Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 PET индустрия

2 ИСТОРИЯТА на фирмата IAMS - романтична и прагматична
2007.01.24

През 1946 г. Пол Ф. Айъмс - експерт в храненето на животни - основава The Iams Company в една малка фабрика в близост до Дейтън, Охайо. Целта на новата фирма е производството на първокачествени и балансирани храни за кучета и котки, които да им осигуряват необходимите протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали във всеки етап от живота им.
Първият продукт на компанията излиза през 1950 г.  -  суха храна за кучета с марката “IAMS®999” (може би една алюзия за най-високата проба чисто сребро). Така се създава основата на съвременния подход към режима на хранене на домашни животни. Идеите на Пол Айъмс за целесъобразно хранене на котките и кучета са актуални и днес – 57 години след появата на първия продукт на Iams Company.

Основателят на днешния лидер в индустрията за домашни любимци искал да измисли някакво необикновено и запомнящо се име за високия клас продукти на фирмата. С чудесно чувство за хумор и фантазия той избира Eukanuba. Това всъщност е изразът you can noo’ bah, означаващ „супер си” или „ти си върхът”. Този сленг израз, любим на джаз музиканта Ходжи Кармайкъл, е много популярен в южните щати на САЩ през 40-те години на 20 век.Важна година в историята на
The Iams Company е 1970, когато управлението на фирмата се поема от Клей Месайл. 12 години по-късно той става и неин собственик, а Пол Айъмс основава фирмената Фондация по хранене. Дело на Клей Месайл е стратегията, чрез която Iams Company се превръща в световен лидер в разработването и производството на храни за кучета и котки.

През 1987 г. е открит Техническият център “Пол Ф. Айъмс”, намиращ се в град Люисбърг, Охайо.  Това е научно-изследователски институт на Iams Company, в който ветеринари, диетолози, химици и технолози създават нови продукти за здравословното хранене на кучетата и котките.
Освен с този огромен и модерен изследователски център – един от най-добрите в света, фирмата разполага и със заводи за сухи храни в САЩ (Люисбърг и Лайпциг, Охайо; Аурора, Небраска, Хендерсън, Северна Каролина и Холандия (в Кьоворден). А заводът Iams Heartland в Норт Сиукс Сити
, Южна Дакота, произвежда консервирана храна на кучета и котки. Рецептите на всички храни Eukanuba са съгласувани с нормите за качество, определени от американския Национален изследователски съвет (NCR) и от Американската асоциация за контрол над храните (AAFCO).

Следващата важна дата в историята на
Iams Company е 1999 г. когато Procter & Gamble (P&G) става собственик на фирмата с 53-годишна история като част от P&G Health Care.

КЪДЕ можете да намерите продуктите на
Iams?Храните за кучета и котки с марката Eukanuba са предназначени за продажба единствено в специализираните (зоо) магазини и ветеринарните клиники и кабинети.
Серията храни
Eukanuba Veterinary Diets – лечебните храни за кучета и котки – се продават единствено във ветеринарните клиники и кабинети по предписание лекарите за да подпомагат лечението на различни заболявания при домашните любимци.
По света храните
Iams могат да се продават и в магазините за хранителни стоки, супермаркетите и в по-изисканите гурме вериги магазини, както и във пансионите и фризьорските салони за домашни любимци.
Днес в
Iams Company работят около 2 500 души, а храните с марките Eukanuba, Eukanuba Veterinary Diets и  Iams се продават в 70 страни  - след почти 2 години прекъсване сред тях отново е и България.  
Oсновен представител у нас е "Иво Стефанов" ЕООД
(www.zoobg.com)

IAMS и Еukanuba в Internet
Както подобава на уважаваща себе си модерна фирма, IAMS  (както и P&G) използва цялата информационна мощ на Internet. Фирмата има няколко чудесно поддържани уеб страници, във всяка от които можете да намерите много полезни неща за правилното отглеждане да домашния ви
любимец. Разгледайте приятните и като дизайн адреси:

     www.iams.com           www.iamsco.com            www.iamstruth.com
                                            или
                                 www.eukanuba.com

Снимките, които сме използвали в статията, също са, разбира се, от уеб страниците на IAMS и Eukanuba.

                                   
                                         catbg.net 2007 - 2008

 

 

 PET индустрия

2 ВРЕДНА ли е захарта в храните за котките? Митове и ФАКТИ
2010.11.02

2 SOFIA PET BIZ 2009 - първо Балканско изложение на храни, аксесоари и услуги за домашни любимци
2009.10.18

2 PURINA – 115 години пътуване във времето
Историята на днешна Америка през погледа на Ralston Purina (част1)

2007.09.10

2 УИЛЯМ ДАНФОРТ – създателят на PURINA
Сбъднатата американска мечта в една нова индустрия

2007.09.09

2 DIAMOND Pet Foods - една от най-бързо развиващите се компании в индрустрията за домашни любимци на САЩ
2007.03.06

2 ИСТОРИЯТА на фирмата IAMS - романтична и прагматична
2007.01.24

2 BEAPHAR - за един по-добър свят за домашните ни любимци
2006.12.03

2 "МИАЗОО" - една от най-старите фирми в българската pet индустрия
2006.09.07

2 Tropikal PET или какво правят амбициите в съчетание с модерните технологии
2006.07.06

2 INTERZOO 2006 - рекорди, тенденции и обич към домашните ни любимци
2006.06.20