Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Породи котки

2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

Произходът на тази порода е обгърнат от противоречия, макар и без красиви легенди като тази за свещена бирма или девон рекс.
Според едни източници тя води началото си от времената на римските завоевания в Европа, според други – от уединени селски дворове в древни времена, според трети – селекцията й е започнала през 19 век едновременно във Велкобритания, Германия и Франция, а през първата половина на 20 век – и в Швеция.
Първият стандарт на европейската късокосместа котка е регистриран през 1925 г.
Първоначално той е бил идентичен с този на британската късокосместа и едва през 1981 г.
FIFe официално я признава като отделна порода. Великобритания, обаче, и днес отказва да я признае, въпреки, че междувременно европейски късокосмести котки вече се отглеждат в цял свят!
Европейската късокосместа котка се отнася към породите, които са с естествен произход т.е. не са дело на експерименти и целенасочени програми за размножаване и са се развивали без особено човешко вмешателство. Идеалната европейска късокосместа котка е без никакви примеси в гените си от други породи. При селекцията й днес
се води много строга политика, за да се постигне създаването на здрава, устойчива и еднотипна порода.Трудно е да се направи някакво кратко и универсално описание на европейката. Това е красива, здрава, елегантна и с хармоничен външен вид котка. Има ярко изразена неповторима индивидуалност.
Тя е ласкава, добра, не се натрапва и не изисква особени грижи. По характер е сангвиник, т.е. уравновесена и в същото време игрива до дълбока старост. С лекота се приспособява към ритъма на живот на собствениците си, но не им се подчинява изцяло. Ненадминат ловец на мишки и плъхове. С две думи: истинска котка!

СЪВСЕМ истинска котка – история на породата
Съществува теория
, според която европейските котки произхождат от египетските, които, от своя страна, са пренесени от римски легионери първо в Италия, а оттам са се разпространили из цялата империя.
 
Има и друга теория – че произхождат от египетски котки, които са се появили в древна Гърция приблизително през 500 пр.н.е. Ако това е така, то те трябва да се се разпространили просто светкавично из Европа, защото има някои сведения, че вече ги е имало в Швеция по време на Преселението на народите (370 – 600 г.н.е.)! Сигурен факт е, че през 10 век домашните късокосмести котки са били разпространени в
по-голямата част на Европа и Азия и били, както и предците им, късокосмести. По-късно, когато от източните страни започнали да се внасят дългокосмести котки и сред късокосместите също започнали да се появяват дългокосмести.

Първоначалната окраска на домашните котки била тигрова в няколко разновидности
мраморни, като рибена кост, класически таби с много сложен красив рисунък и петнисти таби. През Средновековието европейските котки с черна окраска се считали за дяволски животни и по всякакви начини се преследвали и унищожавали, а за тези, които имали на главата си рисунък във формата на буквата W, се вярвало,
че са докоснати от ангели...
Но да се върнем към 20 век – първите, които сериозно се заели с развъждането на породата, са немците. Те обърнали особено внимание на забележителните природни качества на тази порода.
А през 1938 г. за първи път европейска късокосместа е победител на националната изложба на котки в Берлин – това е котаракът
Wastеl von der Kolung (Ненадминатият ловец на плъхове). Това си е самата истина – европейките и днес се считат на за най-добрите ловци на мишки и плъхове. В началото на 20 век първите селекционери на породата развъждали най-вече котки със синя и чисто бяла окраска.
В средата на 20 век на сцената се появяват скандинавските развъдчици (Швеция, Дания и Норвегия). През 1946 г. в Швеция под името шведска домашна котка (Swedish Housecat) е регистрирана първата котка от типа, който по-късно е наречен европейска късокосместа.Междувременно в началото на 20 век започва селекция и във Великобритания.
Развъдчиците там се стараели да закрепят такива признаци на породата като масивност на тялото, кръгла глава и неголеми уши, много гъст подкосъм. Без съмнение това веднага ви напомня за британската късокосместа (статия за тази толкова популярна порода котки можете да прочетете в същата секция). Различната линия на развъждане при британците всъщност довежда и до създаването на две различни породи: европейска късокосместа и британска късокосместа. Както споменахме и в началото, англичаните така и не са признали за отделна порода европейската късокосместа.
Изобщо отношението на британците към европейската късокосместа е малко загадъчно. Защото още през 1871 г. такива котки са участвали на първата Национална изложба на котки. А още през 1925 г. по време на заседание на Британския клуб на любителите на котки един развъдчик предлага европейската късокосместа да се признае за самостоятелна порода. Но не! Единственото, което е направено след признаването на породата от
FIFe, е абсолютно да се забранят кръстоските с британската късокосместа...
В момента извън Скандинавия с развъждането на европейската късокосместа се занимават основно французи, чехи, италианци и немци. Отскоро към тях се присъединяват и руски развъдчици.КАК изглежда истинската европейска късокосместа
Според структурата на тялото си тази котка е със средна големина, здрава, мускулеста и силна Има добре развит гръден кош.
Крайниците й са силни, със средна дължина и леко изтъняващи към кръглите й лапи.
Опашката й е със средна дължина, желателно е да е широка в основата, постепенно изтъняваща и със завито връхче.
Главата създава впечатление за закръгленост, но фактически е по-скоро дълга, отколко широка.
Ушите са със средна големина, широко поставени и изправени, със закръглени крайчета и може да завършват със снопчета косми.
Очите на европейската късокосместа са чисти, прозрачни. Цветът им може да бъде зелен, жълт, оранжев или син в зависимост от окраската на козината. А при нея са признати почти всички цветове с изключение на такива ултра екзотични като канела и бежаво (fawn). Честа практика е даден развъдник да се специализира в развъждането на специфична окраска на котките си – златисти и сребристи таби, мраморни таби, бели и т.н.Това, което ще забележите от пръв поглед, е че европейските късокосмести котки винаги са активни и жизнерадостни. Женските като правило са много нежни и грижовни майки. Изобщо това са чудесни животинки за отглеждане в семейство – те винаги са дружелюбни и се радват на привързаността на човека към тях.
Интересното е, че много развъдчици казват, че котката ви от тази порода има вашия характер. Как така ли? Тя просто възприема характера, възпитанието, темперамента и навиците на собственика си. Това е най-непретенциозната за храна котка, която можете да си представите. Европейката е и сред най-мълчаливите в котешкото царство – отстъпва палмата на първенството може би единствено на персийците. Разбира се, способна е да избави вилата ви от всякакви дребни вредни гризачи. И - най-накрая – тя е добра, умна, с нея ще ви е приятно да сте заедно. Тя наистина ще се превърне в отражение на вашето „аз”. 
И знаете ли какво?
Когато видите такава котка, просто не е възможно да не си кажете: „Ето такова чудо искам да имам у дома!”


В материала са използвани откъси от статията за породата от А.Андреева и Н.Бабаева, публикувана в "Кошки - INFO" 1/2007 и в: http://cat.mau.ru

                              
Превод: catbg.net 2008
 

 

 Породи котки

2 СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище
2012.04.18

2 РУСКА СИНЯ - от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома
2011.02.21

2 РЕГДОЛ - за домашната котка като парцалена кукла :(
2011.02.03

2 ПИКСИ БОБ - съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис
2011.01.20

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - история на породата в теории и загадки (1)
2010.09.13

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - прочути британски развъдници в началото на 20 век (2)
2010.09.13

2 За котките породи СФИНКС - С ЛЮБОВ
2009.05.02

2 ОЦИКАТ - ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка
2009.03.05

2 ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на сиамската котка
2009.02.23

2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

2 МЕЙН КУУН - ум, благородство и американска дива красота
2008.11.28

2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

2 МАНКС - котки без опашки на остров МАН
2008.11.23

2 ЛА ПЕРМ - нежност и къдрава козина, дар от Природата
2008.11.13

2 КОРНИШ РЕКС - първата порода котки с къдрава козина
2008.10.10

2 КОРАТ - котките на ЩАСТИЕТО
2008.09.25

2 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на персийската котка
2008.05.05

2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

2 ДЕВОН РЕКС - частица от древните английски приказки
2007.11.30

2 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

2007.07.17

2 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА - достойнство, чар и английско възпитание
2007.06.19

2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

2 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) - древна и елегантна
2007.01.17

2 Мъжки имена за котараци - български език
2007.01.16

2 Породите котки и екстериорните им характеристики според класификацията на FIFe
2007.01.15

2 Женски имена на котки - български език
2007.01.12

2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

2 Имена на котки - английски език
2007.01.10

2 АБИСИНСКАТА котка - африканката от Британските острови
2007.01.06