Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Породи котки

2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

Бирма е дала на света две породи коткибирманска полудългокосместа (свещена бирма), която е представена в същата секция на catbg.net, и бирманска късокосместа (Burmese).

Бирманската късокосместа котка е със средни размери, плътно и компактно тяло. Нейната къса прилепнала козина подчертава мускулестото й тяло. На пръв поглед това неголямо и атлетично животинче не създава впечатление за едра и силна котка, но това не е така. Ако я вземете в ръце, изведнъж ще разберете, че тя е доста тежка. Често казват, че е тя е „тухла, обвита в коприна”. Защото друга нейна удивителна особеност е козината й. Наистина мека като коприна!
Освен това бирманската късокосместа котка има големи изразителни очи, изпълнени с невинност и съблазън в неустоима комбинация. Тези очи са нейното най-убедително средство в арсенала й от оръжия – тяхното мило изражение прикрива умението на бирманката да хипнотизира собствениците си и чрез тях безочливо да командва семействата им. Очите й допълват външния й вид по своеобразен начин и създават особената силна индивидуалност на бирманската късокосместа котка. Любопитното при тази порода котки е, че различните цветове на козината (основните много тъмно кафяв до черен (самур), шоколадов, син, платинов (лилав), и по-новите цветове като червен и костенурков) се съчетават с различен цвят на очите! На всяко оцветяване на козината съответства задължителен цвят на очите.Важно да отбележим и особеностите на характера и поведението на бирманската късокосместа котка. Може смело да се каже, че тя винаги е в добро настроение и никога не проявява признаци на агресия. Не е сложно да я предразположите – достатъчно е ласкавото ви отношение към нея и общуването по време на игра и тя ще се превърне в най-преданото същество. Като поведение тази котка е активна и енергична. Много е любопитна и винаги се интересува от всичко. Трудно издържа да е самотна, затова се чувства прекрасно в компанията на други животни. С лекота установява нови контакти. Със своя дружелюбен характер и компактни размери тя е идеална за отглеждане в града.

ИСТОРИЯ на породата
Както при повечето породи котки от Далечния изток, и произходът на бирманската късокосместа котка е обвит в красива легенда, макар и не толкова ефектна, колкото тази на другата порода котки от Бирма - полудългокосместата котка, наречена свещена бирма.
И така, според преданията, бирманските късокосмести котки са принадлежали на кралете на Бирма и са били показвани като редки съкровища. Преди много векове тези котки са били обитатели на далекоизточните манастири и според един вариант на легендата всеки монах е имал своя обожавана котка – компаньон от тази порода. От онези древни времена до началото на 20 век естественият ареал на разпространението на бирманските късокосмести котки не се е разширявал.
Новата история на породата започва през 30-те години на 20 век. Първите котки от тази порода се появяват извън пределите на Бирма най-напред в САЩ, а оттам във Великобритания и други страни. През 1930 г. моряци донасят от Далечния изток чаровната Вонг Мау. В Ню Орлиънс неин собственик става д-р Джоузеф Томпсън от Сан Франциско. Вонг Мау била неголяма на ръст котка с добре развита мускулатура, компактно тяло и къса опашка, кръгла глава, малка брадичка, широко поставени очи и козина с цвят на лешник. Тук виждате факсимиле на нейна снимка.
Д-р Томпсън привлича специалисти за разработка на програма за затвърждаването на новата порода. Учените решили да използват за кръстоска с източната красавица сиамец - през 30-те години на 20 век външността
на сиамските котки е била много по-близка до тази на бирманските късокосмести котки, отколкото днес. По този начин родът на Вонг Мау  бил продължен.
(За историята на сиамските котки вижте в секция „Любопитно”на
catbg.net/domashni)
От казаното до тук може би ще ви се стори, че бирманската късокосместа котка е изкуствена порода и че в естествени условия такива котки не съществуват. Но това не е така. Подобни котки се срещат, макар и доста рядко, на Малайския полуостров.

ПРИЗНАВАНЕТО на породата
Дълго време бирманската късокосместа котка се считала за (неуспешно създадена) разновидност на сиамката
и любителите на котки не я възприемали много сериозно. Но ярката индивидуалност, особеностите на характера и явните различия между представителите на бирманските късокосмести и сиамските котки наложили необходимостта от разделянето на двете породи и отделянето на новата порода от Далечния изток.
През 1936 г. първа
Cat Fanciers' Association (CFA)
признава бирманската късокосместа котка. Но единен стандарт на породата е създаден едва в началото на 60-те години. Днес съществуващите стандарти могат да бъдат разделени на две групи, всяка от които описва определен тип бирманска късокосместа котка: първият тип е американски, а вторият – европейски. Вторият тип възниква значително по-късно след като бирманските котки проникват на нашия континент през Великобритания. Европейските развъдчици избират малко по-различен път на развитие на породата – тема, която не е обект на нашия разказ. Но независимо от предпочитания тип, популярността на бирманската късокосместа котка в цял свят е голяма.

ОКРАСКАТА
Черната окраска на бирманските късокосмести котки е първата, която е призната официално
като характерна за тази порода. В първия утвърден от Cat Fanciers' Association (CFA)
стандарт се отбелязва само този цвят, но не като черен, а като sable т.е. като самурен заради наситените преливащите се в много тъмно кафяво до черно цветове на разкошната козина, подобна на тази на самура, като долната част на тялото трябва да бъде в по-светли оттенъци. Това е и единствената допустима окраска на бирманската късокосместа котка чак до края на 70-те години на 20 век. Но в котилата на чистокръвни котки от породата понякога се появявали и „бледи” цветове на козината: син, платинен, шоколадов. Причината за появата на новите цветове било привнасянето на гени от сиамските котки. Първоначално американските развъдчици се обърнали с молба към Cat Fanciers' Association (CFA) новите цветове да се признаят като отделна порода под името „малайска”, а по-късно – като разновидност на окраската на породата бирмаснска късокосместа котка.
Днес Cat Fanciers' Association (CFA) признава 4 основни цвята на козината на бирманската късокосместа котка:
Самурен (черен) – наситено тъмно кафяв до черен цвят с по-светъл оттенък на козината в долната част на тялото.
Син (
blue) – сребристо-синкав цвят на тялото с бежови подпали и
по-тъмно сини петна.
Шоколадов (
champagne) – топъл медено-бежов основен цвят на козината със златисти подпали и тъмни шоколадови петна.
Платинов (
platinum) – бледо жълтеникаво-сребрист с розов оттенък цвят на тялото, с розовеещо сребристи подпали и розово-лилави петна.По-широка гама от окраски
се признава от втората по големина организация на любителите на котки в САЩ
(също международна организация като
CFA) The International Cat Association (TICA), която притежава най-големия регистър на котки в света. В процеса на селекцията на бирмански късокосмести котки развъдчиците на TICA използват сиамски котки и с червена и кремава окраска, а също така редките цветове канела и светло бежово, както и костенурковите оттенъци на всички тези окраски. Подробно представяне на Cat Fanciers' Association и The International Cat Association можете да видите в секция „Организации” на catbg.net.
Европейските бирмански късокосмести котки като тази на снимката също са с цветове в широка гама, подобна на тази на TICA.
Общите изисквания, които се поставят от всички международни организации на любителите на котки за участието на бирманските късокосмести котки в изложби, са следните: липса на бели петна или голямо количество бели косъмчета по тялото и остатъчни следи от оцветяване тип
tabby
(т.е. зонарно оцветяване на косъма) по тялото, крайниците и опашката. Изключение за остатъчното зонарно оцветяване по тялото и крайниците се прави за окраските в червено и кремаво като не се счита за сериозен недостатък, но и затваря вратите към по-високо класиране. Лек видим рисунък
tabby се допуска само при котета на възраст до 6-7 месеца. А наличието на посочените тук недостатъци на окраската води до незабавна дисквалификация на котката.

ХАРАКТЕР и темперамент
Малките котенца от породата са много весели
, те често изглеждат несръчни в опитите си да подскачат нависоко и да се приземяват със силно тупване. Остават толкова игриви и като възрастни. Голямата им интелигентност се пробужда рано и започва да се оформя характерът им. Те се превръщат в чаровни и решителни водачи, които успешно управляват домакинството ви с големите си очи и кадифени лапи. Ако бъдат поощрявани, много бирманки разговарят със своите хора с нежни, мили гласове. Те са много добри към децата, понасят домашното куче и, ако се научат на това от малки, много обичат да се возят в кола!Бирманските късокосмести котки са изключително привързани към хората
, по характер са почти като кучетата особено със склонността си да следват навсякъде като сянка собственика си в желанието си да проявят добри чувства. Много бирманки доставят удоволствие на своите хора като се научават да донасят разни предмети. Котките от тази порода обичат топлотата и нежността на ласките и с радост се настаняват в леглото под или над завивиките на любимия им човек. С наслада се включват във всекидневието на домакинството. Някои от любимите им занимания са да помагат в писмената работа или в четенето (като сядат върху материала, който трябва да прочетете), или скачат върху бюфета (за да покажат къде би трябвало да се прибират важните неща). Типично за бирманските късокосмести котки е, че могат да са постоянно с хора. Женските проявяват по-голяма склонност да са постоянен център на вниманието и да командват домакинството. Мъжките предпочитат да надзирават дейността на хората от нечий скут, те са по-великодушни и по-отстъпчиви. Ако са пренебрегнати от собственика си, може и да се нацупят (може би като тази бирманка на снимката отдолу), но, за щастие, това не е за дълго.НИКОГА не трябва да пускате навън сама бирманската късокосместа котка – тя е прекалено доверчива и почти няма инстинкт за самосъхранение особено в градски условия. Нейната представа за оцеляване е да ви погледне със сантименталните си очи в очакване да разберете от какво точно се нуждае в момента. А този метод никак не помага за намирането на храна или за предпазване от преминаващите наоколо коли... 
Бирманските късокосмести котки често успяват да превърнат непонасящи котките хора в ентусиазирани почитатели на породата. Но да ви предупредим! Бирманките има склонността и да усвояват трайно някои лоши привички като, например, да похапват чипс. И ще се налага да купувате по две пакетчета – едно за вас и едно за котката.
 
Много развъдчици считат, че за да видите бирманските късокосмести котки в целия им блясък, трябва да имате поне по една от пол и поне от два цвята (т.е. не по-малко от 4!). Ако се решили да си купите такава котка, НИКОГА не я купувайте от зоо магазин, а само от развъдчик. Препоръчително е, ако имате възможност, да посетите и мястото, където се отглеждат малкоте котета. Те трябва да са здрави, енергични, любопитни и да са свикнали с човешкото присъствие. Най-подходящата възраст за взимането им е на възраст от 12 до 16 седмици.

Бирманската късокосместа котка в Internet
Информацията за тази чаровна порода котки в световното web пространство е сравнително богата като по обективни причини преобладават източници за бирманската котка на английски език.
В секция
"Links" на
catbg.net/domashni ще можете да откриете подбор от линкове за породата, чрез които да продължите из света на любителите на бирманската късокосместа котка.


                                     catbg.net 2007
 

 

 Породи котки

2 СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище
2012.04.18

2 РУСКА СИНЯ - от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома
2011.02.21

2 РЕГДОЛ - за домашната котка като парцалена кукла :(
2011.02.03

2 ПИКСИ БОБ - съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис
2011.01.20

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - история на породата в теории и загадки (1)
2010.09.13

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - прочути британски развъдници в началото на 20 век (2)
2010.09.13

2 За котките породи СФИНКС - С ЛЮБОВ
2009.05.02

2 ОЦИКАТ - ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка
2009.03.05

2 ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на сиамската котка
2009.02.23

2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

2 МЕЙН КУУН - ум, благородство и американска дива красота
2008.11.28

2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

2 МАНКС - котки без опашки на остров МАН
2008.11.23

2 ЛА ПЕРМ - нежност и къдрава козина, дар от Природата
2008.11.13

2 КОРНИШ РЕКС - първата порода котки с къдрава козина
2008.10.10

2 КОРАТ - котките на ЩАСТИЕТО
2008.09.25

2 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на персийската котка
2008.05.05

2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

2 ДЕВОН РЕКС - частица от древните английски приказки
2007.11.30

2 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

2007.07.17

2 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА - достойнство, чар и английско възпитание
2007.06.19

2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

2 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) - древна и елегантна
2007.01.17

2 Мъжки имена за котараци - български език
2007.01.16

2 Породите котки и екстериорните им характеристики според класификацията на FIFe
2007.01.15

2 Женски имена на котки - български език
2007.01.12

2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

2 Имена на котки - английски език
2007.01.10

2 АБИСИНСКАТА котка - африканката от Британските острови
2007.01.06