Начало
 Новини
 Породи котки
 Хороскоп
 Ветеринар
 Конкурсът!
 PET индустрия
 KIS KIS за котки
 Любопитно
 Организации
 Арт и глезотии
 Библиотеката
 Списанието!
 Развъдници
 Links
 За контакти

RA

Lubimci

Helmi Flick Cat Photography

 

 Развъдници

2 КОГАТО ИСКАМЕ да доведем коте у дома (част 1)
2011.01.10

   
РЕШИЛИ СТЕ да си вземете котенце?
Тази статия ще Ви помогне да направите най-добрия избор. Така с нетърпение ще очаквате четириногият приятел да влезе в дома ви.
Кои са основните стъпки при избора на коте? Нека ги проследим!
„Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил” – Антоан дьо Сент Екзюпери. Тези думи са от важно значение в този случай. Със закупуването на котка вие получавате и свързаните с нея проблеми. При добро отглеждане котките живеят от 15 до 20 години. Грижите за тях са не по-малки от тези за човека – те също се разболяват, хранят, отглеждат като малки деца. Ако сте решили да купите котенце на вашето дете, трябва добре да помислите дали сте готови да поемете тази отговорност. Детето ще му се радва, ще играе с него, но по въпроса за грижите за котето не може да разчитате на него.
Първата стъпка при покупката на котка е да си отговорите на въпроса „Защо искам котка?”. Дали защото искате домашен любимец, който да придаде уют в дома или пък защото искате да участвате в международни изложби и състезания, на които да се стремите към победа? Решихте ли? Нека преминем към втората стъпка. За да си вземете котенце, може да посетите приют за животни, както и да се допитате до вашия съсед или приятел, който има котка. Ако някой ви предлага котка безплатно или отидете на „черния пазар”, рискът животното да боледува е много голям. За едно истинско коте трябва да се плати, дори и символична цена. При избора на котенце обърнете внимание на неговата подвижност, пъргавост и игривост. От особено значение е любвеобвилността, ако взимате котенце за малкото си дете. Направете визуална проверка на котето:  
1.Вижте очите, ушите и носа на котето. Те трябва да са чисти.
2. Анусът трябва да бъде чист, без следи от изпражнения или диария.
3. Котето трябва да е подвижно, ако имате възможност погледайте го сред другите. Препоръчваме ви да обърнете внимание на готовността на котето да отива в скута на някого, дали се плаши от силен звук. Доколко добре е отглеждана майка му, ако имате възможност да я видите. Ако Ви устройва поведението на котката и сте я купили, желателно е да се посети ветеринар. Ако не знаете какъв пол е котето, то не е голяма разликата. Ако котето се купува за домашен любимец,  добре е да се кастрира, независимо какъв пол е, а ако е за развъждане, то тогава изборът на пол е от значение. За този избор ще Ви помогнат собствениците на развъдници или клубове. 
Изборът на коте е сложен. Налага се да се чете специализирана литература, да се гледат снимки в интернет. Съветваме Ви да се обърнете към някой клуб за консултации на опитни фелинолози и развъдници и други специалисти по породите.

Всяка порода има своите особености. Породистите котки са скъпо удоволствие, разбира се, цената зависи доколко близко са до идеалните стандарти на породата. Всеки развъдник издава за всяко негово коте различни документи: сертификат за произход, племенна карта, разрешение за родословие
 и т.н. Формата на тези документи се определя от самия клуб, а задължителните елементи са:
1) Име на организацията, издаваща документа;
2) Входящ номер и дата;
3) Име на животното, пол, порода, цвят, дата на раждане;
4) Фамилия  и адрес на развъдника (собственика на котката);
5) Подпис и печат на ръководителя на клуба.
Освен това могат да бъдат указани подробни сведения за родителите и друга допълнителна информация.
При покупката на котка селекционерът е длъжен да ви даде оригиналите на горепосочените документи, с които разполага (копия на тези документи се смятат за недействителни). Въпреки това, собствениците трябва да знаят, че такива сертификати се смятат за действителни за определен период от време и след това се заменят с родословие. Именно родословието е официалният документ за произхода на животното. В родословието, което се печата на бланка на клуба, се посочват име, пол, порода, номер в родословната книга. Дава се подробна информация за животното.
При нас най-разпространени са родословия до четвърто поколение.
Но вие можете да вземете и такива с до трето и пето поколение. Родословието се заверява с подпис на председателя на клуба и печат.
Смяната на свидетелството обикновено се извършва на възраст 10 месеца и/или след получена оценка на експерти. Конкретни правила определя клуба, който издава родословието.

Освен документа за произхода може да Ви трябва от развъдника справка за здравословното състояние на котката и свидетелство за ваксини против инфекциозни заболявания. При нас обаче не много развъдници продават ваксинирани котки, докато в страните от Европа това вече е законово установено. Що се отнася до справката за здравето, повечето развъдници имат, особено ако избирате котка от изложба, тъй като ветеринарните лекари не допускат котка на участие без подобна справка. В стандартната справка за здравето на животното се отбелязват резултати от изследвания на изпражненията, анализ на изследвания на кожата (микроспория, трихофетия) и наличие на ваксина срещу бяс (за котенца, навършили 3 месеца).
Ако купувате котка с идея за изложбена кариера или за развъждане и изкарване на повече пари е добре да сключите договор. В този договор сте длъжни да определите отговорностите на развъдника (продавач) и собственика (купувач). Собственикът носи отговорност за своевременен и пълен отчет на котенцата, както и отглеждането на животното: храна, необходимо жизнено пространство, ветеринарни грижи и т.н. Освен това може да бъдат уговорени допълнителни условия: преди продажбата на трети лица, задължително да присъстват членове на клуба и др. Развъдникът от своя страна гарантира здравето на котката до момента на продажбата на новия собственик, отсъствието на  вродени (генетически) дефекти, съответствие с породата на котката. При покупката на породиста котка ви трябват: документ за произход, справка за здравословното състояние, договор за покупка. Конкретните точки на договора са резултат от съгласувания интерес
на развъдник и собственик. Не забравяйте да изясните в какви условия живее котката, навици на хранене -  всичко това ще помогне на малкото при смяна на дома. Вземете и адрес и телефон на развъдника, за да може да потърсите понататъшни консултации по хранене и грижи, които ще Ви бъдат предоставени.
И на края: не забравяйте каква отговорност сте поели, взимайки вкъщи още едно живо същество. Разбира се, изборът и възпитанието на котката ви отнема време и сили, но първите минути, прекарани с новия ви приятел са повече от достатъчно, за да компенсират всичко това. Най-главното при опитомяване на котката е, че сте поели отговорността да се грижите за нея и би било пагубно за нея, ако решите да се откажете.

                                                                      Мaриета Димитрова
                  Съюз на фелинолозите в България www.felinologybg.com

  
Следва продължение ...

 
                                                      catbg.net 2011

 

 Развъдници

2 Развъдник за канадски сфинкс FIFe "NAKED BEAUTY" BG 048
2012.04.18

2 Развъдник за турска ангора и невска маскарадна FIFe "BENDIDA'S"
2012.04.13

2 Развъдник за донски сфинск WCF "ANKHSENAMUN"
2012.04.07

2 Развъдник за котки регдол "METHODIUS" FIFe BG 032
2011.02.05

2 Развъдник за сибирски котки FIFe "BG*SIBIRELA"
2011.01.28

2 КОГАТО ИСКАМЕ да доведем коте у дома (част 1)
2011.01.10

2 КОГАТО ИСКАМЕ коте у дома - породистите котки (част 2)
2011.01.10

2 Развъдник за сибирски котки "RUSSIAN MIRACLE" WCF 11 22 / 2010
2011.01.10

2 Развъдник за шотландска клепоуха и британска късокосместа "PRESTIGE PLUS" WCF 816 / 2010
2010.02.14

2 Развъдник за персийски котки "IRINES"
2008.10.28

2 Развъдник за персийски котки "O'K Boss" FIFe BG 001
2006.03.11