нали? Искате ли да се сменим? ... Така си и мислех.Вярно ли е,че развъждате риба? Как стана така,че проявихте интерес към това като хоби и като се оттеглите от музиката ще се занимавате ли някой ден само с това?
През 1978 си купихме втора къща в Шотландия, където съм роден. Търсихме начин да се справим с разходите по собствеността и си спомням, че прочетох в самолетно списание за аквакултурата. Създадохме стопанство за отглеждане на сьомга в началото на този тогава нов бизнес. Последваха фабрика за обработване и пушене, последваха още рибарници и днес наши служители са около 250 души
в планините на Шотландия. Но времето, което мога да отделя на бизнеса, е ограничено до около 1 ден на месец. Сутрин когато се събуждам  аз съм музикант, не фермер или продавач на риба. За това плащам на други да го правят. Аз само обичам да ям пушена сьомга от едно от най-красивите места на света. Краят на живота може да ми
дава знаци, но за пенсиониране не може да става дума.

Слушате ли нови групи и кои предпочитате?
Получавам доста демо записи и дискове от бъдещи музиканти и от професионални изпълнители, така че по този начин слушам доста „нови” неща. Радиото в колата и музикалната телевизия ме държат достатъчно информиран. Никога, обаче, не съм бил добър слушател
на музиката на другите. Даже когато започвах слушах малкото неща, които бяха привлекли вниманието ми. Любимата ми музика тогава
беше
Muddy Waters, Бетовен, индийска класическа и поп музика.

Jethro Tull
 е една от легендите на рока. Защо групата съществува толкова дълго – какво мислите?

Вярността на феновете ни ни кара да работим и да правим пари. Някои групи имат фенове, които проявяват интерес към тях за кратко време. По-верни и привързани фенове осигуряват работата на такива групи като
Zeppelin, The Grateful Dead, Hendrix и Rolling Stones – така те не избледняват. Tull е само една по-малка версия на тези рок гиганти, които ще продължат ще продължат да определят формите в историческите книги на бъдещето.

Турнетата вълнуващи ли са както преди, или ви омръзват?
Това ми е работата. Когато бях малък винаги исках да имам страхотна работа. Не напуснах колежа по изкуствата, за да стана поп звезда. Напуснах го, за да опитам да направя кариера като работещ професионален музикант. Обичам работата си и си я имам. А вече имам златен часовник. Искате ли да имате моята работа? Да се сменим ли? ... Така си и мислех.

Мразите ли да  свирите същите песни като Aqualung или Locomotive Breath всяка вечер толкова години?
Ако не бяха свестни песни, щях да мразя да правя това, но съм късметлия  да имам добра колекция от музика, която още ми прави удоволствие да изпълнявам. Има над 250 песни, всъщност, от които мога да избирам. Освен това, много от музиката на Tull съдържа елементи на импровизация, така че песните никога не са еднакви. Винаги има простор за импровизация и различна интерпретация във всяко изпълнение. Концерт на Tull никога няма да е същият без нещо от Locomotive Breath. Или, поне така е за мен.

Ако можехте да изберете думите за епитафията си, какви биха били те?
„Благодаря ви и лека нощ”. Или, например, „Има ли възможност да ме събудите по телефона?”. Мисля, че това би бил изборът ми.
 
Благодаря Ви, че отговорихте на въпросите ни още един път.
Няма защо. Ще отговарям отново и отново.

:)

www.j-tull.com
На този адрес в Internet се намира официалната страница на Jethro Tull. Много изчистена като дизайн, тя е огромен и много редовно актуализиран източник на информация за групата от създаването им до днес: биографии на всеки от изпълнителите, дискография, концерти, любопитни факти от турнетата и още много забавни и интересни неща около Jethro Tull. Две са нещата, които
не може да не ви направят впечатление, когато четете статиите и интервютата на
Jethro Tull: първото е, че Йън Андерсън (вокалът, разумът и сърцето на групата вече над 40 години) пише лично голяма част от статиите. А второто е изключителното уважение, с което Jethro Tull се отнасят към феновете си. Приятно е да си им почитател. Наистина!:)


                                       catbg.net 2010
 

 

 Любопитно

2 JETHRO TULL в защита на планинската котка от Андите
2010.10.17

2 ВЪОБРАЖАЕМО интервю с Йън Андерсън - сърцето и разумът на JETHRO TULL
2010.10.17

2 НОВИТЕ 7 ЧУДЕСА на Природата на Земята
2009.02.10

2 МОРСКИЯТ ЛЕОПАРД - повелителят на полярните ледени води
2008.12.20

2 МИТОВЕ от ХИМАЛАИТЕ за снежния леопард
2007.03.27

2 ПОВЕДЕНИЕТО на тигрите
2006.03.26