Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Любопитно

2 САВАНА - в сянката на африканския СЕРВАЛ
2009.01.30

Представители от породата савана са сред най-интересните и спорните напоследък в царството на домашните котки – те притежават дивото излъчване и уникалната окраска на своите скорошни африкански предци – дивите котки сервал. Защото породата савана е хибрид между домашна котка и сервал.  Ако искате преди да продължите да четете тази статия да научите повече за уникалните способности на сервала, вижте: http://catbg.net/divi/index.php?sta=75&catid=2ИСТОРИЯТА
Тя започва съвсем наскоро – през април 1986 г.
Тогава в дома на Джуди Франк - развъдчик на бенгалски котки, (които от своя страна са резултат от кръстостването на дивата азиатска леопардова котка Prionailurus bengalensis с домашни котки - египетска мау, абисинска и оцикат), на бял свят идва първата котка от бъдещата породa савана – хибрид между домашна котка и сервал.  Статии за бенгалската, абисинската котка и египетска мау вижте в секция "Породи котки".Екзотичната котка привлича вниманието на Патрик Кели, който от много години проявава интерес към подобен тип странни домашни котки. Той купува едно от котетата от друго котило савана през 1989. Ентусиазмът на Кели и желанието му да създаде нова порода домашни котки – кръстоска със сервал – го увличат до такава степен, че той установява какви стъпки е необходимо да предприеме, за да бъде призната новата порода и, въоръжен с тази информация, просто ...започва работа. Свързва се с прочути развъдчици на сервали и се опитва да ги убеди да се включват в този експеримент. Неуспешно. Все пак намира един развъдчик, който е склонен да го подкрепи – Джойс Сроуф. Мотивите за това съгласие ни убягват. 
И така през 1996 Патрик Кели и Джойс Сроуф пишат оригиналната версия на първия стандарт на новата порода савана и го представят пред Управителния съвет на
The International Cat Association (ТICA).
В неподходящ момент – през същата година
ТICA налага мораториум срещу приемането на нови породи котки. И едва през 2000 г. савана
е регистрирана сред признатите от Т
ICA породи при много оспорвано гласуване със 7 срещу 6 гласа...
По същото време ентусиазираните развъдчици на хибридната порода създават своя асоциация: Savannah International Member & Breeder Association (www.s-i-m-b-a.org) с регистрирани над 100 котки, а само след година те вече са над 200.КАК изглеждат котките САВАНА
Те са сред най-едрите при домашните (или одомашнените?) котки.
Издълженото им стройно тяло създава впечатление за по-голямо от истинското им тегло. Всъщност има ясна тенденция към смаляване на ръста им при одомашняването им т.е. при привнасянето на кръв от домашни котки. Поколеният F1 и F2 – първите поколения кръстоски – са най-едрите поради силното генетично влияние на сервала въпреки, че разликата със сервала е значителна както можете да видите на тази уникална снимка отляво отдолу - савана е отляво, отдясно - отглеждан
в плен сервал!
Мъжките хибриди са значително по-едри от женските и чак до F5 са стерилни – затова и женските котки савана са много по-скъпи от мъжките. А заради различни странични генетични фактори при едно и също котило савана може да има големи разлики в ръста на малките. Някои развъдчици споменават хибриди савана първо поколение с тегло до 17-19 кг. Разликата в ръста между женските и мъжките е същата като при савана и сервала - виждате я на снимката отдясно на синия фон.
Козината на савана
зависи изключително много от това с каква  домашна котка е кръстосан сервалът или хибридите от първо и второ поколение. Някои от първите поколения савана имат различни видове тъмни петна на по-светла козина и много развъдчици се стараят да усилят този ефект с привнасянето на кръв от породи с екзотични рисунъци на козината като египетска мау или бенгалска котка.
Помислете си само каква развъдна каша заплита човекът при кръстосването на всякакви домашни котки, африкански сервал, бенгалски котки с кръв на дива азиатска леопардова котка във вените и т.н. Къде трябва да е границата на такъв експеримент?
Стандартът на TICA изисква окраската да бъде в един от следните варианти:
черни или много тъмно кафяви шарки тип таби на кафяв фон (светло до тъмно кафяво, златисто, с червеникави оттенъци); сребриста козина с черни или много тъмно сиви петна; черна козина с черни петна или опушено черно с черни петна - като на тази серия снимки, където виждате един не твърде миролюбив котарак савана F1.A
междувременно на бял свят се появяват нови нестандартни окраски на савана като мраморната, колор пойнт като на сиамската котка и дори синя – всичко зависи от това с какви домашни котки се кръстосват хибридите. Както разбирате, външният вид на котките савана е изключително разнообразен и зависи от генетичните комбинации, създадени от капризите на развъдчиците на новата порода, повечето от които търсят все пак „по-дивия” външен вид на савана. 
Позволените от TICA породи домашни котки за кръстоска са египетска мау, оцикат, ориенталска късокосместа и американска късокосместа.
А непозволените, но често срещани кръстоски са с бенгалската котка (заради дивата окраска) и с мейн куун (заради огромния ръст).
ЧУДЕСАТА на гените
В „дивия” външен вид на савана често са вплетени много от очарователните характеристики на сервала – разнообразните петна, изправените сближени уши, с издължено тяло, с по-високи задни крайници, с по-скоро дълга глава и дълъг не много широк гръб.
Отзад в горната част на ушите си също като сервала имат подобни на очи петна. Окраската на късата им опашка (още една прилика) има черни пръстени и черно връхче. Очите им са сини докато са малки, а когато пораснат може да бъдат зелени, кафява, златисти или пъстри и имат необикновената форма на бумеранг и са леко притворени, за да ги предпазват от слънчевата светлина. От ъгълчетата на очите им към бузите им отстрани покрай носа до мустачките им се спускат тъмни шарки подобни на тези при гепардите – наричат ги „сълзите на гепарда”. Тези „сълзи” също има защитна функция като намаляват блясъка на слънчевите лъчи, който може да бъдат сериозна пречка по време на лов. Повечето поколения F1 на савана има едновременно всичките тези особености – дар от дивите си роднини, но които постепенно изчезват при следващите поколения.

ТЕМПЕРАМЕНТ
Описват савана като приятелски настроена, настоятелна, активна и игрива котка, която проявява интерес към деца и кучета:) Сравняват нейната провързаност към собственика с тази на кучето – савана може да ви следва навсякъде по петите. Освен това може да се научи да ходи на каишка и дори да апортира! Обича да поздравява новодошлите с прегръдка или с неочакван скок. Има сведения за изключително дружелюбни представители на новата порода, но повечето от тях си остават изключително подозрителни към непознати – затова особено важна е социализацията на малките котенца. Притежателите на савана казват, че това са изключително интелигентни котки. И имат невероятни способности за отскок върху хладилници, гардероби, дори на втория етаж на къщата – можете да им повярвате, защото сервалът има най-високият вертикален отскок от всички диви котки! Савана са много любопитни и искат да знаят всичко за всички. Често се научават как да отварят врати и шкафове и се налага да поставяте резета или райбери, за да ги спрете.Савана не се страхуват от вода
– те могат да си играят и дори да се къпят. Е, по тази причина паницата им с вода може да е голямо предизвикателство и да се превръща в мини баня за предни лапи, докато не се изпразни, а водата не се разлее по пода.Савана издават различни звуци от домашните котки
– може да цвърчат като баща си сервала, да мяукат като майка си домашната котка, а защо не и двете неща едновременно? Създават се съвсем нови, интересни звуци. Савана умеят и да съскат – това е особеният звук, издаван от сервала, който е различен от този при домашната котка, а
е по-близък до съскането на промъкваща се змия.
 И може да изплаши доста хора, които изобщо не очакват такъв звук да се издава от котка! Съскането и изобщо агресивното поведение, чийто предупредителен знак е съскането, са най-често срещани при хибридите от първо и второ поколение, но могат да бъдат туширани донякъде чрез ранна социализация.

ЗДРАВЕ
Савана са считани за надарени с изключително добро здраве заради хибридния си произход. Някои от тях може да се разболеят от болести, характерни за породата домашна котка, с която е кръстосан сервалът, но като цяло нямат никакви здравословни проблеми.
Според ветеринарни лекари сервалът има сравнително малък черен дроб и някои савана наследяват тази особеност. Затова е възможно да се налага приемането на лекарства. Има много случаи, които се обсъждат между развъдчиците на хибридни котки, че савана не понасят анстезии, които съдържат кетамин. Затова повечето от развъдчиците им указват това в договорите за покупка на коте от тях като специална забележка в случай на хирургическа намеса.
Друго, което твърдят повечето (но не всички) развъдчиците е, че савана не понасят модифицираните живи ваксини и че такива ваксини може да са много опасни за котките.
Трето нещо е, че според някои развъдчици в диетата на савана трябва да се избягват зърнени храни и препоръчват високи протенинови нива – звучи логично при роднинската близост със сервала. Има и спорове и дали трябва да се дава калций на малките котета или не.
Истината е, че при всякаква промяна с храненето на савана е добре да се посъветвате най-напред с ветеринарен лекар или със специалист – развъдчик на екзотични котки... Такава е котката САВАНАкрасива, дива, възприела всичко най-странно от сервала, който пък е една от най-интересните диви котки на планетата ни. Дали одобрявате или не подобни генетични експерименти на хората – това е огромна и не винаги приятна тема. Ясно е, че развъждащите савана са влюбени в творенията си, а самата хибридна порода продължава да се променя. Така, че сигурно е само едно – савана съществува на границата между дивите и домашните котки. Какво ли ще е бъдещето й?

   Още много информация за котките савана ще намерите в секция "Links".


                                                  catbg.net 2009
 

 

 Любопитно

2 ФЕЛИКС - любимият КОТАРАК на АМЕРИКА
2009.07.13

2 МЕКОНГСКИ БОБТЕЙЛ - сиамка със счупена опашка:)
2009.06.10

2 ХАВАНА БРАУН - изящество с ухание на ШОКОЛАД
2009.04.09

2 САВАНА - в сянката на африканския СЕРВАЛ
2009.01.30

2 НЕПРИЗНАТАТА нова порода дългокосместа котка КАШМИР
2008.06.25

2 ОДОМАШНЯВАНЕТО на котките - една древна и модерна история
2008.02.07

2 КУЛТЪТ в Древен Египет към богинята - домашна котка БАСТЕТ
2008.01.31

2 Митове, поверия и обичаи, свързани с котките
2006.09.06

2 ИСТОРИЯТА на сиамската котка
2006.03.08

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08