Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Породи котки

2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

„Страшно искам да си имам пантера!” Тази често чувана фраза възбужда въображението на покойната Ники Хорнър – една от най-забележителните фигури сред американските развъдчици през 20 век. Годината е 1953, а действието се развива в Луисвил, Кентъки. Госпожица Хорнър съсредоточава своите усилия в създаването на черна късокосместа котка с медни очи и екзотичната външност на мини или салонна пантера. Черният индийски леопард* вдъхновява Ники Хорнър при избора на име на породата. Началото на селекцията за създаването й е положено чрез кръстосването на черна американска късокосместа котка с тъмно-медни на цвят очи и женска самурена (черна) бирманска късокосместа котка. Чрез дълъг процес на инбридинг и ауткросинг и изключително внимателна селекция, продължила около 5 години, Ники Хорнър успява да постигне целта си: създаването на черна котка, която не прилича на никоя друга порода, съществуваща в момента.
Cat Fanciers' Association (CFA) признава бомбайската котка -
оранжевооката черна мини пантера с къса блестяща козина - като нова порода с право да участва в изложби и да й бъдат присъждани шампионски титли през 1976 г. – 18 години след като е създадена. Ауткросингът между черна американска късокосместа котка и черна бирманска късокосместа котка все още е позволен.

ВЪНШЕН ВИД
С изключение на цветовете, стандартите на двете породи са сходни. Докато тялото на бирманката е компактно, здраво и атлетично, при бомбайската то е по-скоро със средна дължина и дори леко издължено, с по-лека структура от тази на бирманските си братовчеди.
Бомбайската котка е абсолютно антрацитно черна, включително нейния нос и възглавничките на лапите й.
Козината й - необикновено къса, плътно прилягаща по тялото – е толкова жива и блестяща, че създава впечатлението, че е ... покрита с лак! Американците я описват така: „дете с лачена кожа и с очи като медно пени”.
И така, бомбайската котка е със средни размери с плътен антрацитно черен цвят на късата си блестяща козината и със златисти или медни на цвят очи. Главата й е кръгла, без издатини или ъгли, със здрава, силна долна челюст. Ушите й са със среден размер, широко поставени и леко наклонени напред. Интересното за породата е, че носът с ясно изразен стоп, но без да изглежда гърбав.

Козината е най-характерната особеност на породата. Тя трябва да е къса, прилепнала, блестяща, плътно черна от корена до върха на косъма, подчертавайки извитите мускулести форми на тялото. Тази козина в комбинация със забележителните медни очи на бомбайската котка й придават особено диво очарование. Но и я правят особено труден обект за качествени снимки...ХАРАКТЕР
Общителен и жив. Бомбайските котки са спокойни, много обичат движението, нежни и ласкави са и постоянно мъркат. Обичат и да похапват обилно и вкусно. Някои казват, че ако искаш да имаш едновременно куче, котка и маймунка, значи искаш да притежаваш бомбайска котка. Тези котки могат с лекота да се научат да се разхождат на каишка, обичат да играят като донасят разни предмети и изобщо винаги са готови да се включат в нови начини за забавление, приятно както за тях, така и за хората, с които живеят. Бомбайките са приветливи и отзивчиви, а те са интелигентна и мила компания. Обичат да „поздравяват” гостите. Могат да живеят спокойно заедно с кучета или други домашни любимци. Според профила на породата на CFA, бомбайската котка се разбира добре с деца – факт, който, обаче, се отрича от някои развъдчици на породата извън САЩ. Като цяло бомбайската котка съчетава спокойния темперамент и бистър ум на американската късокосместа котка с общителния, любознателен и ласкав характер на бирманската късокосместа котка (всичко най-интересно за бирманската късокосместа котка можете да научите в същата секция "Породи котки" на catbg.net).

ОТГЛЕЖДАНЕ
Бомбайската котка трябва да се къпе често, за да бъде козината й винаги чиста и блестяща.
Започва да линее на възраст около 1 година, когато кафявата бебешка козина трябва да бъде изчеткана с подходяща четка. След известно време й израства новата „възрастна” козина, която прави приликата й с мини пантера толкова силна. 
Цената на бомбайките обикновено зависи от типа, цвета и кръвните линии, включващи шампиони от различни по ранг национални и международни изложби. Обикновено развъдчиците продават котенцата на възраст от 12 до 16 седмици. На тази възраст те вече има необходимите ваксини и са развили достатъчна психическа и физическа стабилност, за да се адаптират свободно в нова среда, както и са понесат евентуално пътуване със самолет. 
При отглеждането на такова рядко съкровище у дома осигуряването от страна на собствениците на подходящи повърхности и места за драскане за естественото поведение на котките е от жизнено важно значение за здравословния, продължителен и радостен живот на бомбайската котка.

 

ИЗИСКВАНИЯ към котките на изложби
Бомбайската котка може да бъде дисквалифицирана при наличието на белези и петна, а също така и ако нейният нос и възглавничките на лапите й не са плътно черни. Недопустими са зелените очи, както и твърде изразеният стоп, водещ до затруднения в дишането или хъркане – един сравнително често срещан недостатък. Изброените дотук недостатъци обикновено са вродени, както и някои заболявания като порок на сърцето и рак на костния мозък. Много кръвни линии имат и вродени малформации на черепа.
Бомбайските котки трябва да имат правилна захапка и точен брой пръсти. Всякакви дефекти на опашката водят до дисквалификация. Не се толерират прекалено грубите и тежки екземпляри, както и тези със слаба мускулатура. Като цяло около 55% от успеха при представянето на бомбайската котка на изложби зависи от качеството и наситеността на цвета на козината й.

* Черните леопарди, познати ни като черни пантери, са особено характерни не толкова за Индия, колкото за о. Ява. Черните леопардчета често се раждат сред братя и сестри със стандартна окраска. Б.р.

                                    
                                                  catbg.net 2007

 

 

 Породи котки

2 СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище
2012.04.18

2 РУСКА СИНЯ - от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома
2011.02.21

2 РЕГДОЛ - за домашната котка като парцалена кукла :(
2011.02.03

2 ПИКСИ БОБ - съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис
2011.01.20

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - история на породата в теории и загадки (1)
2010.09.13

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - прочути британски развъдници в началото на 20 век (2)
2010.09.13

2 За котките породи СФИНКС - С ЛЮБОВ
2009.05.02

2 ОЦИКАТ - ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка
2009.03.05

2 ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на сиамската котка
2009.02.23

2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

2 МЕЙН КУУН - ум, благородство и американска дива красота
2008.11.28

2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

2 МАНКС - котки без опашки на остров МАН
2008.11.23

2 ЛА ПЕРМ - нежност и къдрава козина, дар от Природата
2008.11.13

2 КОРНИШ РЕКС - първата порода котки с къдрава козина
2008.10.10

2 КОРАТ - котките на ЩАСТИЕТО
2008.09.25

2 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на персийската котка
2008.05.05

2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

2 ДЕВОН РЕКС - частица от древните английски приказки
2007.11.30

2 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

2007.07.17

2 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА - достойнство, чар и английско възпитание
2007.06.19

2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

2 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) - древна и елегантна
2007.01.17

2 Мъжки имена за котараци - български език
2007.01.16

2 Породите котки и екстериорните им характеристики според класификацията на FIFe
2007.01.15

2 Женски имена на котки - български език
2007.01.12

2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

2 Имена на котки - английски език
2007.01.10

2 АБИСИНСКАТА котка - африканката от Британските острови
2007.01.06