Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Породи котки

2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

МАНЧКИН! Тези удивителни късолапи котки не са сред признатите породи, създадени чрез дълга и внимателна селекция. Необичайните зверчета, наречени на името на приказния народ от страната Оз, са се появили като резултат от спонтанна мутация. Един от онези странни неповторими жестове на Природата, които предизвикват бурни и непримирими спорове между хората. При това вече доста дълго време.МНОГОБРОЙНИ
сведения за чудните същества вълнуват любителите на котки във Великобритания (документирани са от ветеринарния лекар д-р Уилям Джоунс) и Германия още през 30-те години на 20 век. Немците нарекли тези късолапи котки „котка- кенгуру” заради навика им да се сядат, за да огледат ловната си територия. Защото докато повечето котки се надигат на задни лапи, за да се огледат наоколо, манчкин сяда на задните си лапи, а опашката му служи като подпора за поддръжка на равновесие. Те могат да стоят в тази поза доста дълго, а късичките им предни лапички, висящи покрай тялото им, наистина напомнят за кенгуру. И това е толкова необичайно, че не е възможно манчкин да остане незабелязан. През 1933 манчкин стъпват и на френска земя, горе-долу по същото време те стават популярни и в Япония и няколко години подред са сред най-популярните породки домашни котки. Втората световна война спира възхода на манчкин в Европа – всъщност изглежда, че те са почти напълно унищожени. Но, колкото и парадоксално да е това, има достоверни сведения, че такива котки са видяни през 1953 г. в Сталинград. Били наречени "сталинградско кенгуру"...СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ на породата
Тя започва през 1983 г. в щата Луизиана, САЩ. Сандра Хочнидъл намерила и взела у дома черно-бяла мъничка късокосместа котка, която кръстила Блекбъри (“Къпина”). Блекбъри живеела под стар изоставен фургон и била полудива. Нейната нова собственичка предполагала, че късичките лапички на котката били следствие от травма или прекарано тежко заболяване в детството. И учудването й било огромно, когато тази необичайна анатомична особеност се предала и на потомството на Блекбъри. Сандра подарила едно от котетата на своя приятел Кай ЛаФранс. Котаракът Тулуз създал бързо многобройно потомство, което, за радост на собственика му, се настанило във фермата му. И имало същите къси лапички като своя баща. Днес със сигурност може да се счита, че всички манчкин водят своя произход от Блекбъри и Тулуз.

МАЛКО генетика
Изследването на потомците на Блакбъри доказало, че мутацията на късите лапички не засяга по никакъв начин подвижността на ставите на лапите или гръбначния стълб – проблем, който е характерен за кучетата с къси лапи. При манчкин късите лапи са причинени от мутантен ген, който действа като прост доминантен ген. А това означава, че при всяка кръстоска на дълголапа котка от каквато и да е порода с манчкин повечето котета ще имат къси лапички. А крайниците с нормална дължина спрямо тези на манчкин са рецесивни – всеки потомък на такава кръстоска ще носи в себе си и ген на „нормалните” лапи. Любопитното е, че по никакъв начин чрез селекция от човека не може да се получи генотип, който да е 100% носител на гена на късите лапички. Защото такава комбинация в природата просто не съществува. И тя отказва да провежда експерименти с генетичния код на манчкин.

 

Официално новата порода е представена пред професионалните фелинолози и експерти през март 1991 на изложбата на TICA (The International Cat Association) в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк. Днес манчкин могат да участват в състезателни изложбени класове само в TICA (The International Cat Association), UFO (United Feline Organization) и WCF (World Cat Federation), която има договореност с TICA за взаимно признаване на стандартите и породите котки. TICA дава възможност за присъждане на титили на манчкин само на котки с доказана 3 поколения назад монопородно родословие. Ясни са мотивите, поради което е посочено това изискване. При затвърждаването на породата и изучаването на мутацията на късите лапи са правени пробни кръстоски с коренно различни породи, както и с всевъзможни дворни котки.
Днес можете да срещнете къдравите котки манчкин Skookums (хибрид с породата ла перм), Napoleons (хибрид с персийска и екзотична късокосместа), Mei Toi (манчкин - джудже, хибрид с оцикат и сингапура).
Една особена, странна и красива кръстоска с манчкин е Kinkalow (хибрид с американски кърл), създадена в Тексас в развъдниците „Hobbit cats (www.hobbitcats.com) и „Short N Curly Cats” (www.lambkincats.com).
Виждате
Kinkalow на двете прекрасни снимки тук:ВСЯКА от тези кръстоски има своите поклонници, които работят по сериозни развъдни програми – може би един ден така ще бъдат създадени нови породи котки... В Европа манчкин са изключително редки – има само няколко развъдника в Швейцария, Франция и Холандия. Причината може би е в яростната съпротива на FIFe да признае под каквато и да е форма съществуването на манчкин.


КАК изглежда истинският МАНЧКИН
Късолапите котки манчкин са подобни по форма на тялото и гъвкавост на всички обикновени породи котки. Късите им лапички не пречт на тяхната подвижност и жизненост. Всъщност манчкин са сериозни с малко под средния ръст котки с добре развита мускулатура и здрава костна система. Признати са две разновидности: късокосместа и полудългокосместа.
Главата на манчкин е във формата на модифициран клин със закръглени контури, пропорционална спрямо тялото му. Има високи, ясно изразени скули (повече при мъжките, по-слабо изразени при женските). Не се допускат никакви нестандартни признаци.
Ушите му са по-широки в основата, високо и широко поставени, с леко закръглени връхчета, от средни до големи, но винаги пропорционални спрямо главата. Снопчета козина на връхчетата се допускат само при полудългокосместите котки.
Очите на манчкин са средни или големи с бадемовидна форма, разположени достатъчно раздалечено за да придадат открито изражение на лицето. Няма взаимовръзка между цвета на очите и козината.
Тялото им е леко издължено, не компактно, със широк, закръглен гръден кош, а линията на гърба им е с лек наклон нагоре по посока към опашката.
Опашката им е изправена абсолютно вертикално, когато са в движение.
Тя леко изтънява към закръгленото си крайче, не трябва да бъде прекалено тежка. Дължината й съответства на дължината на тялото.

ДЪЛЖИНАТА на козината е единственото, по което се отличават помежду си късокосместият и полудългокосместият манчкин. Късокосместите имат средна на дължина плюшена козина с отлични защитни свойства,  а полудългокосместите – средно дълга копринена козина.
А окраската – да, тя може да бъде абсолютно всякаква, при това един и същ цвят при късокосместия и полудългокосместия манчкин изглежда съвсем различно!
За късокосместите по-популярни са окраските с акромеланични белези - вариации на сиамската окраска, както и мраморни шарки. Дългокосместите манчкин са по-редки, но пък могат да се похвалят с прекрасни опушени, сребристи и двуцветни окраски.
Но не само необичайната външност привлича вниманието на хората към тях...Понякога наричат котките от тази удивителна порода „дакелите на котешкото царство”. 
Това са интелектуални, общителни и нежни котки,
те обичат да се разхождат на повод, лесно се сприятеляват с други котки или различни домашни животинки без ни най-малко да се притесняват от мъничкия си ръст. Манчкин с лекота се запознават с нови хора и нови места. Тези котки са прекрасна компания за хора, които живеят в непрекъснати командировки и пътувания. Абсолютната (по кучешки) преданост и невъзмутимост в съчетание с ръст на играчка превръщат манчкин в незаменими приятели на самотни хора
и малки деца.
Котките от тази порода обичат да си играят с играчки, спокойно позволяват на малките деца да ги завиват, да ги возят в детски автомобилчета и дори да ги затрупват в пясък в градинката – нещо, което едва ли трябва да бъде поощрявано все пак. Манчкин са подвижни и любвеобвилни, никога не показват агресия, но могат идеално да се защитят в битка с дворните котки като ги затрудняват максимално с това, че противникът им не може да предвиди постъпките и скоростта им на движение. Манчкин са неуморими алпинисти и смели скачачи, те се държат като малки акробати. Разбира се, не могат да скачт толкова високи, колкото дългокраките им събратя, но пък демонстрират чудеса от ловкост, докато се катерят по стълби, решетки, преобръщат се във въздуха с неподражаема скорост и удивителна и неочаквана грация.
 


Когато погледнете за първи път манчкин, може би той ще предизвика жалост, вторият поглед – закачлива усмивка, а третият – възторг! Нататък следва какво? Разбира се, само едно – обожание...


Още много информация за котките мейн куун ще намерите в секция "Links".
В материала, който прочетохте, са използвами откъси от статията на Светлана Пономарьова, развъдник "Russicats", публикувана на http://cat.mau.ru

                                                   
                                                      catbg.net 2008
 

 

 Породи котки

2 СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище
2012.04.18

2 РУСКА СИНЯ - от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома
2011.02.21

2 РЕГДОЛ - за домашната котка като парцалена кукла :(
2011.02.03

2 ПИКСИ БОБ - съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис
2011.01.20

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - история на породата в теории и загадки (1)
2010.09.13

2 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА - прочути британски развъдници в началото на 20 век (2)
2010.09.13

2 За котките породи СФИНКС - С ЛЮБОВ
2009.05.02

2 ОЦИКАТ - ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка
2009.03.05

2 ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на сиамската котка
2009.02.23

2 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА - чаровният обитател на древните гори
2008.12.07

2 МЕЙН КУУН - ум, благородство и американска дива красота
2008.11.28

2 МАНЧКИН - вълшебните обитатели на страната ОЗ
2008.11.23

2 МАНКС - котки без опашки на остров МАН
2008.11.23

2 ЛА ПЕРМ - нежност и къдрава козина, дар от Природата
2008.11.13

2 КОРНИШ РЕКС - първата порода котки с къдрава козина
2008.10.10

2 КОРАТ - котките на ЩАСТИЕТО
2008.09.25

2 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА - в огледалото на персийската котка
2008.05.05

2 ЕГИПЕТСКА МАУ - докосната от богинята БАСТЕТ
2008.01.30

2 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА - ненадминатият ловец на мишки
2008.01.03

2 ДЕВОН РЕКС - частица от древните английски приказки
2007.11.30

2 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

2007.07.17

2 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА - достойнство, чар и английско възпитание
2007.06.19

2 БОМБАЙСКА КОТКА - оранжевооката черна мини пантера
2007.04.21

2 БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) - изящество от метал, обвито в коприна
2007.03.14

2 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) - полъх на легенди от Далечния изток
2007.02.28

2 БЕНГАЛСКА котка - един генетичен експеримент в края на 20 век
2007.02.08

2 БАЛИНЕЗИЙСКА котка - дългокосместа, синеока и грациозна
2007.01.23

2 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) - древна и елегантна
2007.01.17

2 Мъжки имена за котараци - български език
2007.01.16

2 Породите котки и екстериорните им характеристики според класификацията на FIFe
2007.01.15

2 Женски имена на котки - български език
2007.01.12

2 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ - ах, тези удивителни уши!
2007.01.11

2 Имена на котки - английски език
2007.01.10

2 АБИСИНСКАТА котка - африканката от Британските острови
2007.01.06