Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Породи котки

2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

От азиатската леопардова котка до бенгалката

Бенгалската котка е една от най-новите породи домашни котки. Хората, които не са запознати добре с породата, но знаят за дивото присъствие в нея, често питат: „А няма ли да изяде собственика си?”.
От друга страна
, притежателите на бенгалски котки демонстрират някои признаци на луда любов, достигаща до фанатизъм, към необикновените си домашни любимци. Тези толкова различни мнения не бива да ви учудват, защото новата порода котки (изминали са само 16 години от признаването й през 1991 г.
), е наистина уникална: тя е възникнала в резултат на целенасочена генетична програма за кръстостването на дивата азиатска леопардова котка Prionailurus bengalensis с домашни котки (предимно египетска мау, абисинска и оцикат). Автор на необичайния проект за създаването на бенгалската котка е американския биолог г-жа Джейн Мил.ИСТОРИЯ на породата

Към средата на 20 век азиатската леопардова котка
Prionailurus bengalensis, обитаваща огромните пространства на почти цяла Азия, Индонезия и Филипините, се оказва под заплахата от тотално унищожение заради ценната си и изключително красива козина. (
Всичко най-интересно за тази малка дива котка можете да прочетете в секция „Видове диви котки” на catbg.net/divi.) Бракониерите не щадяли дори и току-що родилите женски – убивали ги заради кожата, а малките им продавали на туристи. Те пък с удовоствие ги купували,
без да оценяват реално колко трудно е да се отглежда диво животно като домашен любимец.
Ето как Джейн Мил описва своето първо впечатление от леопардовите котки: ”Сърцето ми завинаги бе покорено от красотата на тези животни и същевременно се късаше при вида на обречените на гибел мънички котенца, плачещи в кошниците на търговците на живи сувенири по улиците на Бангкок.” Когато младата тогава американка донесла у дома точно такъв „сувенир”, тя още не подозирала, че ще бъде автор на един от най-екстравагантните експерименти в историята на фелинологията...
Израстналата в домашни условия леопардова котка все пак си оставала диво същество – недоверчиво и некомуникативно. Но когато пораснала, тя не само благосклонно приела ухажванията на черния домашен котарак на Джейн (тогава) Съджън, но и през 1963 г. родила женско котенце (виждате го на малката снимка). Хибридната малка дама наследила екзотичния външен вид на майка си, а малко по-късно била кръстосана със същия черен котарак. Тук експериментът прекъснал – смъртта на съпруга на Джейн Съджън променя изцяло нейния живот.
15 години по-късно дамата - вече г-жа Мил - научава за сравнителното изследване на имунитета към вирусната левкемия на дивите азиатски леопардови котки и домашни котки от различни породи. Това проучване се извършва от специалиста по генетика в Калифорнийския университет Уилям Сънтървол. В рамките на програмата се извършвали и кръстоски на диви и домашни котки. Джейн Мил се обръща към д-р Сънтървол с молба да й даде няколко хибрида от първо поколение. Така започва втория, основен етап по създаването на новата порода бенгалска котка.
Основната идея на този необикновен научен проект
била, от една страна, че хората ще престанат да поощряват варварското избиване на леопардовата котка, ако тя се асоциира с домашен любимец в представите им. Освен това самата Джейн Мил мечтаела за домашна котка, която, макар и опитомена, ласкава и дружелюбна, във всичко други отношения да напомня за типичната хищна дива котка, която обитава джунглите на Азия.

ГЕНЕТИЧНАТА програма
Породата бенгалска котка е създадена от кръстосването на
на дивата азиатска леопардова котка Prionailurus bengalensis
с домашни котки
(египетска мау, абисинска или оцикат).

По характер и поведение хибридите от
F1 и F2 поколение почти не се отличавали от дивите си роднини. Питомни ставали едва кръстоските F4 и F5 поколение, но на този етап ефектът на екзотичната, дива красота на леопардовите котки се губел. Необходимо било да се извърши продължителна
и
внимателна работа, в която в генетичния фонд се включвали различни породи домашни котки
. При първите две поколения котки F1 и F2 и дори при F3 способни за размножаване били само женските. Затова схемата била домашната котка да е мъжката, а женската да е хибрид от F1, F2 или F3. Четвъртото поколение котки по развъдната програма било и първото, в което дивата котка достатъчно се отдалечава от корените си и се превръща в домашна котка. От това поколение нататък породата е наречена бенгалска.
Все пак всяка породиста бенгалска котка притежава приблизително 15-20 % от гените на своите диви предци – леопардовите котки Prionailurus bengalensis. По тази причина котките от новата порода притежават някои неповторими черти като любовта към водата, специфичния див облик и завладяващата пластика на движенията, напомняща за големите диви котки.

 


Водят се някои спорове дали поколенията F
са подходящи за домашни любимци и могат достатъчно добре да се приспособят към живота в човешко общество. Факт е, че поколенията F са всъщност полудиви котки. Но грижа на собствениците на такива котки е да разбират правилно нуждите им и да могат да им осигурят подходящите условия за живот. Без съмнение котките от поколенията F не са добър избор за домашни любимци в обикновено семейство с деца.
За щастие същинската бенгалска котка е много подходяща за голямо семейство, а информация какви грижи са необходими за нея можете да откриете на много места – особено в
Internet. (Вижте линковете за бенгалска котка, които сме подбрали, в секция Links” на catbg.net)Как трябва да изглежда ИСТИНСКАТА бенгалска котка:

Външен вид
Главна особеност на породата е съществената разлика в големината между мъжките и женските екземпляри от породата, въпреки, че теглото им средно е около 7 – 8 кг. Същата особеност се наблюдава и при дивите им предци леопардовите котки.
Тялото на бенгалската котка е удължено, здраво и мускулесто. При мъжките то е по-атлетично, а при женските е по-стройно. Издължените задни лапи, които сякаш „повдигат” тялото, създават голямото сходство на походката на бенгалската котка с тази на истински тигър или леопард.
Главата й е компактна, клинообразна и също изглежда необикновено най-вече поради своеобразното „диво” разположение на ушите й. Те са малки или със среден размер, съвсем леко закръглени на върха. В процеса на селекцията на новата порода леопардовите котки са кръстосвани с много породи домашни котки, включително с египетска мау и сиамка. Като следствие понякога се раждат бенгалски котки с прекомерно развити, големи уши – нещо, което се счита за недостатък.
Очите на бенгалските котки са извънредно изразителни, с изумрудено зелен или златисто жълт цвят.
Още една специфична особеност на бенгалските котки е удебеляването на костите, поддържащи ларингса, в съчетание с голяма, плътна долна челюст. Благодарение на този детайл, когато мяукат някои бенгалски котки демонстрират паст със съвсем квадратна форма – истински тигърчета от анимационно филмче!
Опашката на бенгалката трябва да бъде дебела и не много дълга, с черно връхче.Козината е къса и много гладка.
Главната отличителна черта на всички бенгалски котки, разбира се, е окраската. Нейното разнообразие не е резултат само на селекция.

То е тясно свързано с вариациите, проявяващите при
подвидовете на дивата леопардова котка в зависимост от нейното местообитание.
Различават се два основни типа окраска на козината: петнист или петнисто-розетков и мраморен. За разлика от класическото петнисто оцветяване при домашните котки, при бенгалските черните или кафявите петна са разположени не перпендикулярно, а успоредно на тялото. Формата им може да бъде различна, но най-ефектна е леопардовата – с черен кант и златиста сърцевина. Понякога розетките напомнят за отпечатък от лапа и това е наистина много красиво. Най-вероятно тази форма на петната е привнесена от гените на
индийския подвид на
леопардовата котка Prionailurus bengalensis bengalensis. На снимките отстрани на текста виждате трите най-често срещани типа петна. A над тях - прекрасен представител на породата с шоколадова мраморна окраска...
Муцунката на бенгалската котка трябва да е оцветена в типичен „див” стил: ясни тъмни ивици на бузите, буква „М” или „скарабей” на челото. Шията е украсена с черна „огърлица”. Лапите са на петна или с тигрови шарки, опашката е или с редуващите се пръстени, или е на петна – нещо, което изглежда много ефектно. След като сте прочели това описание, разгледайте отново снимката на бенгалската котка в началото на статията:) Разположението на петната и розетките по тялото може да бъде напълно произволно. Нежелани са единствено ярко изразените ивици на тигровата окраска.

Фонът, на който са разположени петната, също е с разнообразни цветове – от сивкаво-жълт с бронзов оттенък до червеникаво – кестеняв. Важното е той да е констрастен на петната и колкото по-рязък е контрастът, толкова по-добре. Обаче коремът, шията, гърдите и долната страна на опашката трябва да бъдат бели.
При една от разновидностите на породата, наречена „снежен леопард”, мрежата от петна и розетки е на светло кремав фон – окраската като цяло напомня за тази на сиамката. Очите на такива котки може да бъдат както сини, така и зелени на цвят. Котенцата се раждат бели... Има и вариант
“silver” – с тъмни петна на сребристо бял фон.

Мраморната окраска
при бенгалските котки
е много по-странна
и изглежда далеч по-изискано и елегантно, отколкото при другите домашни котки. Можете да се уверите сами в тов
а, като разгледате необикновените мраморни фигури по козината на бенгалската котка в съчетание с почти черната опашка
на пръстени на снимката отляво.

Като цяло окраската на бенгалската котка е много променлива в зависимост от осветлението – това е още едно качество, наследено от нейните диви предци. Често по козината на бенгалката може да се наблюдава така нареченият ефект
“glitter” – светлината прелива и блещука така, сякаш козината на котката е посипана с безкрайно много дребни златни прашинки.

ХАРАКТЕР и темперамент
Слуховете за уж агресивния характер на бенгалската котка са далеч от действителността. Тези котки могат да бъдат също толкова нежни и гальовни, колкото и обикновените домашни котки. Но имат сериозен характер, който в никакъв случай не бива да подценявате. Те са личности!
Бенгалските котки са съобразителни, игриви и дружелюбни, а когато се привържат към някой от семейството, могат да ходят навсякъде по него като кученце, да спят в леглото му, да му „помагат” в домакинската работа, заедно да гледат телевизия или да се къпят във ваната. Те обичат водата - спомняте ли си?
По природа са надарени с великолепно здраве, чистоплътни са, не са претенциозни и обикновено се разбират добре с други животни, като заемат бързо лидерските позиции. Съществува правило, което трябва да помни всеки притежател на бенгалска котка: животните от тази необикновена порода имат нужда от много повече внимание и ласка от човека, отколкото другите обикновени породи домашни котки.
В големите американски и английски развъдници бенгалските котки обикновено се държат във волиери. Но собствениците им се стараят да взимат при себе си малките котета поне за месец, за да могат да обикнат дома на собственика си и топлината на ласката на човешките ръце. Ако това не се направи навреме, по-нататък бенгалката може да прояви нежелателни черти на характера, наследени от твърде дивите си предци: прекалена предпазливост, недоверчивост и склонност към уединение.  РАЗВЪЖДАНЕ
Новороденото бенгалско коте изглежда като миниатюрно леопардче. Но постепенно, докато расте, настъпва период, в който окраската на козината му се променя – фонът избелява, а петната изчезват. Това явление е свързано с генетичната програма за мимикрия, чиято цел е да защитата младите леопардови котки от опасностите, дебнещи ги в джунглата.

Защитната окраска на бенгалските котета често притеснява развъдчиците им – именно когато трябва да им се намери нов дом, бенгалките изглеждат най-зле. От 4-месечна възраст нататък те започват стремително да се разхубавяват, а окончателната им окраска се установява чак на
14 до 16-месечна възраст. Това обстоятелство затруднява оценката за потенциала на младите бенгалски котки, но опитните развъдчици се справят прекрасно.

Важно е да се отбележи, че притежателите и селекционерите на бенгалската котка не са се поддали на жажда за печалби и не са се отклонявали нито за миг от строгата генетична програма на новата порода. Те имат и своя международна организация: The International
Bengal Society (www.bengalcat.com)


 

Котенцата от породата бенгалска котка днес са може би
най-скъпите в света. Но явно си заслужава, нали?  


catbg.net 2007
 

 

 Породи котки

2 СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище
2012.04.18

2 РУСКА СИНЯ - от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома
2011.02.21

2 РЕГДОЛ - за домашната котка като парцалена кукла :(
2011.02.03

2 ПИКСИ БОБ - съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис
2011.01.20

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - история на породата в теории и загадки (1)
2010.09.13

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - прочути британски развъдници в началото на 20 век (2)
2010.09.13

2 За котките породи СФИНКС - С ЛЮБОВ
2009.05.02

2 ОЦИКАТ - ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка
2009.03.05

2 ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на сиамската котка
2009.02.23

2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

2 МЕЙН КУУН - ум, благородство и американска дива красота
2008.11.28

2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

2 МАНКС - котки без опашки на остров МАН
2008.11.23

2 ЛА ПЕРМ - нежност и къдрава козина, дар от Природата
2008.11.13

2 КОРНИШ РЕКС - първата порода котки с къдрава козина
2008.10.10

2 КОРАТ - котките на ЩАСТИЕТО
2008.09.25

2 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на персийската котка
2008.05.05

2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

2 ДЕВОН РЕКС - частица от древните английски приказки
2007.11.30

2 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

2007.07.17

2 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА - достойнство, чар и английско възпитание
2007.06.19

2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

2 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) - древна и елегантна
2007.01.17

2 Мъжки имена за котараци - български език
2007.01.16

2 Породите котки и екстериорните им характеристики според класификацията на FIFe
2007.01.15

2 Женски имена на котки - български език
2007.01.12

2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

2 Имена на котки - английски език
2007.01.10

2 АБИСИНСКАТА котка - африканката от Британските острови
2007.01.06