Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Арт и глезотии

2 Художникът ХАРИСЪН УАЙЪР и "Нашите котки и всичко за тях"!
2010.09.26

ХАРИСЪН Уилям УАЙЪР (1824 – 1906) е един от най-интересните художници – натуралисти на викторианска Великобритания.
В неговата любов към природата
се преплитат интереси към птици, овощни дървета, пощенски гълъби, градини и домашни котки!
А какво по-красноречиво доказателство за тази любов към котките може да има от факта, че Уайър е известен като The Father of the Cat Fancy – в свободен, но в случая най-точен превод: ”Бащата на лудостта по котките”!
Той организира първата в Англия и, разбира се, в света, изложба на котки
в Кристалния дворец (Crystal Palace) в Лондон през юли 1871. Той и неговият брат Джон Дженър Уайър са двама от тримата съдии на изложбата. През 1887 Харисън Уайър основава Националния клуб на любителите на котки и става негов президент и мениджър на изложбите до оставката му през 1890.
  

Б
рат му Джон Дженър Уайър е не по-малко интересна личност – аматьор ентомолог, орнитолог и ботаник. Днес той е известен като един от натуралистите, които поддържат активна кореспонденция и предоставят важна информация за изследванията на Чарлз Дарвин и Алфред Ръсел Уолъс. Д. Д. Уайър има много важна роля във формулирането на теорията на Уолъс за предупредителната окраска в природата като защитен механизъм (апосематизъм), като поема основната част от наблюденията в естествената среда на животните...

Но да се върнем към Харисън Уайър...  
Роден е през 1824 в Люис, Съсекс. Учи в академията Олбани в Кембъруел до 1837, когато става стажант на Джордж Бакстър – един от пионерите на цветния печат в Европа. Уайър работи във всяка област от бизнеса на Бакстър, чийто основен бизнес е печат върху чинии. От Бакстър той се научава да гравира и рисува върху дърво, а малкото си свободно време посвещава на усъвършенстването на уменията си да рисува птици, бозайници и други същества от природата. През 1842 Хърбърт Инграм основава вестник "Illustrated London News" и наема Уайър като художник и гравьор още от първия брой – едно дългогодишно и много успешно сътрудничество.
През 1845 Уайър за първи път показва своя картина с маслени бои на дива патица "The Dead Shot" („Смъртоносен изстрел”). През същата година той сключва брак с Ан – дъщерята на един от най-големите художници на коне във Великобритания Джон Фредерик Херинг Старши (www.john-frederick-herring.org). Но конете се появяват изключително рядко в картините на Уайър. През дългата си кариера той показва свои творби на изложби сравнително рядко, но все пак негови картини са представяни в Кралската художествена академия, галерията на ул. „Съфолк” и в други галерии. След избирането му за член на Новото общество на художниците с акварели през 1849 Уайър показва своите творби предимно там - около 100 картини.  

Интересите на Уайър като художник са разнообразни – през 1866 той започва работата върху своята викторианска готическа къща „Уирли” („Weirleigh”) в Матфийлд, Кент. По-късно прекрасната къща е продадена на семейство Сасуун, в нея през 1886 е роден английският поет и писател Зигфрид Сасуун. Къщата съществува и днес.

 

Изящните гравюри, рисунки и картини на натуралиста Харисън Уайър украсяват много от публикуваните през втората половина на 19 век във Великобритания книги, свързани предимно с дивата природа: сред тях са „Илюстрирана естествена история” на преподобния Джон Джордж Уудс, „Лов на диви животни и естествена история на Шотландия” на Чарлз Сейнт Джон и всички илюстрации на „Три хиляди Езопови басни” на Джордж Файлър Таунзънд. На снимката отляво виждате факсимиле на началото на баснята за лисицата и враната.
Х. Уайър илюстрира книги по естествена история на автори като, например, Сара Бодуич Лий. Художникът е изключително популярен като илюстратор и работи не само за „Illustrated London News”, но и за други вестници като „Pictorial Times”,  „Field” и „Pictorial World”.  
Нещо повече, в някои случаи Харисън Уайър сам съставя и илюстрира книги („Поезия на природата” 1867), пише и илюстрира „Всеки ден в провинцията” (1883) и „Случаи с животни – стари и нови” (1885). Приятел е с поети и писатели като Хенри Мейхю, Албърт Смит, Том Худ Младши и Уилям Текери. 

КОТКИ, котки, котки!
През 1889 Харисън Уайър пише и, разбира се, илюстрира прекрасно книгата, която поставя началото на модерните стандарти във фелинологията: Our Cats and All About Them („Нашите котки и всичко за тях”). В нея описва и рисува всички известни по онова време чистокръвни породи котки. Това е първата книга за котки от този тип, а описанията на Уайър се превръщат в строгите стандарти, валидни без компромиси до Втората световна война. Имаме удоволствието да представим на читателите ни като .pdf файл пълното оригинално издание на тази книга, която и днес е безкрайнo интересна!
                                       
             Our Cats and All About Them


И ДРУГИ животинки...
Като съдия на изложби Х. Уайър има сериозни професионални интереси и като развъдчик не само към котките, но и към пощенските гълъби и домашни птици. Всички тези животни заедно с кучетата и зайците са в центъра на неговото творчество. И му носят световна известност. Художникът обича безкрайно много природата – интересува се не само от животни и птици, но и от градини (това толкова британско изкуство) и култивиране на плодни дървета. Пише много писма, статии с красиви илюстрации за различни периодични издания за градини. А фирмата Messrs. Garrard & Co. го ангажира да прави дизайна на купите за всички най-известни годишни конни надбягвания като "Аскът" и "Гудууд". Харисън Уайър е член на престижни британски клубове като Savage, Whitefriars, Constitutional, Horticultural, Wigwam, Hamburgh.

  


Умира през 1906, оставя след себе си безценна колекция от картини, рисунки и гравюри, в които са уловени красотата на природата и неговата безкрайна любов към нея.


                                     catbg.net 2010


         Благодарим на г-жа Таня П. Тодорова за оказаното ни любезно съдействие при подготовката на файла с книгата на Харисън Уайър
                                    Our Cats and All About Them
!

 

 Арт и глезотии

2 Художникът ХАРИСЪН УАЙЪР и "Нашите котки и всичко за тях"!
2010.09.26

2 Скъпоценният камък КОТЕШКО ОКО - хризоберилът
2007.01.09

2 Само за дами, които владеят изкуството да бродират!
2006.03.09

2 Транспорт
2006.03.08