Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Породи котки

2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

Норвежката горска котка принадлежи към полудългокосместите породи, създадени през втората половина на 20 век. Но нейният произход е древен - от дивата горска котка, обитаваща фиордите и северните норвежки гори. Нейните предци имали дълга и гъста козина, която ги предпазвала в суровите зимни условия. Запазила е и днес своята красива, пищна, (полу)дълга козина, съобразителността и находчивостта на дивите си предшественици, живели векове наред на свобода в древните, обвити в магически ореол, скандинавски гори.ИСТОРИЯ  на дивата норвежка горска котка
T
ова е старинна дива порода котки,
макар да не може да се похвали с хилядолетната история на сиамките, свещена бирма или корат.

Има теория, според която норвежката горска котка е създадена по естествен път
от кръстоската на местна дива котка и донесените от викингите котки от Британските острови. Това (предполага се) е станало около 700 г.н.е. Със сигурност тази теория се защитава от британските фелинолози, според които няма чистопородна котка, която да не е създадена от тях или поне предците й да са от Обединеното кралство или колониите. Типично имперско мислене...

За първи път дивата норвежка горска котка е описана през 1599 г. от свещеника натуралист Клаузен Фринс. В родината си тя е популярна под името Уеги и е свързана с  много легенди и митове.
В една от тях
се разказва за това, че богът на древните норвежци Тор имал котка, толкова огромна, че той не можел да я повдига. В друга легенда богинята на красотата, любовта и плодородието Фрея пътешествала
на колесница, впрегната от двойка огромни норвежки горски котки.
След публикуването на сборника “Норвежки народни приказки” през 1841 г., тези котки с дълга и пухкава опашка станали герои на народното творчество. За необичайните приключения на норвежката горска котка и днес се разказват истории във всички начални училища.СЪЗДАВАНЕТО на съвременната порода

За първи път червено-бяла норвежка горска котка била показана на изложба в Осло през 1938 г., но сериозна работа по нейната селекция и затвърждаване на породата като домашна котка не се извършвала. След Втората световна война норвежката горска котка свободно се кръстосвала с късокосместите фермерски котки, поради което съществувала опасност породата да изчезне. За да я спаси, президентът на норвежкия клуб на любителите на котки Карл Нордан установил строги правила за чистопородното й развъждане. През 1975 г. е разработен стандарт на породата в норвежкия клуб на любителите на котки. През 1977 г. в Париж породата е призната официално и е утвърден стандартът, което позволило на норвежката горска котка да участва във всички европейски фелиноложки изложби. В САЩ и Канада, по мнението на някои учени, тези котки са попаднали много отдавна с корабите на пътешествениците викинги, които носели със себе си нормандски полуодомашнени котки - предците на норвежката горска котка. Още една теория за нейния произход, вдъхновена може би от приликата й с американския мейн куун. Независимо от това, че норвежката горска котка е съхранила много от чертите на своите диви предшественици, тя живее нормално в домашна обстановка.

КАК ИЗГЛЕЖДА норвежката горска котка днес?
Тялото на норвежката горска котка е дълго, едро и гъвкаво, добре замускулено.
Главата има триъгълна форма, носът е дълъг, с прав профил, без стоп. Има изразена брадичка.
Ушите са дълги, високо поставени, с неголеми стърчащи косъмчета на върха (както при
риса).
Очите й са големи, отворени
и могат да бъдат различно оцветени, като цветът им трябва да съответства на окраската на козината.
Крайниците са високи, като задните са по-дълги от предните. Опашката е дълга и рунтава.
Козината на норвежката горска котка се състои от дълги, блестящи и непопиващи вода покривни косми и от гъст, плътен подкосъм, предпазващ котката от студове. Лятното окосмяване е късо, без “якичка” и без гъсти косми на гърдите и брадата, поради това, че подкосъмът е слабо развит. Наесен се образува зимната козина, която е обилна и равномерна по цялото тяло. Допуска се всякакъв цвят на окраската, а също и комбинация на белия с други цветове за крайниците, корема и гърдите. Най-често срещаните комбинации са някой основен цвят с бяло на гърдите, лапите и корема. При оценяването на изложби особено се цени типът и качеството на косъма, като цветът и рисунъкът имат второстепенно значение.ОСЕМ ВАЖНИ ФАКТА за норвежката горска котка

1.
Това е естествено създадена порода. Нещо особено важно. Защото означава, че се е развивала без намесата на човека много дълго време (казват, че е било така векове наред) докато някой от фелонолозите решил, че тази обикновена нечистокръвна и нечистопородна котка трябва да се превърне в изложбена. Това се случва около 1930 г. От тогава до днес развитието на тази порода котки в е ръцете на хора, които (предимно, но не изключително) се занимават с външния й вид.
2. Тази порода котки е подобна на американския мейн куун и на сибирската горска котка, но не страда от същите генетично предавани болести. Въпреки, че може да има някои слаби места, като цяло това е красива и здрава котка.
3. Това е котка, по-голяма от средната. Още една прилика с мейн куун, която е може би най-едрата порода домашна котка в момента (не става въпрос за създаваните периодично хибриди с диви котки).
Но все пак норвежката горска котка не е толкова едра.
4. Тя е полудългокосместа. Позволена е всякаква окраска не само като цветове, но и като рисунък на козината. Нещо, която я отличава от повечето породи, при които е позволена само определена гама цветове или дори само един цвят в различни оттенъци (например, сивите породи котки като руска синя, шартьоз, нибелунг или корат). Горният слой на козината на норвежката горска котка е защитен, а гъстият подкосъм я предпазва от студа.5.
Породата е призната от всички големи асоциации на любителите на котки по света.
6. Норвежката горска котка е атлетична, умее с лекота да пълзи надолу по дърветата до момента, в който открие подходящо място за скок на земята от височина до 9-10 метра! При това пълзи с главата напред т.е. надолу. Повечето котки обикновено бавно се спускат обратно по пътя, по който са се качили. Най-вероятно норвежката горска котка е развила това свое умение в многовековния си живот в древните норвежки гори. Тя обича да наблюдава околността от високо – защо не именно от върха на някое дърво. Разбира се, не всички представителите от породата обичат чак толкова много да се катерят по дърветата.
7. Някои чистокръвни породи котки са по-редки от други. Норвежката горска котка не е сред редките породи.
8. В момента норвежката горска котка е на 7 място по популярност в света от около 70 породи котки, включени в класация, която е изготвена на базата на интереса на посетителите в Internet към всяка порода и гласуването им в нейна полза. Първите две места се делят от абисинската и сиамската котка, за които можете да прочетете съответно в секции "Породи котки" и "Любопитно".Още информация за норвежката горска котка ще намерите в секция "Links"

                                                  
                                                  
catbg.net 2008
 

 

 Породи котки

2 СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище
2012.04.18

2 РУСКА СИНЯ - от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома
2011.02.21

2 РЕГДОЛ - за домашната котка като парцалена кукла :(
2011.02.03

2 ПИКСИ БОБ - съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис
2011.01.20

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - история на породата в теории и загадки (1)
2010.09.13

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - прочути британски развъдници в началото на 20 век (2)
2010.09.13

2 За котките породи СФИНКС - С ЛЮБОВ
2009.05.02

2 ОЦИКАТ - ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка
2009.03.05

2 ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на сиамската котка
2009.02.23

2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

2 МЕЙН КУУН - ум, благородство и американска дива красота
2008.11.28

2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

2 МАНКС - котки без опашки на остров МАН
2008.11.23

2 ЛА ПЕРМ - нежност и къдрава козина, дар от Природата
2008.11.13

2 КОРНИШ РЕКС - първата порода котки с къдрава козина
2008.10.10

2 КОРАТ - котките на ЩАСТИЕТО
2008.09.25

2 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на персийската котка
2008.05.05

2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

2 ДЕВОН РЕКС - частица от древните английски приказки
2007.11.30

2 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

2007.07.17

2 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА - достойнство, чар и английско възпитание
2007.06.19

2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

2 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) - древна и елегантна
2007.01.17

2 Мъжки имена за котараци - български език
2007.01.16

2 Породите котки и екстериорните им характеристики според класификацията на FIFe
2007.01.15

2 Женски имена на котки - български език
2007.01.12

2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

2 Имена на котки - английски език
2007.01.10

2 АБИСИНСКАТА котка - африканката от Британските острови
2007.01.06