Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Породи котки

2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

Това е една от 40-те нови породи котки, създадени през последните 100 години. Тя е дългокосместата версия на сиамската котка, с която си приличат по грациозната красота, но има по-спокоен характер и е по-малко „разговорлива”. Според някои се е появила случайно - от котило дългокосмести котета на сиамки.
Днес на пръв поглед единствената разлика между двете породи е в козината. Докато сиамската котката има къса, гладка и блестяща козина, козината на балинезийката е фина и копринена с дължина на косъма не по-малко от 5 см по тялото и опашка, която може да има козина, дълга около 12 см в някои случаи. Балинезийските котки, които познаваме днес, са резултат на много време и усилия от страна на група отдадени и трудолюбиви развъдчици на котки.
Т
e са подходящ избор за човек, който харесва сиамските котки, но предпочита да си има работа с не толкова претенциозна котка.ИСТОРИЯ на породата
Има различни теории за произхода на балинезийската котки.  Сигурното е, че балинезийските котенца са се появявали отвреме-навреме в чистопородните сиамски котила. Счита се, че появяването на чиста сиамска котка с по-дълга козина е спонтанна генетична мутация.
Официално историята на балинезийката, независимо от името й, започва в Съединените щати в средата на 50-те години на 20 век. Развъдчиците на котки били заинтригувани от дългокосместите котета, появяващи се отвреме-навреме в котила на породисти сиамки. Тези котенца били сиамски на вид, но имали по-дълга, копринена козина и когато се кръстосвали помежду си, оставали верни на породата. Притежателите на първокласни развъдници на котки в Съединените щати били толкова очаровани от тези дългокосмести сиамски котки, че решили да ги затвърдят като отделна порода и да работят за признаването им от американските асоциации на любителите на котки. Пионери в развъждането са г-жа Марион Дорси от Калифорния (развъдник "Rai-Mar") и г-жа Хелън Смит от Ню Йорк ("Merry Mews"). Но развитието на породата се свързва най-тясно с  г-жа Силвия Холанд – англичанка, живееща в Калифорния (развъдник "Holland's Farm"). Хелън Смит избира името на тази порода не защото, както някои считат, тези котки са свързани по произход  с о. Бали, а защото почитателите им  мислели, че една толкова грациозна и атлетична котка наподобявала с движенията си екзотичните балинезийски танцьорки. За съжаление, човек не може да посети Бали и да очаква да открие дива популация от балинезийски котки.

Породата е призната за първи път като отделна през 1963, а до 1970 г. всички големи фелиноложки организации на САЩ регистрират балинезийката.

В Европа това става около 20 години по-късно.

КАКВА ТРЯБВА да е истинската балинезийска котка
Външен вид
Балинезийката е котка със средни размери, елегантна и изящна. Същевременно тя е гъвката и мускулеста, с издължени, заострени линии, характерни за съвременната сиамска котка.
Тялото й е със среден размер, издължено и гъвкаво, с лека костна система, но с добре развити мускули. Мъжките са по-едри от женските.
Главата й е във формата на дълъг, заострен клин, образуващ правилен триъгълник между брадичката и ушите.
Шията й е дълга и тънка
Очите й са със среден размер, бадемовидни, съвсем леко косо разположени. Идеалният цвят е най-дълбокото и възможно най-чисто синьо.
Ушите й са широки в основата, големи и заострени.
Крайниците й дълги и тънки, задните са малко по-високи от предните.
Лапите й са малки, изящни, с овална форма.
Опашката й е дълга, изтъняваща към върха, добре окосмена.

Козината й е мека, копринена и падаща надолу, с дължнина не по-малко от 5 см (макар,4е през лятото може да бъде и по-къса). Няма подкосъм и по-дълга козина по шията.
Окраска: Козината на тялото трябва да бъде с равномерен светъл цвят, който контрастира с тъмния цвят, на муцуната, ушите, крайниците и опашката. Маската трябва да покрива цялата муцуна (но не и горната част на главата) и да се съединява в тъмноте петна на ушите чрез „пътечка”. С възрастта цветът на козината потъмнява.
Признават се всички цветове, типични за сиамските котки. В САЩ като балинезийски на изложби могат да участват само котки с тъмно кафяви, шоколадови, сини и лилави петна, а котките с други сиамски окраски участват като явански, но като тип и стандарт съответстват на балинезийките.

Любопитното е, че при раждането си котетата от тази порода обикновено са чисто бели и пухкави, тъй като оцветяването "пойнт" на косъма им се появява доста по-късно. Космената им покривка - мека и копринена на допир до степен, че са я оприличавали на хермелин - при малките достига до пет сантиметра дължина. Внимателни родители
Самите им родители са тези, които предизвикват у малките котенца развитието на пъргав ум чрез игрите, приучаващи малките да станат отворени към света на човека. Породата е доста плодовита: раждат се по 3-4 котенца, нерядко и до 7. Сватбеният период за балинезийска котка започва рано -  в сравнение с другите подобни (дългокосмести) породи, те достигат по-рано полова зрялост. Родителите проявяват грижовно отношение към малките, възрастните котки обичат да споделят ежедневието на малките, позволявайки им да се развиват според собствения си ритъм.

ТЕМПЕРАМЕНТ
Балинезийката е жива и любопитна котка и много добре се приспособява към живота в апартамент със семейство. Притежава вродено предразположение към живот в общество - поведение, което вероятно генно обусловено от нейните предци - сиамски котки, свикнали с дворцовата атмосфера в Сиам. Тя е експанзивна и обича постоянно да участва в живота на семейството, а най-вече - в живота на този, когото е избрала за свой стопанин. Любопитна е още от малка и едва преодоляла периода на отбиването, започва да обикаля собствения си терен като истински изследовател на неоткрити земи... Това поведение е общо за всички балинезийки, които превръщат любопитството към външния свят в своя чудесна характерна черта.
Балинезийките са отлична компания, обичливи приятели и чудесни партньори за игра. Имат приятен характер, добре се разбират с други котки и обикновено са доволни да живеят вкъщи.

Някои собственици на балинезийски котки твърдят, че техните котки са по-тихи от късокосместите им братовчеди, докато други настояват, че вярно е точно обратното. Единственото нещо, за което се съгласни всички собственици е, че техните котки са сред най-грациозните и магични от всички породи.


catbg.net 2007

 

 

 Породи котки

2 СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище
2012.04.18

2 РУСКА СИНЯ - от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома
2011.02.21

2 РЕГДОЛ - за домашната котка като парцалена кукла :(
2011.02.03

2 ПИКСИ БОБ - съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис
2011.01.20

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - история на породата в теории и загадки (1)
2010.09.13

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - прочути британски развъдници в началото на 20 век (2)
2010.09.13

2 За котките породи СФИНКС - С ЛЮБОВ
2009.05.02

2 ОЦИКАТ - ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка
2009.03.05

2 ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на сиамската котка
2009.02.23

2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

2 МЕЙН КУУН - ум, благородство и американска дива красота
2008.11.28

2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

2 МАНКС - котки без опашки на остров МАН
2008.11.23

2 ЛА ПЕРМ - нежност и къдрава козина, дар от Природата
2008.11.13

2 КОРНИШ РЕКС - първата порода котки с къдрава козина
2008.10.10

2 КОРАТ - котките на ЩАСТИЕТО
2008.09.25

2 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на персийската котка
2008.05.05

2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

2 ДЕВОН РЕКС - частица от древните английски приказки
2007.11.30

2 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

2007.07.17

2 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА - достойнство, чар и английско възпитание
2007.06.19

2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

2 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) - древна и елегантна
2007.01.17

2 Мъжки имена за котараци - български език
2007.01.16

2 Породите котки и екстериорните им характеристики според класификацията на FIFe
2007.01.15

2 Женски имена на котки - български език
2007.01.12

2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

2 Имена на котки - английски език
2007.01.10

2 АБИСИНСКАТА котка - африканката от Британските острови
2007.01.06